Trenuri inter-regionale noi pentru România: a fost respinsă contestația chinezilor la licitația ARF

Licitația pentru 20 de trenuri inter-regionale noi pentru România continuă după ce Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a respins contestația producătorului chinez de material rulant CRRC Qingdao Sifang. În dosar a intervenit și gigantul european Alstom.
Anemona Andone - Dum, 10 mai 2020, 18:19
Trenuri inter-regionale noi pentru România: a fost respinsă contestația chinezilor la licitația ARF

CNSC a respins pe 4 mai contestația chinezilor formulată în cadrul licitației pentru achiziția a 20 de trenuri inter-regionale, organizată de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF).

În dosarul de la CNSC a intervenit și producătorul european Alstom Ferroviaria Spa, care a cerut respingerea contestației și menținerea documentației de atribuire în forma în care aceasta a fost publicată.

„În temeiul art. 26 alin. (6) din Legea nr. 101/2016, respinge, ca nefondată, contestația formulată de CRRC QINGDAO SIFANG CO. LTD., în contradictoriu cu AUTORITATEA PENTRU REFORMA FEROVIARĂ, în calitatea de autoritate contractantă”, se arată în decizia CNSC care poate fi atacată în termen de 10 zile lucrătoare de la comunicare.

Amintim că în contestația depusă pe 13 aprilie la CNSC, chinezii contestau legalitatea factorului de evaluare denumit „Validare tehnică”, prin care se acordă 10 puncte pentru oferta care „conține o ramă pusă în funcțiune pe o rețea europeană, recunoscută de Agenția Uniunii Europene pentru Căile Ferate – ERA. În caz contrar, nu se acordă niciun punct”.

Ei susțineau că acest factor de evaluare „favorizează discreționar operatorii economici ale căror unități circulă deja pe rețeaua europeană față de cei ale căror unități circulă pe alte rețele și sunt în curs de autorizare în cadrul Uniunii Europene. Acest criteriu arbitrar descurajează concurența efectivă, întrucât defavorizează operatorii economici cu un preț mai bun, spre exemplu, din a concura cu cei care dețin unități care deja circulă în rețeaua europeană”.

Dacă decizia CNSC nu va fi atacată la Curtea de Apel București, poate va fi respectat termenul de 3 iunie 2020 pentru depunerea ofertelor.

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a lansat pe 3 aprilie licitație pentru achiziția a 20 de trenuri electrice inter-regionale și servicii de mentenanță.

Valoarea estimată (fără TVA) se regăsește în intervalul:

– 1,31 miliarde de lei, pentru 20 rame electrice inter-regionale (RE-IR) + 15 ani mentenanță

– 3,71 miliarde de lei, pentru 40 rame electrice cu 30 ani mentenanță.

Durata acordului-cadru, în baza căruia se vor semna contracte de achiziții, va fi de 210 luni (17 ani și cinci luni).

Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 3 iunie 2020, acestea urmând să fie evaluate până pe 20 noiembrie 2020, potrivit datelor din SEAP.

Pentru achiziția de noi trenuri, ARF va beneficia de fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).

Chinezii de la CRRC Qingdao Sifang participă alături de Astra Vagoane Călători la cealaltă licitație lansată de ARF, pentru achiziția a 40 de trenuri regionale. Mai mult, oferta acestei asocieri a și fost declarată câștigătoare, ceea ce a stârnit apoi un adevărat război al contestațiilor cu rivalii europeni Siemens Mobility și Alstom, încă în derulare.

Te-ar mai putea interesa și
Dragoș Dărăbuț, AGISTA Investments: Cine deține controlul în asocierea cu un fond de private equity
Dragoș Dărăbuț, AGISTA Investments: Cine deține controlul în asocierea cu un fond de private equity
În România sunt aproximativ 15.000 de companii cu o cifră de afaceri de peste 3 milioane de euro care ar putea intra pe radarul fondurilor de private equity, însă, în ultimii 5-10 ani, doar un......
Guvernul își lovește și proprii producători de energie: Romgaz are de recuperat de la stat aproape 190 mil. lei costuri cu certificatele de emisii. Și nu e singurul, ar putea urma procese
Guvernul își lovește și proprii producători de energie: Romgaz are de recuperat de la stat aproape 190 mil. lei costuri ...
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România și producător de energie electrică, controlat de stat este ...
Ministrul Rafila: Am cumpărat circa 350 de incubatoare noi
Ministrul Rafila: Am cumpărat circa 350 de incubatoare noi
Ministerul Sănătăţii a cumpărat circa 350 de incubatoare noi şi mai multe ambulanţe de tip ATI pentru transportul ...
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a scăzut, în octombrie, cu 2.322 persoane
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a scăzut, în octombrie, cu 2.322 persoane
Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost, în octombrie 2024, de 925.865 persoane, ...