Trenul spre Aeroportul Otopeni, care traversează DN1, nu va fi gata pentru Euro 2020. CFR a lansat licitaţia, lucrările ar dura 14 luni

CFR SA a publicat marţi anunţul licitaţiei pentru construirea racordului de trei kilometri de cale ferată spre Aeroportul Otopeni. Chiar dacă ar desemna un constructor până pe 15 iulie 2019, acesta nu va putea termina lucrările înainte de Euro 2020, din vara anului viitor, întrucât durata de proiectare şi execuţie prevăzută în contract este de 14 luni.
Anemona Andone - mar, 12 feb. 2019, 11:13
Trenul spre Aeroportul Otopeni, care traversează DN1, nu va fi gata pentru Euro 2020. CFR a lansat licitaţia, lucrările ar dura 14 luni

Marţi, 12 februarie, a fost publicată licitaţia CFR SA CN1008896 „Proiectare şi Execuție lucrări aferente obiectivului de investiţii „Modernizarea liniei de cale ferată Bucureşti Nord – Aeroport Internaţional Henri Coandă Bucureşti – Faza I: Racord C.F. la Terminalul T1, Aeroport Internațional Henri Coandă Bucureștiˮ”.

Valoarea estimată a contractului este de 420 de milioane de lei fără TVA, iar termenul de depunere a ofertelor este 25 martie 2019. Ofertele ar urma să fie evaluate până pe 15 iulie, după care CFR SA ar trebui să anunţe un câştigător.

Durata contractului va fi de 74 de luni, din care 2 luni proiectare, 12 luni execuţie şi 60 de luni perioada de garanţie.

Astfel, chiar dacă constructorul desemnat de CFR SA nu va fi contestat şi se va apuca imediat de lucrări în această vară, acesta nu va avea suficient timp să le finalizeze înainte de meciurile din Campionatul European de Fotbal pe care Capitala le va găzdui în vara anului viitor.

Mai mult, licitaţia lansată marţi de CFR SA are şi o clauză suspensivă: „semnarea contractului de proiectare şi execuţie lucrări se va face numai după asigurarea sursei de finanţare”.

Ministerul Transporturilor intenţiona să finanţeze aceste lucrări din fonduri europene, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020.

Fostul ministrul al Transporturilor Lucian Şova spunea în toamna anului trecut că noua linie ferată va fi construită peste DN1, pe estacade, şi nu va fi subterană, cum se anunţa iniţial. Acesta spera ca lucrările de execuţie să dureze mai puţin de un an cu un „constructor serios”.

Tot pentru legătura feroviară a Capitalei cu Aeroportul Otopeni, CFR SA a mai lansat o licitaţie pentru dublarea liniei ferate între Mogoşoaia şi Baloteşti. Pentru această licitaţie, a depus ofertă doar constructorul austriac Porr.

Te-ar mai putea interesa și
Nippon Steel a prelungit perioada de închidere a achiziției US Steel, pentru trimestrul I 2025
Nippon Steel a prelungit perioada de închidere a achiziției US Steel, pentru trimestrul I 2025
Compania japoneza Nippon Steel a anunțat că a prelungit perioada de închidere pentru achiziția sa de 15 miliarde de dolari a U.S. Steel, exprimându-și încrederea că achiziția va proteja și......
China și-a revizuit PIB-ul din 2023 cu 2,7%
China și-a revizuit PIB-ul din 2023 cu 2,7%
China și-a revizuit în sus produsul intern brut (PIB) din 2023 cu 2,7%, până la 129,4 mii de miliarde de yuani (17,73 ...
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Cartierul din România cu cele mai multe apartamente de închiriat
Un cartier din România are o ofertă generoasă pentru cei care sunt în căutarea unui apartament de închiriat. Aflată ...
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, costuri mai mari (retrospectivă 2024)
Criza auto din Europa – China presează tot mai mult. Concedieri masive, închideri de fabrici, vânzări mai mici, ...
Sectorul auto european s-a confruntat cu numeroase probleme în 2024, începând cu scăderea vânzărilor din cauza cererii ...