Potrivit portalului instanţelor de judecată, Tribunalul Prahova a admis, marţi, în parte, cererile şi excepţiile invocate de inculpaţii din dosar şi a constatat competenţa materială şi teritorială a instanţei, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală.
Totodată, magistraţii au constatat neregularitatea rechizitoriului Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploieşti cu privire la inculpaţii persoane fizice şi juridice care au fost trimişi în judecată în dosar.
La capitolul ‘în fapt’, neregularitatea rechizitoriului constă în neindicarea activităţii infracţionale concrete a inculpaţilor, modul în care au contribuit la rezultatul socialmente negativ enunţat de procuror, prin raportare la atribuţiunile de serviciu, nedescrierea concretă a actelor materiale şi lipsa analizei procesului decizional în cadrul societăţii pentru a demonstra caracterul esenţial al acţiunilor inculpaţilor în luarea deciziilor.
‘În cazul inculpatei persoană juridică Lukoil Europe Holdings BV Olanda, neindicarea unei anumite persoane fizice care să fi acţionat în numele său; neindicarea societăţilor comerciale favorizate de acţiunile inculpaţilor şi a interesului direct sau indirect al celor doi autori (Bogdanov Andrey şi Raţă Andrei) în cadrul societăţilor favorizate’, se arată în decizia postată pe portalul instanţelor.
La capitolul ‘în drept’, neregularitatea vizează neconcordanţe în prezentarea actelor materiale ale infracţiunilor, în sensul că actele materiale prezentate au fost dublate sau chiar triplate, dar şi nelămurirea laturii civile prin nedescrierea modului de calcul al prejudiciului pentru fiecare inculpat şi pentru fiecare an în parte şi nelămurirea categoriilor de persoane vătămate în cauză.
Magistraţii spun că, dacă s-ar considera că şi acţionarii SC Petrotel Lukoil SA sunt persoane vătămate, atunci toate aceste persoane trebuie identificate şi indicate.
În acest context, instanţa a dispus comunicarea acestei încheieri Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti pentru remedierea, în termen de cinci zile de la comunicare, a neregularităţilor constatate în actul de sesizare, procurorul urmând să comunice judecătorului dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei.
Dosarul Lukoil a fost trimis în judecată de procurorii PCA Ploieşti la data de 3 august, în acest dosar fiind deferite justiţiei SC Petrotel Lukoil Ploieşti, acuzată de spălare de bani, SC Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, acuzată de complicitate la folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani, dar şi şase persoane fizice, respectiv directorul general al Petrotel Lukoil Ploieşti, Andrey Bogdanov, directori generali adjuncţi din cadrul societăţii de la Ploieşti- Alexey Voinstev, Olga Kuzina, Dan Dănulescu, un membru al Consiliului de Administraţie al Petrotel Lukoil, Andrei Raţă, şi contabilul şef Dorel Duţu.
Potrivit procurorilor, prejudiciul cauzat prin săvârşirea de către inculpaţi a infracţiunilor reţinute în sarcina lor este în cuantum de 7.597.094.338,10 lei, echivalent a 1.766.766.125,10 euro.