Tribunalul a decis intrarea în faliment a companiei Fortus Iaşi
„În ciuda faptului că planul de reorganizare a Fortus SA a avut susţinerea a 80% dintre creditori şi a administratorului judiciar, Tribunalul Specializat Mureş a dispus dechiderea procedurii de faliment în formă generală a companiei. Planul de reorganizare reactualizat, depus de administratorii judiciari CITR şi Sigma IPURL, a fost respins de instanţa de judecată”, se arată într-un comunicat al CITR.
CITR precizează că lichidatorii judiciari nu au intrat încă în posesia minutei hotărârii pronunţate de judecătorul sindic. Decizia instanţei este executorie, dar se poate formula recurs în termen de şapte zile de la comunicare.
„În această etapă a procedurii, vom lua măsuri privind conservarea patrimoniului companiei, menţinerea integrităţii acestuia, paza bunurilor aflate în proprietatea Fortus şi menţinerea contractelor considerate oportune”, a declarat în comunicat Vasile Godîncă-Herlea, managing partner al CITR.
CITR a reactualizat în acest an planul de reorganizare aprobat în luna mai 2010 de către judecătorul sindic, care prevedea continuarea activităţii, prin păstrarea salariaţilor societăţii, aproximativ 700 de angajaţi, şi prin vânzări parţiale de active.
Platforma Fortus Iaşi este controlată de stat, prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), şi are datorii de peste 50 de milioane de euro.
În comunicatul CITR se arată că, pe parcursul procedurii de insolvenţă au fost întâmpinate „dificultăţi” din partea unor creditori, care au depus 19 cereri de recuzare a judecătorului sindic.
„Sedinţele de soluţionare ale acestora au contribuit în mod repetat la amânarea şi tergiversarea procedurii. La termenul de judecată din 19 iunie, reprezentanţii salariaţilor disponibilizaţi au votat intrarea în faliment a Fortus SA însă, din cauza cererilor de recuzare, judecătorul sindic s-a pronunțat abia pe 22 iunie”, se mai spune în comunicat.
AVAS deţine 60% din acţiunile Fortus, iar firma Metalexportimport Bucureşti are 26,23% din capital. SIF Moldova este un alt acţiona, cu 13,56% din titluri.
Anul trecut compania a avut o cifră de afaceri de 42,7 milioane de lei, în creştere cu peste 50% faţă de anul precedent. În 2011 Fortus şi-a redus pierderile la 31,7 milioane de lei, de la 40,5 milioane de lei în 2010.
Fortus a fost privatizată în 2003, fiind cumpărată de Metalexportimport, însă AVAS a decis în 2008 să desfiinţeze contractul de vânzare, acuzând Metaexportimport că nu a realizat obligaţiile asumate.