Tribunalul Prahova îl lasă pe directorul Petrotel Lukoil să plece la Moscova. Decizia nu e definitivă

Directorul general al SC Petrotel Lukoil SA, cetăţeanul rus Andrey Bogdanov, cercetat sub control judiciar în dosarul Lukoil, poate părăsi România pentru a merge la Moscova, au dispus, luni, judecătorii Tribunalului Prahova, însă decizia nu este definitivă, anunţă Mediafax.
Economica.net - lun, 17 aug. 2015, 17:35
Tribunalul Prahova îl lasă pe directorul Petrotel Lukoil să plece la Moscova. Decizia nu e definitivă

Tribunalul Prahova, instanţă pe rolul căreia se află dosarul Lukoil ce are ca obiect „infracţiuni la legea societăţilor comerciale”, a admis cererea formulată de Andrey Iurevici Bogdanov, privind modificarea temporară a limitelor controlului judiciar impus în cazul său de procurorii ploieşteni, potrivit Mediafax.

Potrivit soluţiei publicate pe portalul instanţelor, magistraţii i-au permis lui Bogdanov să meargă, în perioada 27 august – 1 septembrie, la Moscova, însă decizia nu este definitivă şi poate fi contestată de către procurori în 48 de ore de la comunicare.

La începutul lunii august, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au dispus trimiterea în judecată a opt inculpaţi, între care două persoane juridice şi şase persoane fizice în dosarul Lukoil. Astfel, conform sursei citate, anchetatorii l-au trimis în judecată pe Andrey Iurevici Bogdanov, cetăţean rus, director general şi membru în Consiliul de Administraţie al S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti, acesta fiind acuzat de folosire cu rea-credinţă a capitalului societăţii şi spălare de bani.

De asemenea, în acelaşi dosar au fost trimise în judecată două companii din grupul rusesc, respectiv SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti, pentru spălare de bani, şi Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, pentru complicitate la folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani.

Totodată, în acelaşi dosar procurorii au dispus trimiterea în judecată a altor cinci persoane, cetăţeni români, ruşi şi moldoveni cu funcţii de conducere în cadrul Petrotel Lukoil Ploieşti. Printre inculpaţi se numără Andrei Raţă, cetăţean moldovean, membru în Consiliul de Administraţie al S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti, acuzat de folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii şi spălare de bani, Dan Dănulescu, director general adjunct în cadrul S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti, suspectat de complicitate la folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani, Dorel Duţu, contabil şef în cadrul S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti, suspectat de complicitate la folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani, Alexey Voinstev şi Olga Kuzina, ambii cetăţeni ruşi care deţin funcţii de director general adjunct în cadrul S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti, pentru complicitate la folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii, Olga Kuzina fiind, de asemenea, suspectată de complicitate la spălare de bani.

Prejudiciul cauzat prin săvârşirea de către inculpaţi a infracţiunilor reţinute în sarcina lor este în cuantum de 7.597.094.338,10 lei, echivalent a 1.766.766.125,10 euro.

Pe de altă parte, procurorii care au instrumentat dosarul Lukoil au dispus disjungerea cercetărilor şi urmărirea penală a SC Petrotel Lukoil şi a directorului acesteia, Andrey Bogdanov, pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, alte 39 de firme având calitatea de suspect pentru complicitate la cele două infracţiuni.

Astfel, în cauza disjunsă procurorul a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de suspecta Petrotel Lukoil SA Ploieşti şi faţă de directorul acesteia, cetăţeanul rus Andrey Bogdanov, pentru infracţiunile de evaziune fiscală şi spălare de bani.

De asemenea, a fost disjunsă cauza în vederea efectuării urmăririi penale faţă de compania Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, acţionar majoritar al rafinăriei de la Ploieşti, care va fi cercetată pentru infracţiunile de complicitate la folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani, fapte comise în perioada 2008-2010 inclusiv.

Totodată, procurorul a dispus disjungerea cauzei în vederea urmăririi penale faţă de 39 de societăţi comerciale cu răspundere limitată suspectate de comiterea infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani, precizează documentul citat.

Te-ar mai putea interesa și
Taxele la Sănătate, introduse din 2023, au scăzut deficitul Fondului Sănătăţii cu 10% în primele nouă luni, care a ajuns la 3,3 miliarde de lei
Taxele la Sănătate, introduse din 2023, au scăzut deficitul Fondului Sănătăţii cu 10% în primele nouă luni, care ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele nouă luni cu deficit de 3,3......
Nici mierea nu mai merge bine la export. România a pierdut trei poziții între statele UE, după o scădere a livrărilor cu peste 50%
Nici mierea nu mai merge bine la export. România a pierdut trei poziții între statele UE, după o scădere a livrărilor ...
Exporturile de miere ale României, al treilea cel mai mare producător european după Germania și Franța, au scăzut anul ...
Poșta Română vrea să presteze servicii de curierat în Balcani și Europa de Est: ”Avem cea mai bună calitate, dar miza nu e să recâștigăm piața din România”
Poșta Română vrea să presteze servicii de curierat în Balcani și Europa de Est: ”Avem cea mai bună calitate, dar ...
Poșta Română vrea să extindă activitatea de curierat pe piețele din Balcanii de Vest, dar și în Europa de Est, Moldova ...
Olaf Scholz vrea să vadă în sfârșit încheiat acordul cu Mercosur, în ciuda opoziției franceze
Olaf Scholz vrea să vadă în sfârșit încheiat acordul cu Mercosur, în ciuda opoziției franceze
Cancelarul german Olaf Scholz a reafirmat luni că acordul de liber schimb dintre Uniunea Europeană şi Mercosur "trebuie ...