Troleibuze noi în București: Licitația PMB, suspendată după ce Solaris și Skoda au contestat prețul
Ofertele la licitația Primăriei Capitalei urmau să fie depuse până pe 26 septembrie, conform calendarului actualizat din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Asta după ce și termenul inițial de 14 septembrie fusese depășit.
La momentul editării acestei știri, licitația apare ca fiind suspendată. Cel mai probabil, suspendarea are legătură cu contestațiile depuse de producătorul polonez Solaris și cehii de la Skoda.
Cele două companii au contestat la CNSC valoarea estimată a troleibuzelor, despre care au argumentat că este prea mică.
De asemenea, au atacat și termenul de livrare a troleibuzelor, de până la 14 luni, cerând ca acesta să fie extins la 24 de luni. În plus, au contestat și unele cerințe tehnice, legate de numărul de locuri pentru pasageri, autonomia troleibuzului și puterea motorului.
„Admite contestațiile în privința valorii estimate a achiziției, termenului de livrare a produselor, capacității de transport și autonomiei troleibuzului și obligă autoritatea contractantă la modificarea cerințelor corelative în 20 de zile”, se arată în decizia CNSC.
Rămâne de văzut când va fi deblocată licitația și ce producători vor depune oferte.
Primăria Municipiului București (PMB) a lansat pe 11 august 2022 licitația pentru achiziția a 100 de troleibuze, după eșecul contractării cu asocierea turco – germană Bozankaya – Sileo. Valoarea estimată a achiziției la momentul lansării licitației era de 273,109 milioane de lei.
Termenul limită pentru depunerea ofertelor era inițial 14 septembrie 2022, iar troleibuzele urmau să fie livrate în 14 luni.
Cele 100 de troleibuze noi, din gama de 12 m, vor avea podeaua complet coborâtă, spațiu destinat cărucioarelor pentru persoane cu dizabilități, computer de gestiune management vehicul cu funcții GPS, sistem de informare audio-video și aer condiționat. Totodată, acestea urmau să dețină o autonomie minimă de 20 de km.
Garanția funcționării este de minimum 300.000 km de la data punerii în exploatare sau minimum cinci ani pentru troleibuz în ansamblu și pentru toate componentele acestuia, inclusiv întreținerea planificată, consumabilele și manopera efectuată în această perioadă.