Trenuri Alstom în România: Noile rame cumpărate de ARF vor fi produse în Italia și Polonia

Trenurile electrice noi, ce vor fi livrate în România, vor fi fabricate în Polonia și Italia, au spus pentru ECONOMICA.NET reprezentanții Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF). Amintim că ARF a încheiat un contract de achiziție pentru 20 de rame electrice inter-regionale (RE-IR) cu Alstom Ferroviaria. Primul tren urmează să fie livrat la finele anului viitor.
Anemona Andone - mar, 14 iun. 2022, 22:07
Trenuri Alstom în România: Noile rame cumpărate de ARF vor fi produse în Italia și Polonia

Vânzarea de către Alstom a platformei Coradia Polyvalent, către producătorul spaniol de material rulant CAF, nu afectează contractul de achiziție rame electrice inter-regionale, semnat de ARF cu furnizorul de material rulant ALSTOM FERROVIARIA Spa, au mai spus pentru ECONOMICA.NET reprezentanții ARF.

Pe 25 martie 2022, la sediul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (MTI) a fost încheiat contractul de achiziție pentru rame electrice inter-regionale (RE-IR) cu Alstom Ferroviaria.

tren alstom romania

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Contractul presupune achiziția a 20 rame electrice de lung parcurs și mentenanța acestora pe o perioadă de 15 ani, cu posibilitatea de a suplimenta, prin act adițional, comanda inițială. Astfel, se poate ajunge la o achiziție de 37 de unități, cu perioadă de mentenanță de 30 de ani. De asemenea, se vor asigura de către furnizor și servicii de instruire a personalului în ceea ce privește exploatarea, operarea trenurilor și utilizarea aplicațiilor software.

Valoarea totală a contractului pentru achiziția celor 20 unități electrice multiple și serviciile de mentenanță aferente acestora pentru o perioadă de 15 ani se ridică la valoarea de 1,31 miliarde de lei, fără TVA (aproximativ 263 milioane de euro), dintre care 931 milioane de lei reprezintă valoarea ramelor și 378 milioane de lei serviciile de mentenanță.

Suplimentarea comenzii conform celor menționate anterior (alte 17 rame și dublarea mentenanței la 30 de ani) poate duce la un cost total de 3,71 miliarde de lei, fără TVA (aproximativ 748 milioane euro).

Finanțarea proiectului este asigurată din Fonduri Europene Nerambursabile și din Bugetul de stat.

tren alstom

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Livrarea primei rame se va face la finalul anului 2023, pachetul complet de 37 de rame urmând a fi livrat până la finalul anului 2024, potrivit ARF.

Ramele electrice sunt compuse din șase vagoane (două vagoane de capăt cu cabine de conducere și patru vagoane intermediare) și asigură 351 locuri pe scaune. Unitățile sunt prevăzute cu sistem de semnalizare și siguranță ERTMS nivel 1 și nivel 2, precum și cu sistemul național PZB90.

tren alstom romania

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Din punct de vedere al confortului pasagerilor ramele sunt dispun de o zonă de bar/bistro, o zonă pentru călători cu dizabilități, cu două amplasamente conform standardelor în vigoare, dar și o zonă destinată distribuirii automate de bilete și aparate de compostat. Din punct de vedere al confortului, unitățile dispun de sisteme de climatizare, precum și conexiune wi-fi.

Viteza maximă de rulare este 160 km/h.

Ramele electrice RE-IR vor fi folosite pentru a asigura conectarea capitalei cu principalele centre urbane ale țării, dar și facilitarea conexiunilor inter-regionale. Astfel, rutele deservite de noile rame vor fi:

București Nord – Constanța,

București Nord – Brașov – Arad – Timișoara,

București Nord – Brașov – Cluj,

București Nord – Brașov – Deda – Cluj,

București Nord – Brașov,

București Nord – Iași,

București Nord – Suceava,

București Nord – Galați,

București Nord – Craiova – Târgu Jiu – Petroșani – Simeria,

București Nord – Craiova – Timișoara – Arad,

Cluj – Timișoara,

Cluj – Suceava – Iași.

Achiziționarea noilor rame electrice inter-regionale va contribui la asigurarea mobilității, scăderea timpilor de călătorie şi îmbunătățirea nivelului general al serviciilor publice prestate pentru transportul public pe calea ferată.

Te-ar mai putea interesa și
Prețul spot al energiei electrice a luat-o din nou razna: spre 4.000 lei/MWh mâine seară
Prețul spot al energiei electrice a luat-o din nou razna: spre 4.000 lei/MWh mâine seară
Prețul spot al energiei electrice pe piața de la București a sărit de 3.800 de lei/MWh pentru energia cu livrare mâine seară, peste nivelurile mari de azi. Prețurile sunt foarte mari în......
Inundații în Spania. Premierul Sanchez anunță un plan de urgență în valoare de peste 10,6 miliarde de euro. Aproape 15.000 de militari au fost trimiși în zonele afectate
Inundații în Spania. Premierul Sanchez anunță un plan de urgență în valoare de peste 10,6 miliarde de euro. Aproape ...
Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a anunţat marţi un prim plan de urgenţă în valoare de 10,6 miliarde de euro pentru ...
Americanii aleg un nou președinte al SUA și Fed-ul o nouă rată a dobânzii
Americanii aleg un nou președinte al SUA și Fed-ul o nouă rată a dobânzii
Aceasta este o săptămână aglomerată, ce vine cu două evenimente importante: alegerea unui nou președinte al Statelor ...
Alexandru Rafila: Digitalizarea sistemului medical nu înseamnă doar investiţii. În spatele acestor investiţii sunt oamenii, pe care am început deja să-i pregătim
Alexandru Rafila: Digitalizarea sistemului medical nu înseamnă doar investiţii. În spatele acestor investiţii sunt oamenii, ...
Digitalizarea sistemului medical nu înseamnă doar investiţii, ci şi pregătirea personalului medical, tehnic şi auxiliar, ...