Trenul Alstom Coradia Stream, primul cumpărat de România în ultimii 20 de ani, ar putea intra de luna viitoare în circulație

Primul tren Coradia Stream din cele 37 cumpărate de statul român de la Alstom ar putea intra în circulație cu călători din prima jumătate a lunii noiembrie, au spus pentru ECONOMICA.NET reprezentanții Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF). Anterior, fusese vehiculat termenul de decembrie 2024, odată cu noul mers al trenurilor.
Anemona Andone - mie, 02 oct. 2024, 13:02
Trenul Alstom Coradia Stream, primul cumpărat de România în ultimii 20 de ani, ar putea intra de luna viitoare în circulație

tren alstom

ARF a anunțat miercuri, pe Facebook, semnare Actului Adițional nr. 3 aferent contractului „Achiziție material rulant nou – 37 unități electrice multiple interregionale (RE -IR) – Cod SMIS 316400.

„Luni, 30 septembrie 2024, a fost încheiat Actul Adițional nr.3, ce modifică prevederile contractului nr. RUIC 257/25.03.2022, aferent proiectului „Achiziționarea a 37 de rame electrice interregionale noi, denumite RE-IR și achiziționarea serviciilor de mentenanță și reparații necesare funcționării respectivelor trenuri”, între Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF), în calitate de Autoritate Contractantă, pe de o parte, și Alstom Ferroviaria S.p.A., în calitate de Furnizor, pe de altă parte”, precizează ARF.

Documentul în cauză modifică elementele legate de durata contractului și prevede unele clauze contractuale care să permită punerea, temporară, în funcțiune cu călători a RE-IR TS3, ce va fi livrată de Alstom și face obiectul CSP aprobat prin HG nr.1328/28.12.2023, în vederea circulației temporare cu călători pe calea ferată din România.

Astfel, trenurile livrate de Alstom sunt preconizate a intra în circulația cu călători, în baza livrării întregului lot de 37 de trenuri și obținerii autorizațiilor de tip și de introducere pe piața din România, în perioada noiembrie 2024 – decembrie 2025.

Serviciile de mentenanță vor fi prestate, pentru fiecare tren, pe o durată de 15 ani începând cu data recepției fiecărei rame electrice. Termenele și duratele pot fi modificate conform prevederilor contractuale.

Valoarea totală a contractului de finanțare este de 1.708.996.863,41 lei, finanțarea fiind distribuită după cum urmează:
➡️ 1.213.523.359,27 lei – valoarea eligibilă nerambursabilă din partea fondurilor(FEDR);
➡️ 214.151.181,05 lei – bugetul propriu al beneficiarului;
➡️ 281.322.323,09 lei – cheltuieli neeligibile, inclusiv TVA.

Pe ce rute va circula noul tren Alstom

rute tren alstom

Rutele deservite de ramele electrice de lung parcurs sunt: București Nord – Constanța, București Nord – Brașov – Arad – Timișoara, București Nord – Brașov – Cluj, București Nord – Brașov – Deda – Cluj, București Nord – Brașov, București Nord – Iași, București Nord – Suceava, București Nord – Galați, București-Nord – Craiova – Târgu Jiu- Petroșani – Simeria, București Nord-Craiova-Timișoara-Arad, Cluj-Timișoara, Cluj-Suceava-Iași.

Cele 37 de rame electrice inter-regionale (RE-IR1) Coradia Stream sunt produse de Alstom Ferroviaria SpA la fabrica de la Katowice (Polonia).

Proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul de Coeziune, prin Programul Transport 2021-2027.

Te-ar mai putea interesa și
Nicuşor Dan: Propunerea noului Plan Urbanistic General, finalizată la sfârşitul anului sau la început de 2025
Nicuşor Dan: Propunerea noului Plan Urbanistic General, finalizată la sfârşitul anului sau la început de 2025
Propunerea unui nou Plan Urbanistic General (PUG) va fi finalizată la sfârşitul anului sau la începutul lui 2025, după care va urma avizarea sa de aproximativ 40 de instituţii şi, ulterior,......
Chef Foa va lansa cartea digitală „Street Food acasă” pe platforma FoodFix
Chef Foa va lansa cartea digitală „Street Food acasă” pe platforma FoodFix
FoodFix Tech, platforma digitală ce își propune să devină 'Spotify-ul artei culinare' și să transforme experiența ...
PepsiCo promovează doi români în poziții cheie la nivel de grup
PepsiCo promovează doi români în poziții cheie la nivel de grup
Emilian Dinică preia conducerea Supply Chain în regiunea Balcanilor de Est (România, Bulgaria, Moldova), iar Daniel Drăgușin ...
Camera Deputaţilor: PFA-urile, întreprinderile individuale şi cele familiale vor putea fi transformate în societăţi cu personalitate juridică
Camera Deputaţilor: PFA-urile, întreprinderile individuale şi cele familiale vor putea fi transformate în societăţi ...
Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege care prevede posibilitatea transformării persoanelor fizice ...