Trenurile CAF cumpărate de Metrorex cu 100 de milioane de euro au probleme mari la suspensie şi intră mereu în reparaţii
Toate cele 16 trenuri CAF achiziţionate de către Metrorex de la compania cu acelaşi nume au mari probleme cu suspensia, garniturile fiind în pericol să li se spargă perna de aer de sub podea, cu efecte potenţial periculoase pentru siguranţa pasagerilor, spun surse din piaţă, pentru ECONOMICA.NET. Trenurile trec foarte des pe la reparaţii, pentru că problema cu supensiile necesită verificări şi ajustări permanente. Lucrările se fac la depoul Berceni de către Alstom, compania ce asigură mentenanţa trenurilor de metrou. De altfel, Depoul Berceni este dat gratuit în folosinţă Alstom, de către Metrorex, până în 2018, conform contractului multianual de mentenanţă pe care compania de stat îl are cu francezii.
CAF Spania a câştigat, în 2011, o licitaţie pentru livrarea a 16 trenuri de metrou către Metrorex, un contract de 97 de milioane de euro. Din luna decembrie 2013, trenurile de metrou au început să sosească eşalonat la Bucureşti. În perioada ianuarie- iunie 2014, trenurile de metrou CAF au efectuat un program de probe statice/dinamice de tip şi un program de probe dinamice de anduranţă (de parcurgere a 20.000 km de către primul tren şi 2.000 km de către celelalte trenuri), pentru obţinerea agrementului tehnic feroviar, document eliberat de Autoritatea Feroviară Română şi care certifică faptul că trenul fabricat de CAF îndeplineşte condiţiile impuse de standardele interne şi internaţionale, pentru utilizarea în domeniul transportului de călători cu metroul.
„Problema este endemică pentru întreaga serie de trenuri CAF de acest model şi se găseşte la sistemul secundar de suspensie. În termeni mai populari, dacă circulă aşa, fără reparaţii continue, de la vibraţii, trenurile riscă să se trezească cu perna de aer de sub podea spartă, ceea ce duce la coborârea bruscă a podelei, cu riscurile aferente asupra siguranţei călătorilor”, spun sursele. Potrivit acestora, problema suspensiilor există la toate cele 16 trenuri CAF din portofoliul Metrorex, care ajung cu rândul în Berceni. „Toate trenurile sunt sub supraveghere. Unul din trenurile CAF, numărul 14, stă în depou încă din august. Are mai multe probleme şi mai complicate, pe lângă suspensii”, au mai spus sursele.
Ioan Buciuman, purtător de cuvânt al Autorităţii Feroviare Române, a precizat că orice probleme ar avea Metrorex cu trenurile sale cade exclusiv în sarcina sa, a furnizorului şi a firmei ce face mentenanţa. Buciumam a mai precizat că trenurile CAF au fost autorizate de AFER pentru a circula la metrou încă de la venirea primelor două garnituri de probă.
Suspensiile nu sunt singurele probleme pentru trenurile spaniole. Încă de când au sosit în ţară, acestea au întâmpinat neajunsuri peste neajunsuri. Mai întâi, acestea erau prea late pentru a intra în staţii. Drept urmare, peroanele au fost pilite. Apoi, s-a constatat că din aceste trenuri lipseau piese şi cădeau şuruburi, problemă monitorizată şi de către SRI.
Cu toate acestea, Metrorex a mai comandat, anul trecut, încă 8 trenuri la CAF, în cadrul acordului cadru pe care Regia îl are cu spaniolii, însă niciunul nu a sosit încă de la uzina din Ţara Bascilor.
Trenurile CAF circulă pe Magistrala 2 Berceni – Pipera.
O altă licitaţie pentru cumpărarea a 51 de trenuri pentru Magistrala 5 de Metrou Drumul Taberei-Pantelimon, câştigată tot de CAF, a fost supendată de DNA pentru suspiciuni de corupţie în acordarea contractului.
Metrorex are în exploatare 44 de trenuri Bombardier, 15 CAF şi 24 de trenuri vechi IVA Arad. Mentenanţa întregului parc de material rulant al Metrorex este asigurată de concernul francez Alstom, până în 2019.
CAF este un concern spaniol cu activitate în producţia şi mentenanţa materialului rulant. A livrat trenuri şi tramvaie în mai multe oraşe din Spania, în SUA şi în ţări din America Latină, Nordul Africii şi Asia de Sud-Est.
Drept la replică
Compania CAF a luat nota de articolul publicat de Economica.net referitor la presupusele probleme de suspensie la garniturile CAF si doreste sa faca urmatoarele precizari/clarificari:
Metrorex a informat firma CAF despre un control de rutina la suspensia a mai multor trenuri in cadrul programului de mentenanta. CAF impreuna cu Metrorex efectueaza o analiza tehnica pentru a constata situatia suspensiilor si a imbunatati performanta garniturilor. Facem precizarea ca materialul rulant CAF este intretinut de o firma terta, Alstom, care are obligatia sa asigure mentenanta in conformitate cu planul de intretinere stabilit de CAF si documentatia aferenta furnizata de CAF.
Pe aceasta cale, asiguram cititorii Economica.net si, bineinteles, pe calatori ca trenurile CAF operate de Metrorex nu prezinta un pericol pentru siguranta pasagerilor. Compania noastra pune siguranta pasagerilor mai presus de orice alta consideratie. Firma CAF furnizeaza material rulant de inalta calitate, acesta fiind verificat cu periodicitate, asigurandu-i-se mentenanta necesara in vederea garantarii sigurantei pasagerilor si functionarea corespunzatoare a trenurilor.
Referitor la trenul care se afla in depou din luna august, firma CAF a fost informata ca o piesa s-a defectat in decursul unei revizii. Facem precizarea ca termenul uzual de livrare in astfel de situatii este de 3-4 luni. CAF urmeaza sa livreze Metrorex una din osiile montate destinate noului lot de trenuri pentru a inlocui piesa deteriorata. Prin livrarea acestei piese, vom urgenta procedura pentru restabilirea operatibilitatii garniturilor CAF, respectiv repunerea trenului in circulatie.
Nu in ultimul rand, referitor la comanda Metrorex pentru inca 8 trenuri CAF, va rog sa retineti ca firma noastra s-a angajat sa livreze materialul rulant operatorului bucurestean in termenii contratuali stabiliti. Pana acum productia se incadreaza in parametrii normali, livrarile urmand sa fie astfel realizate la timp.