Triceratopsul şi Torosaurus, două specii diferite de dinozaur, nu una singură
O cercetare publicată în 2010 sugera că cele două animale cu coarne erau aceeaşi specie, însă în stadii diferite de dezvoltare: Torosaurus fiind stadiul de adult, iar Triceratopsul stadiul de pui.
Cercetătorii de la Universitatea Yale spun că fosilele nu susţin teoria. Detaliile studiului sunt publicate în revista Plos One.
Nicholas Longrich şi Daniel Field, de la Universitatea Yale, au studiat 35 de specimene din cele două specii şi au ajuns la concluzia că sunt creaturi diferite.
Dr. Longrich spune că dacă acestea ar fi fost acelaşi animal, ar fi trebuit să existe specimene care să facă tranziţia între stadii, care să aibă caracteristici şi de la Torosaurus, şi de la Triceratops.
„Nu există nicio dovadă al unui exemplar între cei doi dinozauri. Există zeci şi zeci de cranii şi dacă ar fi existat formele de tranziţie, le-am fi găsit până acum”, spune cercetătorul.
Cercetătorii susţin că diferenţele din structura craniului înseamnă că cei dinozauri nu aparţin aceleaşi specii.
Ambele animale aveau trei coarne, însă în unghiuri diferite, iar coroana de pe gât a torosaurului era mai subţire, mai mică şi avea două găuri în ea.
În plus, s-au descoperit indivizi tineri şi bătrâni de la ambele specii.
Fosilele atribuite celor două specii au fost găsite doar în America de Nord, deşi există locuri unde a fost descoperită doar una din cele două.
Astfel de descoperiri nu sunt neobişnuite: în 1903, s-a aflat că brontosaurul era de fapt versiunea mai tânără a apatosaurului.
A – Craniu de Triceratops
B – Craniu de Torosaurus
Mascul de torosaurus