„Montarea celor 4 grinzi la viaductul de cale ferată peste DN1, în fața Aeroportului Otopeni. Acțiunea va continua în nopțile de 23, 29, 30 iulie, dar și în 5, 6, 12 și 13 august, de la ora zero până la 4 dimineața. Este vorba despre lucrările de construire a liniei de cale ferată București Nord – Aeroportul Internațional „Henri Coandă” București”, scrie secretarul de stat pe pagina sa de Facebook.
Astfel, În nopțile de 23, 29, 30 iulie, dar și în 5, 6, 12 și 13 august, de la miezul nopții până la 4 dimineața, traficul pe DN1, în zona Aeroportului Internațional „Henri Coandă” București, va fi restricționat pe o singură bandă, pe fiecare sens de circulație.
Restricțiile vor fi instituite pentru executarea lucrărilor de modernizare a liniei de cale ferată București Nord – Aeroportul Internațional „Henri Coandă” București – FAZA I: „Racord C.F. la terminalul T1, Aeroportul Internațional „Henri Coandă” București pe DN 1, km 16+100, pe partea dreaptă, oraș Otopeni – pentru execuția lucrărilor între pilele nr. 24 și nr. 25, Etapa a-4-a.
Proiectul legăturii de cale ferată Gara de Nord – Aeroportul Internațional Henri Coandă se execută în două etape:
– Prima etapă o reprezintă dublarea liniei de cale ferată între Mogoșoaia și Balotești, în lungime de 7,9 km.
– A doua etapă o reprezintă racordul de cale ferată la Terminalul T1, Aeroport Internațional Henri Coandă București. Aici lucrările pentru construirea liniei de cale ferată se desfășoară pe intervalul Halta Odăile – DN1 și DN1 – Terminalul Sosiri Aeroportul Internațional Henri Coandă. Proiectul prevede o cale ferată simplă pe o lungime de 2,95 km, 3 podețe, un viaduct de 1,52 km lungime care supra-traversează DN1 și o stație de cale ferată cu linie dublă, la Terminalul T1.
Cele două obiective de investiții vor asigura creșterea calității serviciilor de transport feroviar de călători spre și de la Aeroportul Otopeni, prin introducerea de trenuri cu mers cadențat, dar și o variantă avantajoasă pentru transportul de navetă, mai spune secretarul de stat.
Amintim că pe 11 iunie 2019 a fost semnat contractul pentru proiectarea şi execuţia obiectivului de investiţii „Modernizarea liniei de cale ferată Bucureşti Nord – Aeroport Internaţional Henri Coandă Bucureşti, Faza I: Racord C.F. la Terminalul T1, Aeroport Internaţional Henri Coandă Bucureşti”, în valoare de 398,16 milioane de lei, fără TVA. Licitaţia a fost câştigată de către asocierea Arcada Company – ISPCF – DB Engineering & Consulting GMBH.
Lucrările pentru racordul C.F. sunt incluse în obiectivul de investiţii „Modernizarea liniei Bucureşti Nord – Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti”, în cadrul căruia CFR SA a mai semnat în luna aprilie 2019 şi contractul de lucrări pentru dublarea liniei de cale ferată între staţiile Mogoşoaia şi Baloteşti, cu Porr Construct.
UPDATE – 9:50
CFR Infrastructură a anunțat la rândul său că au început lucrările de construire a viaductului CF peste DN 1, prin montarea grinzilor prefabricate între pilele 24 și 25.
Construirea viaductului peste DN1, între pilele 24 și 25, se va realiza etapizat pe următoarele categorii de lucrări:
– montarea a 4 grinzi prefabricate între cele două pile (fiecare grindă având o lungime 40 m și o greutate de 73 de tone)
– cofrare și armare dală de suprabetonare
– betonare dală de suprabetonare
– decofrare dală de suprabetonare
Zona de lucru
– DN 1, pe raza Orașului Otopeni, km 16+100
Proiectul Modernizarea liniei de cale ferată București Nord – Aeroportul Internațional Henri Coandă București – FAZA I: Racord C.F. la Terminalul T1, Aeroportul Internațional Henri Coandă București prevede construirea unei căi ferate simple pe o lungime de 2,95 km, cu 3 podete, un viaduct de 1,52 km lungime (cu 37 de pile și o culee) care supratraversează DN1 şi o stație CF, cu linie dublă, la Terminalul T1, stadiul fizic de execuție al lucrărilor fiind de 87%.
Valoare contract: 398,1 milioane lei
Sursă de finanţare: fonduri europene nerambursabile
Contractant: SC ARCADA COMPANY
Ordin de începere lucrări: iunie 2019
Durata de implementare: 14 luni (2 luni proiectare, 12 luni execuție)
Constructori pe categorii de lucrări:
– SC ARCADA (construcții civile/viaduct)
– SC WIEBE (suprastructură CF)
– ALSTOM (instalații semnalizare și telecomunicații)