Troleibuze noi în București: Nicușor Dan cere finanțare prin PNRR pentru 22 de trolee
„E un proiect foarte important pentru înnoirea parcului de troleibuze, care acum are o vechime medie de 18 ani și jumătate și care, tocmai din cauza vechimii, s-a redus în ultimii 5 ani cu aproape un sfert”, a explicat Nicușor Dan.
Reprezentanții municipalității susțin că cele 22 de troleibuze noi „se vor achiziționa suplimentar față de cele 100 de troileibuze care urmează să fie achiziționate prin Fondul de Mediu”, pentru modernizarea flotei STB și a transportului public în comun.
Acestea sunt caracterizate de emisii zero și vor contribui la creșterea calității aerului, fiind bazate pe tracțiune electrică.
Proiectul vine în completarea măsurilor prevăzute în Planul Integrat de Calitate a Aerului în Municipiul București 2018 – 2022 privind îmbunătățirea calității aerului și pune în aplicare măsurile prezentate în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) 2016 – 2023, elaborat pentru regiunea București Ilfov.
Anunțul primarului general vine după eșecul anterior al municipalității de a achiziționa 100 de troleibuze cu finanțare din fonduri de la mediu.
În vara anului trecut, Primăria Municipiului București a lansat o procedură de consultare a pieței în vederea stabilirii prețului pentru achiziția a 100 de troleibuze noi, cu acumulatori care să asigure o autonomie de peste 20 km.
Parcul inventar de vehicule al STB cuprinde 265 de troleibuze, potrivit datelor din 2020 ale societății. Anul trecut, directorul general al STB Adrian Criț declara într-un interviu pentru Agerpres că societatea deţine 100 de troleibuze Irisbus şi mai are în circulaţie 98 de troleibuze Ikarus, Bucureștiul având cel mai vechi parc de troleibuze comparativ cu ceea ce se întâmplă în toată Europa.