Potrivit unui comunicat al instituţiei, ARF intenţionează să organizeze proceduri de achiziţie a ramelor electrice cu hidrogen pentru scurt şi lung parcurs, a serviciului de mentenanţă necesar funcţionării acestora pe o perioadă de 15 ani, cu posibilitatea de extindere a mentenanţei ramelor la 30 de ani, precum şi serviciile de alimentare cu hidrogen aferente acestora, scrie Agerpres.
În privinţa H-EMU interregionale, se doreşte obţinerea de valori estimative unitare pentru achiziţia de rame în trei variante – cu o capacitate de transport de aproximativ 160/180/200 de locuri fixe pentru călători, respectiv 16 locuri pentru biciclete.
În ceea ce priveşte H-EMU regionale, se doreşte obţinerea de valori estimative unitare pentru achiziţia de rame în două variante – cu o capacitate de transport de aproximativ 120/160 de locuri fixe şi rabatabile pentru călători, respectiv 16 locuri pentru biciclete. Aceste rame electrice cu hidrogen sunt destinate transportului feroviar de călători, pe distanţe regionale, cu densitate mare de trafic.
În anunţul din SEAP se face referire la achiziţia de câte 10 automotoare (şapte automotoare cu hidrogen titulare, trei automotoare cu hidrogen pentru asigurarea dublării capacităţii de transport în orele de vârf) la care se adaugă două automotoare de rezervă care pot fi utilizate prin rotaţie pe perioada mentenanţei sau la creşterea capacităţii de transport pentru scurt parcurs şi, respectiv, lung parcurs.
Conform SEAP, cele mai importante caracteristici ale serviciului operat cu trenurile cu hidrogen sunt: asigurarea legăturii non-stop pe relaţia Bucureşti Nord – Aeroport HC şi retur, la frecvenţe de 30 minute, pe parcursul zilei, respectiv la 60 de minute în intervalul 1:00 – 4:00 cu 43 perechi de trenuri, dar şi a legăturii pe relaţia Bucureşti Nord – Piteşti şi retur, la frecvenţe de 60 minute, pe parcursul zilei în intervalul 5:00 – 24:00, cu 17 perechi de trenuri.
Fiecare H-EMU va avea prevăzut un spaţiu cu sistem de alimentare şi protecţie pentru automate pentru băuturi răcoritoare şi produse ambalate tip fast food şi un spaţiu pentru amplasarea unui automat de vândut bilete şi/sau aparat pentru validarea titlurilor de călătorie, se arată în anunţurile publicate de ARF.
Parcursul zilnic al unui automotor poate fi de până la 850 km însă în medie este de aproximativ 700 km, iar timpul de utilizare al unui automotor va fi prin rotaţie, de până la 23 de ore/zi însă în medie de 17 ore/zi.
Timpul alocat încărcării cu hidrogen este de aproximativ 90 minute şi se va realiza în Bucureşti, iar staţia de alimentare cu hidrogen va fi una duală, amplasată astfel încât să poată să alimenteze atât trenurile cu tracţiune pe hidrogen cât şi alte vehicule rutiere (în special autobuze).
Cotaţiile solicitate, distincte din punct de vedere al capacităţii de transport, vor fi compuse din: preţul de achiziţie al ramei electrice cu hidrogen, exprimat în euro/ramă; preţul pentru asigurarea întreţinerii/mentenanţei pentru 15 ani, exprimat printr-un preţ mediu în euro/km, serviciile de mentenanţă vor fi prevăzute cu o opţiune de suplimentare de până la 30 de ani; preţul aferent asigurării serviciului de alimentare, pentru 15 ani, cu hidrogenul necesar funcţionării acestei rame, exprimat în euro/km.
Alte aspecte solicitate în urma consultării de piaţă fac referire la viteza maximă constructivă pentru fiecare tip de ramă propus şi termenul de livrare al primei rame.
„Consultarea se desfăşoară online şi termenul de transmitere al observaţiilor este 15.04.2022. Data de finalizare a consultării este 22.04 anul curent”, se menţionează în comunicatul ARF.
De asemenea, ARF intenţionează să organizeze o procedură de achiziţie a 20 de rame electrice cu baterii pentru scurt parcurs şi a serviciului de mentenanţă necesar funcţionării acestora pe o perioadă de 15 ani, cu posibilitatea de extindere a mentenanţei ramelor la 30 de ani, un anunţ de consultare a pieţei fiind publicat în SEAP.
Se doreşte obţinerea unei valori estimative unitare pentru achiziţia unei rame electrice cu baterii de scurt parcurs (B-EMU), în două variante şi anume: cu o capacitate de transport de aproximativ 120 de locuri pentru călători, respectiv 12 locuri pentru biciclete, a serviciului de mentenanţă necesar funcţionării acesteia pentru o perioadă de 15 ani cu posibilitatea de extindere la 30 de ani, precum şi serviciile de alimentare cu baterii aferente acesteia; cu o capacitate de transport de aproximativ 160 de locuri pentru călători, respectiv 16 locuri pentru biciclete, a serviciului de mentenanţă necesar funcţionării acesteia pentru o perioadă de 15 ani cu posibilitatea de extindere la 30 de ani, precum şi serviciile de alimentare cu baterii aferente acesteia.
Parcursul zilnic al unui automotor poate fi de până la 850 km însă în medie este de aproximativ 700 km, iar timpul de utilizare va fi prin rotaţie de până la 23 de ore/zi însă în medie de 17 ore/zi.
„Valoarea estimativă propusă va viza rame B-EMU cu capacitatea de transport de 120/160 locuri fixe şi rabatabile pentru călători (oricare din cele două capacităţi de transport)”, se menţionează în anunţ.
Preţul ramei în funcţie de capacitate va fi compus din: preţul de achiziţie al ramelor electrice cu baterii, exprimat în lei/ramă, preţul pentru asigurarea întreţinerii/mentenanţei pentru 15 ani, exprimat printr-un preţ mediu în lei/km (serviciile de mentenanţă vor fi prevăzute cu o opţiune de suplimentare de până la 30 de ani), preţul aferent asigurării serviciului de alimentare, pentru 15 ani, cu baterii necesar funcţionării acestei rame, exprimat în lei/km.
ARF cere totodată şi informaţii cu privire la viteza maximă constructivă pentru fiecare tip de ramă propus şi termenul de livrare al primei rame.
Conceptul de design şi condiţiile minime de proiectare prevăd, printre altele, faptul că B-EMU va fi compusă din două cabine de conducere, cu intrarea în cabina conductorului de pe culoarul interior al salonului de pasageri şi uşi laterale exterioare; design atractiv, aerodinamic cu greutate uşoară, cu încărcare pe osie maximum 18 tone; design aerisit al salonului pentru călători şi facilitarea îmbarcării şi debarcării adaptate nevoilor pasagerilor cu mobilitate redusă; interior modern în format de vagon deschis sau de tip compartimentat, o aşezare clară a zonelor de pasageri care să permită o orientare în siguranţă a pasagerilor; minim 3% locuri pe scaune escamotabile; minim două locuri pentru persoane cu mobilitate redusă; minim o toaletă pentru persoane cu mobilitate redusă; minim o toaletă normală; tip aşezare scaune pasageri 2 + 2 (clasa a 2 a); uşile de acces, comandate pentru deschidere/închidere din cabina de conducere, vor fi prevăzute cu sisteme automate de protecţie anti-deschidere în mers şi cu sisteme de deschidere în caz de urgenţă sau de nefuncţionare a sistemului de comandă din cabina de conducere, care pot fi manevrate şi local.