Trenuri „ca în India”. De ce nu poate România să intre în UE cu transportul feroviar?
Deşi a aderat la UE în urmă cu nouă ani, România încă nu a reuşit să-şi aducă transportul feroviar la nivelul celui european. Din contră, tinde spre modelul „indian”.
3 din 10 trenuri utilizate de CFR Călători nu sunt dotate cu sisteme de climatizare şi compania nu dispune de fondurile necesare pentru modernizarea lor sau achiziţia de garnituri dotate cu AC.
Aceste trenuri ar trebui însă dotate cu sisteme de climatizare pentru a mai putea fi utilizate şi după 2017.
„În prezent, există reglementări care prevăd că de la 1 ianuarie 2017, pe anumite trenuri şi secţii de circulaţie interoperabile, trenurile de tip Regio să fie dotate obligatoriu cu sisteme de climatizare”, au spus pentru ECONOMICA.NET reprezentanţii CFR Călători.
Potrivit lor, compania „doreşte” ca o cât mai mare parte din parcul de material rulant să fie dotat cu sisteme de climatizare.
„Acest aspect nu se poate realiza decât prin derularea unor programe de investiţii în material rulant: fie prin achiziţie de vagoane, fie prin modernizări”, au menţionat reprezentanţii CFR Călători.
Pe de altă parte, ei arată că încă din 2011 CFR Călători nu a mai beneficiat însă de resurse financiare de la Bugetul de stat pentru programe de investiţii în materialul rulant.
Mai mult, compania nu a fost considerată eligibilă nici pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM 2014-2020). În aceste condiţii, şeful CFR Călători exclude posibilitatea achiziţiei de noi trenuri din bani de la bugetul de stat sau din fonduri europene. Analizează, în schimb, alte opţiuni de finanţare.
Dan Costescu, fostul ministru al Transporturilor, declara în aprilie că CFR Călători urma să cumpere 87 de rame electrice şi 23 diesel până în 2022.
CFR Călători utilizează peste 1.200 unităţi de material rulant, din care un procent de peste 70% (peste 840 unităţi material rulant) sunt dotate cu sisteme de climatizare.