Trenuri noi în România: Semnarea contractului cu Alstom, incertă. CNSC a admis parțial contestația chinezilor

03 02. 2022
tren1

„Consiliul admite, în parte, contestația înregistrată la CNSC cu nr. 66721/22.12.2021, formulată de Asocierea CRRC QINGDAO SIFANG CO LTD – ASTRA VAGOANE CĂLĂTORI SA în contradictoriu cu autoritatea contractantă, AUTORITATEA PENTRU REFORMA FEROVIARĂ, anulează raportul procedurii nr. 22/410/28.10.2021 cu privire la evaluarea propunerii tehnice depusă de ALSTOM FERROVIARIA S.p.A., precum și actele subsecvente, și dispune reevaluarea acesteia în conformitate cu considerentele prezentei decizii, în termen de 15 zile de la primire. Respinge, ca inadmisibil, capătul de cerere privind anularea procedurii”, se arată în soluția pronunțată de CNSC pe 31 ianuarie 2022.

Așadar, dacă oferta tehnică a Alstom va fi declarată neconformă în urma reevaluării dispuse de CNSC, licitația va fi anulată.

Rămâne de văzut dacă decizia CNSC va fi atacată în instanță și dacă va fi semnat în final contractul cu Alstom.

Amintim că cealaltă licitație organizată de ARF pentru 40 de rame regionale a fost anulată. În decembrie 2021, Curtea de Apel București (CAB) a menținut decizia Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF) de anulare a mega-licitației în cadrul căreia s-au luptat trei giganți mondiali: Alstom, Siemens și CRRC Qingdao Sifang. ARF a decis în vara anului trecut anularea procedurii pentru cele 40 de trenuri regionale, argumentând că ofertele nu pot fi comparate. Reprezentanții ARF susțineau că nu putea fi efectuată evaluarea ofertelor cu luarea în considerare a consumului de energie stabilit fără a li se permite ofertanților să-și modifice ofertele, potrivit procesului verbal de anulare a procedurii, încheiat pe data de 20 august 2021.

În iulie 2021, fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, anunţa că, în cel mult două luni, urma să fie semnat un contract de achiziţie pentru 20 de trenuri noi, moderne, de ultimă generaţie, cu opţiune de a cumpăra încă 17. Potrivit acestuia, contractul urma să fie semnat cu singura companie rămasă în cursă după excluderea chinezilor (Alstom – n.r.).

În septembrie 2021, acesta a revenit cu declarații pe subiect, anunțând încheierea licitaţiei în circa două săptămâni. Tot atunci, Drulă spunea că Alstom urma să înceapă livrarea lor peste doi ani.

În noiembrie 2021, secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu anunța că Alstom Ferroviaria SpA a fost desemnată câștigătoarea licitației pentru achiziția a 37 de trenuri electrice noi pentru transportul de călători.

Ulterior, pe 11 noiembrie 2021, asocierea CRRC Qingdao Sifang – Astra Vagoane Călători a depus contestație la CNSC.

Noile trenuri ar urma să fie utilizate pe rutele electrificate majore ale rețelei feroviare:

  • București Nord – Constanța
  • București Nord – Brașov – Arad – Timișoara
  • București Nord – Brașov – Cluj
  • Brașov – Deda – Cluj
  • București Nord – Brașov
  • București Nord – Iași
  • București Nord – Suceava
  • București Nord – Galați
  • București Nord – Craiova – Târgu Jiu – Petroșani- Simeria
  • București Nord – Craiova – Timișoara – Arad
  • Cluj – Timișoara
  • Cluj – Suceava – Iași

Prin finalizarea procedurii de achiziție publică, CFR Călători se apropie de momentul introducerii în circulație a primului lot consistent de trenuri de la achiziția faimoaselor Săgeți Albastre (Siemens Desiro) de la începutul anilor 2000.

Oferta financiară a societății Alstom Feroviaria S.p.A. a fost de 1,309 miliarde de lei fără TVA (pentru 20 de rame – n.r.).

Finanțarea proiectului este asigurată din Programul Operaţional Infrastructură Mare – POIM și bugetul de stat, iar valoarea estimată este cuprinsă în intervalul: 1,311 miliarde de lei – 3,714 miliarde de lei (fără TVA) – (contravaloarea a 20 rame electrice inter-regionale RE-IR și mentenanța lor asigurată pe 15 ani, cu posibilitatea dublării cantității și perioadei de mentenanță).

Obiectivul general al contractului îl reprezintă achiziționarea de material rulant nou pentru pasageri (inclusiv conceptul de întreținere), care va fi distribuit operatorilor feroviari de călători din România, pe bază de act adițional la contractele de servicii publice.

Contractul prevede pe lângă livrarea celor 20 de rame electrice și mentenanța acestora pe o perioadă de 15 ani de la livrarea fiecărei rame electrice,  precum și instruirea personalului în ceea ce privește exploatarea, operarea trenurilor și a aplicațiilor software. Ramele electrice urmează să fie livrate în termen de 31 de luni de la semnarea contractului.