Stadler este prima companie care s-a adresat Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) în cadrul licitaţiei Metrorex pentru achiziţia a până la 30 de trenuri noi pentru Magistrala 5 de metrou, tronsonul Drumul Taberei – Iancului.
Sesizarea Stadler, transmisă marţi CNSC, a fost publicată miercuri şi pe platforma de achiziţii publice SICAP.
În sesizarea lor, elveţienii susţin că „din motive de neînţeles din punct de vedere comercial, se acordă prioritate unui produs care, dintr-o perspectivă tehnică şi comercială este de o calitate inferioară, dar este oferit la un preţ egal sau comparabil cu un produs mai avansat”.
Astfel, reprezentanţii Stadler afirmă că trenurile solicitate de Metrorex:
Elveţienii mai spun că, în cadrul acestei licitaţii, la construcţia corpului vagoanelor de tren este obligatorie utilizarea oţelului, în timp ce industria actuală, de vârf, oferă înlocuitori tehnici şi calitativi superiori, precum aluminiul.
Reprezentanţii Stadler consideră că prevederile menţionate limitează participarea la licitaţie şi solicită modificarea documentaţiei.
Metrorex a lansat pe 22 martie 2019 licitaţia pentru achiziţia a 30 de trenuri care vor circula pe tronsonul Drumul Taberei – Iancului al Magistralei 5. În primă fază vor fi cumpărate 13 trenuri pentru secţiunea Eroilor – Râul Doamnei, urmând ca ulterior să mai fie achiziţionate încă 17.
Magistrala 5 Drumul Taberei – Pantelimon are trei secţiuni: Eroilor – Drumul Taberei, Eroilor – Iancului, respectiv Iancului – Pantelimon.
Valoarea estimată a contractului pentru cele 30 de ramei noi este de 1,2 miliarde de lei (255 milioane de euro), adică 8,5 milioane de euro/bucata.
Contractul prevede livrarea a 13 trenuri în trei ani şi jumătate de la semnare şi apoi, în maxim şapte ani de la semnare, Metrorex poate cere încă 17.
Criteriul de atribuire al contractului este cel mai bun raport calitate – preţ, în care componenta financiară are o pondere de 60 %, iar componenta tehnică – 40%.
Achiziţia este finanţată din fonduri de la bugetul de stat şi dintr-un credit de la Banca Europeană de Investiţii (BEI).
Gigantul elveţian Stadler fabrică trenuri de peste 75 de ani şi are peste 7.000 de angajaţi distribuiţi în fabricile grupului din ţări precum Elveţia, Germania, Spania şi Belarus. Stadler a primit prima sa comandă pentru trenuri de metrou în 2012, de la operatorul BVG din Berlin (foto).
De atunci, trenurile de metrou fabricate de Stadler au mai fost cumpărate şi în oraşe precum Valencia (Spania), Minsk (Belarus), Liverpool şi Glasgow (Marea Britanie).