Oficialii troicii, respectiv ai Uniunii Europene, Băncii Centrale Europene (BCE) şi ai FMI, vor avea duminică o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Yannis Stournaras.
„O partidă de poker a început între Grecia şi partenerii săi, iar lucrurile nu vor fi uşoare”, potrivit săptămânalului Vima, în timp ce cotidianul Kathimerini anticipează discuţii dure, după jumătatea lunii octombrie, pentru a doua fază a negocierilor.
Evaluarea va fi determinantă pentru deblocarea unei noi tranşe de împrumut de 1 miliard de euro, în cadrul celui de-al doilea plan de salvare al ţării convenit în februarie 2012.
„Principalul obiectiv al liderilor eleni este evitarea unor noi măsuri de austeritate”, a scris Kathimerini.
Premierul Antonis Samaras a afirmat deja acest obiectiv în timpul unei vizite la Bruxelles de săptămâna trecută.
„Deficitul bugetar care ar putea apărea în 2015-2016 va fi acoperit de schimbările structurale şi nu prin noi măsuri de austeritate”, a spus premierul.
El a avertizat încă de la începutul acestei luni că nu va fi nevoie de noi măsuri în afara celor convenite şi că economia nu ar putea suporta mai multă austeritate.
Publicaţia Kathimerini anticipează că negocierile vor deveni dure înaintea unei reuniuni a Eurogroup din octombrie, în timpul căreia vor fi abordate probleme legate de fiscalitate şi datorii.
Autorităţile vor scoate în evidenţă progresele realizate, respectiv stabilizarea economiei şi perspectiva unui excedent al bugetului primar (care exclude serviciul datoriilor) în acest an.
Pentru prima oară din 2010, rata şomajului, de 27,1% în trimestrul al doilea, este în scădere uşoară faţă de trimestrul precedent.
În această săptămână a avut loc o grevă a funcţionarilor publici, iar liderii sindicatului acestora, ADEDY, vor discuta luni cu cei ai sindicatului din sectorul privat, GSEE, organizarea, marţi, a unei greve generale.
ADEDY se opune unui plan de amploare, de transferare a 25.000 de funcţionari publici pe alte posturi, până la sfârşitul acestui an, perioadă în care vor avea loc şi 4.000 de concedieri.
Din 2010, Grecia a încheiat acorduri de împrumut de 240 miliarde de euro cu UE şi FMI şi ar putea avea nevoie de încă 10 miliarde de euro.