Trenuri noi în România: Cum va împărți ARF ramele Alstom între CFR Călători și operatorii privați

Ramele electrice interregionale RE-IR, achiziționate de statul român prin Autoritatea pentru Reformă Feroviară, vor fi predate operatorilor de transport feroviar (OTF) prin act adițional la contractele de servicii de transport feroviar public de călători. Pentru noile rame, operatorii vor achita chirie, echivalentul lunar și anual al amortizării din perioada din contract, potrivit normelor metodologice publicate luni pe site-ul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (MTI).
Anemona Andone - lun, 03 oct. 2022, 21:43
Trenuri noi în România: Cum va împărți ARF ramele Alstom între CFR Călători și operatorii privați

Iată mai jos ce prevăd normele metodologice:

Art. 1. Predarea materialului rulant către operatorii de transport feroviar public de călători (OTF) vizează ramele electrice interregionale noi, denumite RE-IR, cu indicatorii tehnico-economici aprobați prin Hotărârea Guvernului nr.904 din 13 iulie 2022.

Art. 2. Ramele electrice interregionale RE-IR se pun la dispoziția operatorilor de transport feroviar public de călători în cadrul contractelor de servicii publice atribuite prin procedură competitivă conform prevederilor Regulamentului (CE) nr.1370/2007 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2007 privind serviciile publice de transport feroviar și rutier de călători și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr.119/69 și nr.1107/70 ale Consiliului, astfel cum a fost modificat și completat prin Regulamentul (UE) 2016/2338 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 decembrie 2016.

Art. 3. Prețul de închiriere al ramelor electrice interregionale RE-IR va reprezenta echivalentul lunar și anual al amortizării pentru perioada din contract.

Art. 4. În cadrul contractelor de servicii publice, operatorii de transport feroviar public de călători preiau obligațiile de mentenanță ale ramelor electrice contractate de ARF cu furnizorul de material rulant.

Art. 5. Operatorii de transport feroviar public de călători sunt obligați să facă investiții în amenajarea spațiului de catering și în sistemele de ticketing, conform prevederilor contractului de servicii publice.

Art. 6. Ramele electrice interregionale RE-IR se folosesc numai pentru contractele de servicii publice de transport feroviar public contractate.

Art. 7. Operatorii de transport feroviar public de călători sunt obligați să respecte planul de mentenanță stabilit de ARF cu furnizorul de material rulant.

Art. 8. Ramele electrice interregionale RE-IR vor fi puse la dispoziție cu o condiție de bună exploatare, iar operatorii de transport feroviar public de călători – sunt obligați să încheie o asigurare a materialului rulant împotriva pretenţiilor la despăgubire ale terţelor părţi, la justa valoare a acestuia.

Art. 9. În conformitate cu Ordonanța de urgență a Guvernului nr.62/2016, și a Regulamentului (CE) nr.1370/2007 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2007 privind serviciile publice de transport feroviar și rutier de călători, costurile de exploatare ale ramelor electrice interregionale RE-IR vor fi cheltuieli eligibile.

Art.10. Operatorii de transport feroviar public de călători au obligația de a plăti cu prioritate întreținerea ramelor electrice contractate.

Art.11. Operatorii de transport feroviar public de călători au obligația să returneze materialul rulant către ARF la încheierea termenului de valabilitate al contractului în condiții similare ca atunci când s-a livrat, cu excepția uzurii normale în urma utilizării corespunzătoare, complet, cu toate piesele, echipamentul și accesoriile cu care a fost echipat inițial fiecare vehicul, sau care a fost adăugat în timpul derulării contractului.

tren alstom romania

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Proiectul vizează creșterea calității serviciilor de transport feroviar de călători, inclusiv prin creșterea frecvenței trenurilor de peste două ori (de la 1,53 milioane tren-km/an la 3,10 milioane tren-km/an). Proiectul asigură, astfel, creșterea mobilității persoanelor și contribuie la asigurarea dreptului la acces pe piața muncii și educației. Peste 3,29 milioane călători/an vor folosi trenurile din proiect, comparativ cu 1,89 milioane călători/an, cât ar utiliza serviciile feroviare în absența noilor vehicule, estimează autorii proiectului.

În ultimii 15 ani, în România, nu s-au făcut achiziții publice de rame electrice noi destinate transportului feroviar public de călători. Astfel, operatorul de transport feroviar de călători cu capital de stat nu a achiziționat și nu are în parcul activ un număr suficient de rame electrice care să deservească publicul călător.

De asemenea, operatorii de transport feroviar de călători cu capital privat, care au intrat pe piața de transport feroviar din România, au achiziționat numai rame electrice/diesel second hand, cu o vechime considerabilă, cu o singură excepție (un operator care are în parcul activ trei rame electrice noi produse în cadrul grupului de care aparține).

Amintim că pe 25 martie 2022, la sediul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (MTI) a fost încheiat contractul de achiziție pentru 20 de rame electrice inter-regionale (RE-IR) cu Alstom Ferroviaria.

Pe 16 septembrie 2022, Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF), în calitate de autoritate contractantă, şi Alstom Ferroviaria, în calitate de furnizor, au încheiat un Act Adiţional pentru achiziţia a încă 17 rame electrice de lung parcurs, care se adaugă celor 20 de rame electrice inter-regionale (RE-IR) prevăzute în contractul iniţial.

Astfel, Alstom va livra în total 37 de trenuri noi în România, în baza licitației câștigate după mai multe lupte cu un competitor din China.

Valoarea totală a contractului pentru achiziţia celor 37 unităţi electrice multiple şi serviciile de mentenanţă aferente acestora pentru o perioadă de 15 ani se ridică la un cost total de aproape 2,422 miliarde lei, fără TVA, cu termen de livrare a primei rame la finalul anului 2023 şi furnizarea pachetului complet de 37 de rame până la finalul anului 2024. Finanţarea proiectului este asigurată din fonduri europene nerambursabile şi din bugetul de stat.

ARF menţionează că viteza maximă de rulare a ramelor electrice este 160 km/h, acestea fiind compuse din şase vagoane (două vagoane de capăt cu cabine de conducere şi patru vagoane intermediare) şi asigură 351 locuri pe scaune.

tren alstom romania

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Noile trenuri ar urma să fie utilizate pe rutele electrificate majore ale rețelei feroviare:

  • București Nord – Constanța
  • București Nord – Brașov – Arad – Timișoara
  • București Nord – Brașov – Cluj
  • Brașov – Deda – Cluj
  • București Nord – Brașov
  • București Nord – Iași
  • București Nord – Suceava
  • București Nord – Galați
  • București Nord – Craiova – Târgu Jiu – Petroșani- Simeria
  • București Nord – Craiova – Timișoara – Arad
  • Cluj – Timișoara
  • Cluj – Suceava – Iași

 

Te-ar mai putea interesa și
Atac cibernetic la Japan Airlines
Atac cibernetic la Japan Airlines
Compania aeriană japoneză Japan Airlines (JAL) a suferit joi un atac cibernetic asupra reţelelor sale de comunicaţii, care a provocat o defecţiune a sistemelor sale cauzând întârzieri ale......
Elicele unei turbine eoliene din Poarta Albă riscă se se desprindă din cauza vântului puternic
Elicele unei turbine eoliene din Poarta Albă riscă se se desprindă din cauza vântului puternic
Pompierii constănţeni au fost chemaţi miercuri să intervină la un cămin de bătrâni din localitatea Poarta Albă, ...
Marcel Ciolacu a arătat facturi aproape ilizibile, dar cu antet Nordis Travel pentru a demonstra că și-a plătit singur vacanțele
Marcel Ciolacu a arătat facturi aproape ilizibile, dar cu antet Nordis Travel pentru a demonstra că și-a plătit singur ...
Marcel Ciolacu a venit ieri cu explicaţii şi cu dovezi privind zborurile în străinătate cu aeronava Nordis, afirmând ...
Jenate de sancțiuni, companiile ruse au început să folosească criptomonede
Jenate de sancțiuni, companiile ruse au început să folosească criptomonede
Companiile ruse au început să folosească criptomonede în plăți internaționale în urma modificărilor legislative ...