Data limită de transmitere propuneri era inițial 16 martie, însă printr-un anunț tip erată publicat marți, perioada de consultare si primire a propunerilor a fost prelungită până la data de 30 martie 2022.
Prin această consultare, ARF vrea obținerea unei valori estimative unitare pentru achiziția de rame electrice cu hidrogen de lung parcurs (H-EMU), cu o capacitate de transport de aproximativ 160 de locuri pentru călători, respectiv 16 locuri pentru biciclete, a serviciului de mentenanță necesar funcționării acesteia pentru o perioadă de 15 ani cu posibilitatea de extindere la 30 de ani, precum si serviciile de alimentare cu hidrogen aferente acesteia.
Prețul va fi compus din:
1. prețul de achiziție al ramei electrice cu hidrogen, exprimat în euro/ramă,
2. prețul pentru asigurarea întreținerii/mentenanței pentru 15 ani, exprimat printr-un preț mediu în euro/km, serviciile de mentenanță vor fi prevăzute cu o opțiune de suplimentare de până la 30 de ani și
3. prețul aferent asigurării serviciului de alimentare, pentru 15 ani, cu hidrogenul necesar funcționării acestei rame, exprimat în euro/km.
Se solicită prezentarea unei valori estimative unitare pentru materialul rulant, rame electrice cu hidrogen (3+1 unități) destinate transportului feroviar de călători (H-EMU) și o cotație pentru mentenanța acestora (euro/km), precum si serviciile de alimentare cu hidrogen aferente acestora.
Primele trenuri cu hidrogen din România ar putea circula pe linia București – Pitești, declara anul trecut fostul ministru al Transpoturilor Cătălin Drulă. El mai spunea atunci că România ar putea achiziționa 10 – 12 rame de acest fel. Astfel, trenurile ar uma să plece din Capitală spre Pitești din oră în oră.
ECONOMICA.NET a prezentat imagini de la premiera mondială din septembrie 2018, când Alstom Coradia iLint – primul tren cu hidrogen din lume – a început să circule cu pasageri în Germania.