Companiile Astom Transport România şi Astra Vagoane Călători au depus fiecare câte o contestaţie la rezultatul licitaţiei Metrorex pe achiziţia de trenuri de metrou de 380 de milioane de euro, cu TVA, licitaţie câştigată de spaniolii de la CAF. Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiei trebuie să dea un verdict în această speţă în 30 de zile.
Anunţul privind câştigătorul licitaţiei pentru livrarea a 51 de trenuri noi către Metrorex a fost făcut în 10 martie. Termenul limită pentru depunerea contestaţiilor a fost stabilit de către Regie pentru vineri 20 martie. În termenul fixat, s-a înregistrat doar o contestaţie admisă, cea a Alstom. Însă, ulterior, a fost admisă şi o a doua contestaţie, cea a companiei din Arad, care a plecat cu poşta vineri, însă a ajuns doar azi la Metrorex.
Alstom a contestat decizia Comisiei de Evaluare Metrorex de a acord punctaj suplimentar la licitaţie pentru mentenanţă, timpul de parcurs dus-întos al traseului şi termenele de livrare. „Firma spaniolă a promis un termen de livrare a trenurilor nerealist de mic, mult mai mic spre exemplu decât termenul în care singurii furnizori europeni ai unor subansamble le pot livra pe acestea.
Francezii sunt nemulţumiţi şi de faptul că, deşi au trenuri cu motoare mai puternice decât CAF, au primit un punctaj mai mic la criteriul durata deplasării. Ei mai suspectează şi faptul că firma CAF a subevaluat costurile cu mentenanţa pentru a câştiga licitaţia“, spun surse din piaţă.
În ceea ce priveşteAstra Vagoane Călători Arad, cu chiu cu vai, contestaţia i-a fost admisă compania care a oferit cel mai mic preţ la licitaţie, situaţia a fost ceva mai complicată. Valer Blidar, patronul Astra, a precizat că firma sa a depus vineri, la poştă, constestaţia, şi că, dacă nu a ajuns la timp la Metrorex, nu este vina sa, pentru că ar conta data poştei. Astfel, Metrorex ar fi fost obligată să admită şi contestaţia sa „În plus, noi am trimis şi pe mail contestaţia, de vineri, aşa că suntem acoperiţi”, precizează Blidar
Potrivit acestuia, Astra Vagoane a contestat descalificarea sa de la licitaţie pe motivul că n-ar avea experienţă relevantă în domeniu. “Noi am venit cu susţinătorul Siemens, pe partea de motorizare şi electrică, cel mai mare producător de material rulant din lume. Ce altă experienţă mai mare trebuie? Ce vină avem noi că am venit cu cea mai mică ofertă şi am îndrăznit să stricăm jocurile marilor producători din domeniu”, arată omul de afaceri.
Metrorex a primit, în octombrie 2014, cinci oferte pentru livrarea a 51 de trenuri noi de metrou pentru Magistrala 5 Drumul Taberei-Eroilor – Pantelimon. Cea mai ridicată ofertă a fost a PESA Polonia, 341 de milioane de euro, iar cea mai mică a Astra Vagoane Călători – 260 de milioane de euro. Chinezii au venit cu o ofertă de 272 de milioane de euro, CAF a ofertat 310 milioane de euro, iar Alstom a prezentat o ofertă de 322 de milioane de euro.
CAF a fost desemnat câştigător al licitaţiei într-o finală cu Alstom. Restul ofertelor au fost descalificate. Modelul de tren câştigător al licitaţiei este acelaşi pe care Metrorex îl are deja în exploatare pe Magistral 2 Berceni-Pipera.
În acest moment, Metrorex deţine 44 de trenuri Bombardier, 24 garnituri CAF – dar care nu sunt toate sosite şi un număr de 25 de trenuri IVA, produse de Astra Arad, dar care nu sunt toate funcţionale. Compania de stat transportă zilnic în jur de 650.000 de călători.