Bilete pentru trenuri metropolitane în toată țara, după modelul trenului de Otopeni – ordin MTI
Proiectul de act normativ privind trenurile metropolitane a fost emis după implementarea cu succes a proiectul pilot de pe linia București Nord – Mogoșoaia – Otopeni Patinoar – Aeroportul Internațional Henri Coandă, potrivit oficialului de la Transporturi.
Prin noul ordin, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii reglementează tarifele aplicate de toți operatorii de transport feroviar de călători pentru:
– tarif pentru o călătorie;
– tarif de călătorie metropolitană;
– tarif abonament;
– tarif abonament metropolitan;
– tarif unic;
– tarif autorizație de călătorie;
– tarif permise de călătorie;
– tarif tichet rezervare loc;
– tarif supliment pentru vagoane de dormit;
– tarif supliment pentru vagoane cușetă;
– tarif supliment transport biciclete.
Aceste prevederi vor intra în vigoare în prima parte a lunii iulie 2024, la 60 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al ordinului, a precizat Scrioșteanu.
Potrivit lui, pentru a sprijini nevoile de mobilitate eficientă și atractivă din viața de zi cu zi (naveta la locul de muncă, de învățământ, accesul la sănătate, la viața socială și culturală), se introduc biletele feroviare metropolitane în două concepte:
– 𝗣𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗰𝗮𝗹𝗮𝘁𝗼𝗿𝗶𝗶𝗹𝗲 𝘀𝗰𝘂𝗿𝘁𝗲 𝘀𝗶 𝗳𝗮𝗿𝗮 𝘂𝗻 𝗴𝗿𝗮𝗱 𝗿𝗶𝗱𝗶𝗰𝗮𝘁 𝗱𝗲 𝗽𝗹𝗮𝗻𝗶𝗳𝗶𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗱𝗶𝗻 𝗽𝗮𝗿𝘁𝗲𝗮 𝗰𝗮𝗹𝗮𝘁𝗼𝗿𝘂𝗹𝘂𝗶 – biletul metropolitan pentru o călătorie pe o linie și un tren. Astfel, cu un bilet metropolitan de o călătorie, se va putea accesa trenul oricărui operator, o dată, între stațiile de pe linia respectivă, fără a mai avea grija stabilirii exacte a trenului sau a calculării tarifului în raport cu diferitele distanțe kilometrice;
– 𝗯𝗶𝗹𝗲𝘁𝗲𝗹𝗲/𝗮𝗯𝗼𝗻𝗮𝗺𝗲𝗻𝘁𝗲𝗹𝗲 𝗰𝘂 𝘃𝗮𝗹𝗮𝗯𝗶𝗹𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲 𝗹𝗮 𝗻𝗶𝘃𝗲𝗹𝘂𝗹 𝗶𝗻𝘁𝗿𝗲𝗴𝗶𝗶 𝘇𝗼𝗻𝗲 𝗺𝗲𝘁𝗿𝗼𝗽𝗼𝗹𝗶𝘁𝗮𝗻𝗲 (localitățile prevăzute în Legea 246/2022), care permit schimbul trenurilor indiferent de operatorul care prestează serviciul public. De la un abonament de 3 ore (care permite efectuarea călătoriei în zona metropolitană, chiar dacă destinațiile sunt pe linii ferate diferite), pănâ la abonamente de o lună.
În plus, 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗮 𝗲𝘃𝗶𝘁𝗮 𝗰𝗿𝗲𝘀𝘁𝗲𝗿𝗲𝗮 𝗮𝗿𝘁𝗶𝗳𝗶𝗰𝗶𝗮𝗹𝗮 𝗮 𝗽𝗿𝗲𝘁𝘂𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗹𝗮 𝗰𝗮𝗹𝗮𝘁𝗼𝗿𝗶𝗶𝗹𝗲 𝗱𝗲 𝗻𝗮𝘃𝗲𝘁𝗮, în noua propunere de reglementare se specifică clar faptul că pentru distanțele de până la 40 km și între stațiile de transport feroviar metropolitan, rezervarea de loc este opțională din perspectiva călătorului (nu a operatorului cum a fost interpretat până în prezent).
Trenuri metropolitane în mai multe orașe din țară
„În contextul în care București – Ilfov, Oradea/Bihor, Reșița/Timișoara/Timiș/Caras Severin, Brașov, Iași și Piatra Neamț sunt deja cu proiecte subsecvente proiectului național de tren metropolitan aprobate și prin ordin de ministru, noul pas legislativ vine să aducă mai aproape trenul metropolitan modern de cetățenii României”, a mai transmis Scrioșteanu.
El a subliniat că trenul metropolitan este unul dintre proiectele la care ține foarte mult, întrucât nu numai realizarea infrastructurii rutiere va rezolva problema traficului în zonele metropolitane, ci și un sistem de transport în comun modern și predictibil, axat pe transport de capacitate mare (tren metropolitan, metrou) și integrat cu transportul de suprafață (tramvai, troleibuz, autobuz).
Cel puțin două orașe din România erau prevăzute să aibă transport metropolitan până în 2024, urmând ca până în 2026 numărul lor să crească la 10, potrivit Programului Feroviar publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (MTI) în urmă cu doi ani. Autorii documentului prezentau ca exemplu de succes linia Gara de Nord – Aeroport Otopeni.
CITEȘTE ȘI: