Ce mai cumperi cu 300 de euro. Promisiunile cu care spaniolii au câştigat 400 mil. euro de la metrou. REACŢIA CAF
Câştigătorul licitaţiei Metrorex pentru achiziţia a 51 de trenuri noi de metrou, grupul spaniol CAF, a supralicitat pe criteriile mentenanţă şi termenele de livrare, fiind punctate suplimentar de Comisia de Evaluare în finala cu francezii de la Alstom. Ceilalţi trei participanţi, chinezii de la CSR, polonezii PESA şi Astra Vagoane Călători, au fost descalificaţi.
Potrivit unor surse apropiate Metrorex, CAF ar fi oferit un preţ de mentenanţă de circa 4.000 de euro pe tren anual, respectiv 330 de euro pe lună. Oferta finalistei Alstom ar fi de circa 100.000 de euro pe tren, anual.
„Cu 300 de euro pe lună nu poţi curăţa nici praful de pe roţi. Mentenanţa înseamnă revizie la fiecare 10.000 de kilometri parcurşi, adică lunar, înseamnă schimbarea de plăcuţe de frână, schimbul de ulei, verificarea uzurii roţilor, verificare uzurii frânelor, teste de temperatură. Este foarte interesant la ce s-au angajat spaniolii să facă în 300 de euro”, spune sursa citată.
În caietul de sarcini s-a prevăzut ca mentenanţa să conteze în proporţie de 8% la desemnarea câştigătorului.
Un alt criteriu câştigător al CAF a fost termenul de livrare. Spaniolii s-au angajat să livreze primele 13 trenuri până la 1 septembrie 2016, data la care Magistrala 5 de Metrou Drumul Taberei – Eroilor trebuie să fie gata, inclusiv achiziţia de material rulant, pentru ca România să nu piardă fonduri europene de sute de milioane de euro acordate acestui proiect. Dacă contractul ar fi semnat în mai, după ce se clarifică contestaţiile făcute de Alstom şi Asta Vagoane Aarad, ar însemna că spaniolii ar trebui să livreze câte un tren pe lună până la termenul limită.
Or, spune reprezentantul Alstom, unul dintre cei mai mari producători de material rulant din lume, aşa ceva nu este posibil. „Numai pentru primul tren livrat nu se poate un termen de livrare mai mic de 18 luni, din stadiul de proiect până la intrarea în depou. Nu mai vorbim de 13 trenuri. Depinzi de furnizorii de subansamble, care şi ei depind de alţi furniozori. Chiar şi CAF, cu un tren deja în producţie, nu poate coborî sub 18 luni. La toate licitaţiile internaţionale , nu s-a văzut un termen de livrare mai mic de 18 luni. Un tren de metrou este un produs de cursă lungă, trebuie să funcţioneze 30 de ani. Si-atunci, trebuie realizat cu mare grijă şi cu respectarea tuturor strandardelor”, explică Gabriel Stanciu, director Alstom Transport România.
Compania pe care o conduce a oferit 18 luni pentru primul tren livrat şi 36 de luni pentru primele 13 trenuri.
Criteriul termen de livrare a contat în proporţie de 12% în stabilirea câştigătorului la licitaţia Metrorex.
Performanţele tehnice au contat în proporţie de 15%. Metrorex a precizat că trenul CAF are un timp de parcurs al traseului mai scăzut decât trenul Alstom. Despre consumurile de energie electrică nu se menţionează nimic.
Preţul a contat în proporţie de 60%. Şi aici, CAF a punctat decisiv cu Alstom, oferta spaniolilor fiind de 308 milioane de euro, fără TVA, în timp ce francezii au propus o ofertă de 322 de milioane de euro, fără TVA.
Metrorex a primit, în octombrie 2014, cinci oferte pentru livrarea a 51 de trenuri noi de metrou pentru Magistrala 5 Drumul Taberei – Eroilor – Pantelimon. Cea mai ridicată ofertă a fost a PESA Polonia, de 341 de milioane de euro, iar cea mai mică a Astra Vagoane Călători – 260 de milioane de euro. Chinezii au venit cu o ofertă de 272 de milioane de euro, CAF a ofertat 308 milioane de euro, iar Alstom a prezentat o ofertă de 322 de milioane de euro.
Câştigătorul a fost desemnat CAF, dar rezultatul este contestat la CNSC de Alstom şi Astra Arad.
Banii pe care îi va plăti Metrorex provin dintr-un credit BEI garantat de stat şi de la buget.
În acest moment, Metrorex deţine 44 de trenuri Bombardier, 24 garnituri CAF – dar care nu sunt toate sosite – şi un 25 de trenuri IVA, produse de Astra Arad, dar care nu sunt toate funcţionale. Compania de stat transportă zilnic în jur de 650.000 de călători.
DREPT LA REPLICĂ DE LA CAF
In primul rand, referitor la costurile de mantenanta, articolul dumeanvoastra mentioneaza ca firma “CAF ar fi oferit un preţ de mentenanţă de circa 4.000 de euro pe tren anual, respectiv 330 de euro pe lună”
Aceasta informatie nu este corecta. Oferta firmei CAF a fost una competitiva, la standardele internationale din industrie. Continutul ofertei firmei CAF este confidential iar preturile care sunt mentionate in articol pot fi relevate in mod oficial doar de Metrorex.
S-ar putea sa fie o neintelegere referitor la costurile de mantenanta. Caietul de sarcini (care este public pe site-ul e-licitatie.ro) prevede doi parametrii: 1) Costuri pentru operatiile de mentenanţa preventiva ale unui tren pe primii 120.000 km (primul an de mentenanţă) – de obicei aceste costuri sunt reduse fiindca trenurile sunt noi si nu necesita multa mantenanta in primul an; 2) Costurile de mentenanta pentru un tren pe durata de viaţă a trenului (min. 30 de ani). In ambele cazuri, oferta CAF a fost una competitiva si la nivelul standardelor din industrie.
In al doilea rand, referitor la termenul de livrare, in articolul dumneavoastra reiese ca firma CAF “s-a angajat că va livra primele 13 trenuri până la 1 septembrie 2016”. De asemenea, in articol porniti de la premiza semnarii contractului in luna mai 2015 si ca firma CAF “ar trebui să livreze câte un tren pe lună până la termenul limită”.
Aceste informatii sunt eronate. Caietul de sarcini Metrorex prevede ca ofertantul care va oferi termenul cel mai scurt de livrare a trenurilor va primi punctajul maxim. Caietul de sarcini prevede doi parametrii: 1) livrarea primului tren la 22 de luni de la intrarea in vigoare a contractului, 2) livrarea celorlalte 12 trenuri se va face in timp de 6 luni (un ritm de 2 trenuri pe luna). In consecinta, in cadrul acestei licitatii s-a pus accentul pe livrarea trenurilor intr-un timp cat mai scurt, iar in partea a doua a livrarii primului lot de trenuri, materialul rulant se livreaza intr-un ritm de 2 trenuri pe luna.
De asemenea, informatia ca firma CAF s-ar fi angajat sa livreze 13 trenuri pana in data de 1 septembrie 2016 este gresita. CAF nu s-a angajat sa livreze primele 13 trenuri pana la acea data, cum de altfel nici nu era specificat in caietul de sarcini. In oferta sa, firma CAF mentioneaza ca va livra primul tren la 17 luni de la intrarea in vigoare a contractului. Celelalte 12 trenuri vor fi livrate in decursul a 7 luni dupa aceea intr-un ritm de aproximativ 2 trenuri pe luna. Pentru firma CAF acesti termeni de livrare sunt fezabili iar firma a mai distribuit in aceasta formula alte trenuri la timp.
Denisa Lazarescu
Associate
Brunswick Austria & CEE GmbH, din partea CAF