Tribunalul Iaşi judecă al 62-lea termen, din 2007 până azi, la falimentul Solventul, început în 1998

Tribunalul Iaşi va avea miercuri cel de-al 62-lea termen în dosarul preluat în 2007 privind falimentul companiei Solventul Timişoara, care a intrat în procedură de insolvenţă în 1998 şi în procedura falimentului din 15 martie 2003, fiind unul dintre cele mai lungi dosare de insolvenţă din România, scrie Mediafax.
Economica.net - mar, 04 mart. 2014, 15:42
Tribunalul Iaşi judecă al 62-lea termen, din 2007 până azi, la falimentul Solventul, început în 1998

Procedura reorganizării judiciare în cazul Solventul, potrivit Legii 64/1995, a fost deschisă ca urmare a hotărârii din 18 iunie 1998 a Tribunalului Timiş, devenită irevocabilă în 2009. În 7 februarie 2002 a fost aprobat planul de reorganizare a combinatului, cu plata eşalonată a creanţelor pe o perioadă de trei ani, fiind numit ca administrator judiciar societatea Ferm Consult Timişoara, iar dosarul Solventul – pentru a fi înlăturate suspiciunile cu privire la obiectivitatea soluţionării cauzei – a fost strămutat de instanţa supremă la Tribunalul Alba, în 22 februarie 2002.

Judecătorul sindic al Tribunalului Alba desemnat în dosarul Solventul a decis, în 15 martie 2003, că planul de reorganizare nu mai poate fi realizat în mod efectiv şi s-a dispus intrarea societăţii în procedura falimentului.

În 3 mai 2004, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) Bucureşti a formulat o cerere de suspendare a procedurii falimentului în temeiul Hotărârii Guvernului 620/2004, Executivul instituind la combinatul Solventul Timişoara, pe o perioadă de trei ani, o procedură de supraveghere financiară, timp în care să se deruleze un program de restructurare şi redresare financiară.

Împotriva acestei cereri de suspendare, trei creditori – a căror creanţă totală reprezenta 10% din masa credală – au făcut contestaţie, însă judecătorul sindic a dispus suspendarea procedurii falimentului, în condiţiile HG 620/2004.

Cei trei creditori au făcut recurs, iar Curtea de Apel Alba Iulia a respins cererea de suspendare formulată de AVAS Bucureşti, motivând că decizia instanţei inferioare este nelegală şi contrară ordinii de drept. Decizia Curţii de Apel Alba Iulia a determinat continuarea procedurii falimentului, lichidatorul judiciar Ferm Consult SRL procedând la inventarierea, evaluarea şi vânzarea bunurilor debitoarei (respectiv combinatul Solventul).

Cererea firmei Concept LTD din Bucureşti de a-i fi vândute, de către AVAS Bucureşti, 81,66% din acţiunile deţinute de stat la Solventul a fost respinsă de judecătorul sindic al Tribunalului Alba.

În 13 iunie 2005, în adunarea generală a creditorilor, s-a hotărât vânzarea întregului activ al debitoarei combinatului Solventul SA Timişoara „ca un ansamblu funcţional”, cheltuielile de vânzare urmând a fi suportate din fondul Tribunalului Alba, potrivit Legii 64/1995.

În noiembrie 2005 s-a semnat contractual de vânzare-cumpărare pentru activelor deţinute de Solventul către Valkiria (la preţul de 13,1 milioane euro, fără TVA), iar în noiembrie 2006 a fost anulat acest contract şi s-a încheiat un nou contract, în ianuarie 2007, tot cu Valkiria, la pretul de 21,5 milioane euro fără TVA. În această perioadă Valkiria a fost, practic, proprietarul activelor companiei.

În iunie 2007, dosarul este strămutat, de această dată la Tribunalul Iaşi sub nr. 5517/99/2007, unde începe o serie de termene cu intervenienţi şi pretenţii suplimentare.

Cea mai recentă cerere aparţine cumpărătorului activelor Solventul, care pretinde despăgubiri şi dobânzi pentru perioada în care a făcut prima ofertă de preluare a activelor şi oferta finală îmbunătăţită.

De la preluarea dosarului, Tribunalul Iaşi a fixat în acest dosar nu mai puţin de 62 de termene, ceea ce face ca procedura de insolvenţă a companiei din Timişoara să fie una dintre cele mai lungi din România.

După valorificarea activelor, administratorul judiciar a trecut la plata creditorilor, iar până în decembrie 2007 se achita 99% din totalul creanţelor înscrise la masa credală.

Diferenţa de 1% s-a achitat în decembrie 2011, astfel că toţi creditorii au fost îndestulaţi din sumele rezultate din vânzarea activelor, rămânând aproximativ 10 milioane euro de distribuit acţionarilor.

Acţionarii companiei sunt statul român, prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), care deţine peste 80% din titlurile companiei, şi Tender SA, cu aproape 10% din acţiuni. Statul urmează să încaseze circa 9 milioane de euro.

Întrucât dosarul de faliment nu a fost finalizat până la această dată, suma rămasă la dispoziţia acţionarilor nu a fost achitată. Pentru ultima cerere din dosar, depusă de Valkiria, instanţa a pronunţat deja două amânări.

Până la ora transmiterii acestei ştiri, AAAS nu a furnizat o poziţie privind acest caz.

Te-ar mai putea interesa și
Taiwan este în alertă – China lansează manevre militare cu avioane şi nave de război în jurul insulei
Taiwan este în alertă – China lansează manevre militare cu avioane şi nave de război în jurul insulei
China a lansat luni manevre militare cu avioane şi nave în jurul Taiwanului, care, la rândul său, a asigurat că a desfăşurat "forţe adecvate" pentru a răspunde, comentează AFP. Paza de......
Clinicile oftalmologice Vista Vision, preluate de un fond de investiții cu active de 170 miliarde de dolari. Investiția vizează creșterea rețelei, inclusiv în România
Clinicile oftalmologice Vista Vision, preluate de un fond de investiții cu active de 170 miliarde de dolari. Investiția ...
Fondul de investiții Ardian preia o participație majoritară la compania italiană Vista Vision, prezentă și în România ...
Polonezii de la Qemetica vor să vândă producţia carbonatului de sodiu şi a silicaţilor de sodiu a Uzinelor Sodice Govora către grupul Aloref
Polonezii de la Qemetica vor să vândă producţia carbonatului de sodiu şi a silicaţilor de sodiu a Uzinelor Sodice Govora ...
Polonezii de la Qemetica vor să vândă producţia carbonatului de sodiu şi a silicaţilor de sodiu a Uzinelor Sodice Govora ...
Top constructori autostrăzi: Ozaltin, UMB și Dimex 2000 au avut cele mai mari progrese în august
Top constructori autostrăzi: Ozaltin, UMB și Dimex 2000 au avut cele mai mari progrese în august
Turcii de la Ozaltin ocupă în august primul loc în topul constructorilor de șosele de mare viteză din România, cu lucrări ...