Contractul are o valoare de 103.244.383,49 euro, echivalentul a 490.503.741,52 lei fără T.V.A. și este finanțat din Bugetul de stat și credit de la Banca Europeană de Investiții.
Durata contractului pentru cele 13 trenuri este de 30 de luni de la semnarea acestuia.
De asemenea, contractul mai prevede pe lângă cele 13 trenuri și posibilitatea achiziționării suplimentare a încă 17 trenuri.
Noile trenuri achiziționate vor circula pe Magistrala 5, pusă în funcțiune cu călători în luna septembrie a acestui an, și vor asigura totodată îmbunătățirea condițiilor de transport cu metroul.
Reprezentanții Metrorex menționează că noile trenuri achiziționate vor fi similare cu cele din Sydney (video jos).
Cu ocazia semnării contractului, ministrul Transporturilor Lucian Bode a spus că vrea să extindă acest demers de înnoire a parcului cu achiziția de material rulant nou prin Programul Național de Recuperare și Reziliență (PNRR).
Secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu a menționat la rândul său că există disponibilitate din partea furnizorului de trenuri de a livra şi diferenţa de 17 trenuri, dotate cu echipament îmbarcat tip CBTC, până la sfârşitul anului 2023, motiv pentru care Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor și Metrorex fac demersuri pentru finanțarea acestora din fonduri europene nerambursabile.
„Cele 17 trenuri vor fi puse în funcțiune pe celelalte magistrale de metrou, în așa fel încât să creștem siguranța călătorilor și să scădem intervalele de succedare a trenurilor.
Valoarea estimată a celor 30 de trenuri, în care este inclusă şi valoarea celor 17 echipamente îmbarcate, este de peste 256 de milioane de euro fără TVA”, precizează Scrioșteanu.