Tribul Bakofeng, care are una dintre cele mai mari rezerve de platină din Africa, își vinde partea din mallurile Iulius din România
RMH Property a anunțat pe Bursa de la Johannesburg că-și vinde participația de 37,5% din Atterbury Europe pentru circa 104 milioane de euro, asta după ce acționarii companiei au refuzat aceeași ofertă în toamna anului trecut. În 2018, RMH cumpărase 50% acțiunile la Atterbury Europe, iar în 2019 acestea s-au redus la 37,5%, după ce acționarul Pareto Limited a cumpărat 25% din Atterbury Europe pentru 100 de milioane de euro.
Oferta de preluare a participației vine din partea Brightbridge, o companie afiliată Atterbury, care deține și ea 37,5% din Atterbury Europe.
În 2017, Atterbury Europe achiziționa 50% din părţile sociale ale firmelor prin care antreprenorul român Iulian Dascălu a dezvoltat patru malluri. În plus, companiile Iulius şi Atterbury au înființat un fond financiar comun, cu cote egale de participare, pentru a dezvolta proiectul mixt Openville din Timişoara, o investiţia de peste 220 de milioane de euro. Openville din Timișoara este astăzi Iulius Town.
România a fost cea de-a treia prezenţă pe piaţa europeană pentru Atterbury, după achiziţii în Serbia şi Cipru. În Cipru, sud-africanii au cumpărat două proprietăţi de retail, cu teren pentru viitoare expansiuni, iar în Serbia a cumpărat 50% dintr-un portofoliu de şapte centre comerciale şi a înfiinţat un parteneriat pentru noi dezvoltări.
Banii pentru proiectul Romexpo, restituiți acționarilor
Economica.net anunța anul trecut că RMB Holding a restituit acționarilor un credit de 50 de milioane de euro sub formă de dividende, asta după eșecul planurilor de dezvoltare a proiectului de la Romexpo.
Un raport financiar al RMH arată că compania avea la finele lui martie 2021 o cotă de șapte milioane de euro din profotul după impozitare ale Atterbury Europe, iar cota din activele nete a fost de circa 113 milioane de euro.
Royal Bakofeng Limited Holdings (RBH) este un fond de investiții al Monarhiei Bakofeng, unul dintre cele mai mari grupuri etnice din Africa de Sud, stăpân pe un teritoriu de 1.400 de km pătrați, și care număra în 2011, 300.000 de persoane, potrivit autoarei Susan E. Cook, cea care a semnat eseul The Business of Being Bafokeng: The Corporatization of a Tribal Authority in South Africa. Pe terenul controlat de Monarhia Bafokeng se află una dintre cele mai mari rezerve de platină din Africa.
Fondul RBH este specializat în achiziția de acțini în companii din diverse domenii.
Printre acestea, RBH mai are investiții și în NEPI Rockcastle, potrivit datelor publice pe site-ul propriu. Dacă și-a păstrat investiția în cel mai mare proprietar de malluri din România, tribul Bafokeng are o participație mai mică de 5% și nu apare în ultimul raport financiar al dezvoltatorului de centre comerciale.