Trenurile spaniole de metrou CAF ies din garanţie. Controversatele garnituri îşi caută depanatori

Trenurile CAF, introduse în reţeaua bucureşteană de metrou din 2014, ies din perioada de garanţie de patru ani acordată de producătorul spaniol. Metrorex va trebui să includă şi aceste garnituri contorversate în contractul de mentenanţă pe care îl va scoate la licitaţie anul viitor.
Anemona Andone - lun, 01 oct. 2018, 18:36
Trenurile spaniole de metrou CAF ies din garanţie. Controversatele garnituri îşi caută depanatori

Anul viitor expiră contractul pe 15 ani încheiat de Metrorex cu Alstom pentru mentenanţa trenurilor de metrou, în valoare de 240 de milioane de euro.

În această perioadă expiră şi garanţia pentru majoritatea trenurilor CAF, astfel că Metrorex va trebui să le includă şi pe acestea în viitorul contract de mentenanţă pe care îl va scoate la licitaţie.

În plus, în cadrul noului contract de mentenanţă va trebui efectuată revizia la 1 milion de kilometri a trenurilor Bombardier.

Toţi aceşti factori vor cauza companiei care va asigura mentenanţa trenurilor pierderi operaţionale substanţiale în primii trei ani, anticipează Gabriel Stanciu, CEO-ul Alstom România & Republica Moldova.

„Cine câştigă trebuie să investească masiv în primii trei ani”, le atrage atenţia Stanciu potenţialilor rivali pentru contractul de mentenanţă la metrou.

De asemenea, trebuie să aibă bani suficienţi să-şi susţină activitatea în cazul în care Metrorex întârzie cu plata facturilor. „Noi nu ne-am luat banii din aprilie”, explică Gabriel Stanciu.

Trenurile spaniole, o poveste complicată

Metrorex a întâmpinat probleme cu trenurile CAF încă de la început, de când au sosit în ţară. Mai întâi, acestea erau prea late pentru a intra în unele staţii. Drept urmare, peroanele au fost pilite.

Apoi, s-a constatat că din aceste trenuri lipseau piese şi cădeau şuruburi, problemă monitorizată şi de către SRI. De asemenea, ECONOMICA.NET a scris şi despre problema cu suspensia trenurilor spaniole, pe care inginerii CAF au remediat-o ulterior, în baza garanţiei.

Prin contractul actual de mentenanţă cu Metrorex, Alstom este obligată să facă doar o mentenanţă preventivă a trenurilor CAF aflate în garanţie, printre care şi verificări preventive, dar producătorul este cel care face mentenanţa corectivă. În ceea ce priveşte suspensiile, Alstom a depistat problema, a informat Metrorex, care, la rândul său, a anunţat CAF, care a remediat-o.

O altă licitaţie pentru cumpărarea a 51 de trenuri pentru Magistrala 5 de Metrou Drumul Taberei-Pantelimon, câştigată tot de CAF, a fost supendată de DNA pentru suspiciuni de corupţie în acordarea contractului. 

Parcul actual al Metrorex include 44 trenuri tip Bombardier, 15 trenuri tip IVA şi 24 trenuri CAF, conform datelor de pe site-ul operatorului metroului bucureştean.

Te-ar mai putea interesa și
Marcel Ciolacu: Planul pentru reducerea deficitului va fi mai întâi prezentat coaliției și după aceea va fi trimis la COmisia Europeană
Marcel Ciolacu: Planul pentru reducerea deficitului va fi mai întâi prezentat coaliției și după aceea va fi trimis la ...
Preşedintele Partidului Social Democrat Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, la Cornu, că ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, nu i-a prezentat încă planul de măsuri pentru reducerea......
Autoritățle americane și-au dat acordul pentru ca gigantul american BlackRock să poată prelua pentru 12,5 miliarde de dolari compania Global Infrastructure Partners
Autoritățle americane și-au dat acordul pentru ca gigantul american BlackRock să poată prelua pentru 12,5 miliarde de ...
Comisia Federală de Reglementare a Energiei din Statele Unite a aprobat vineri tranzacția prin care fondul american de ...
Chrysler va rechema în service aproximativ 1,2 milioane de mașini din SUA din cauza unei probleme la sistemul ABS
Chrysler va rechema în service aproximativ 1,2 milioane de mașini din SUA din cauza unei probleme la sistemul ABS
Marca de automobile Chrysler, deținută de grupul Stellantis, recheamă aproximativ 1,2 milioane de vehicule din SUA din ...
Goldman Sachs se așteaptă ca OPEC+ să-și crească producția începând cu luna decembrie
Goldman Sachs se așteaptă ca OPEC+ să-și crească producția începând cu luna decembrie
Banca americană Goldman Sachs a anunțat vineri că și-a ajustat estimările privind producția de petrol realizată de ...