Tribunalul UE a anulat decizia CE pentru ajutorul de stat acordat companiei aeriene Condor, după contestația Ryanair

Tribunalul Uniunii Europene a anunțat astăzi că a decis anularea deciziei Comisiei Europene pentru acordarea unui ajutor de stat de 550 de milioane de euro către companie aeriană Condor. Este a treia decizie de anulare după ce Ryanair a contestat ajutoare de stat.
Andrada Ghira - mie, 09 iun. 2021, 14:17
Tribunalul UE a anulat decizia CE pentru ajutorul de stat acordat companiei aeriene Condor, după contestația Ryanair

„Tribunalul anulează, pentru insuficiența motivării, decizia Comisiei de aprobare a ajutorului de stat al Germaniei în favoarea companiei aeriene Condor Flugdienst. În luna aprilie 2020, Republica Federală Germania a notificat Comisiei un ajutor individual în favoarea companiei aeriene Condor Flugdienst GmbH (denumită în continuare „Condor”), sub forma a două împrumuturi în cuantum de 550 de milioane de euro, garantate de stat și însoțite de dobânzi subvenționate. Această măsură viza să compenseze pagubele pe care Condor le-a suferit în mod direct din cauza anulării sau reprogramării zborurilor sale ca urmare a instituirii de restricții de călătorie în contextul pandemiei de Covid-19”, se arată în comunicatul de presă.

Este a treia decizie de anulare a ajutoarelor de stat dată de Tribunalul UE în mai puțin de o lună. Pe 19 mai, Tribunalul a admis alte două contestații formulate de Ryaniar pentru ajutoarele de stat acordare companiilor KLM și TAP Portugal. În total, operatorul low-cost a contestat ajutoarele de stat primite de 16 companii aeriene.

Condor a beneficiar deja de un ajutor de 380 de milioane de euro în 2019, după falimentul Thomas Cook.

Compania aeriană Condor a fost deținută de Thomas Cook Group plc. Ca urmare a plasării grupului în lichidare judiciară, Condor s-a confruntat cu dificultăți financiare și a trebuit să solicite deschiderea unei proceduri de insolvență în luna septembrie 2019. Procedura de insolvență urma să fie închisă odată cu achiziția companiei de către un investitor, care în aprilie 2020, atunci când aproape toate avioanele erau ținute la sol de pandemie, și-a retras oferta.

„Compania aeriană Ryanair a formulat o acțiune prin care solicită anularea deciziei Comisiei, pe care Camera a zecea extinsă a Tribunalului Uniunii Europene o admite, suspendând totodată efectele anulării până la adoptarea unei noi decizii”, se mai arată în comunicat.

Wizz Air a contestat ajutoarele primire de TAROM și Blue Air

Economica.net a relatat în premieră că operatorul aerian low-cost Wizz Air, liderul pieței românești pe transportul aerian, a contestat la Tribunalul General al Uniunii Europene deciziile Comisiei Europene de acordare a ajutoarelor de stat către TAROM și Blue Air.

În februarie 2020, România a notificat Comisia Europeană de intenția acordării unui împrumut de salvare a TAROM în valoare de 36,7 milioane de euro, circa 176 de milioane de lei. Wizz Air a contestat la Tribunalul UE acest ajutor de stat primit de compania națională.

Comisia Europeană a mai aprobat în octombrie 2020 un ajutor de stat pentru TAROM, în valoare de 13,9 milioane de euro (94 milioane de lei), pentru despăgubirea companiei pentru pierderile cauzate în mod direct de pandemia de coronavirus și de restricțiile de călătorie impuse de România și de alte țări de destinație în perioada cuprinsă între 16 martie 2020 și 30 iunie 2020.

Wizz Air a contestat și decizia CE pentru ajutorul de 62 de milioane de euro (circa 301 milioane de lei) acordat de statul român companiei cu capital privat Blue Air. Banii erau destinați despăgubirii companiei aeriene pentru daunele cauzate de pandemie, dar și pentru acordarea unui sprijin urgent sub formă de lichidități.

Foto: Aeroportul Dusseldorf 

 

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...