„Troleibuzul primește a doua șansă în Moldova. La 36 de ani de la apariția troleibuzului în Iași, acesta se pregătește să revină pe străzile orașului, dar și în reședința județului vecin, Vaslui”, scrie
Asociația Metrou Ușor.
Rețeaua de troleibuz din Iași a fost înființată în 1985, însă a fost desființată în anul 2006, ca parte a unui curent dăunător la nivel național, ce viza desființarea rețelelor electrice de transport și înlocuirea lor cu autobuze diesel, văzute ca fiind mai moderne și mai fiabile, spun reprezentanții Metrou Ușor. Potrivit lor, orașe precum Brașov, Vaslui și Iași vor să repare „greșelile trecutului”. Poluarea excesivă, traficul și disponibilitatea fondurilor europene nerambursabile aduc în discuție revitalizarea și extinderea transportului ecologic la nivel național.
Proiectul primăriei ieșene prevede achiziția a 50 de troleibuze noi cu o lungime de 12 metri și dotate cu autonomie, precum și reconstrucția rețelei de contact. În plus, Depoul Dacia va fi modernizat și va putea adăposti atât tramvaie cât și troleibuze. Valoarea estimată a întregului proiect se ridică la peste 40 milioane de euro, finanțare nerambursabilă prin Planul Național pentru Redresare și Reziliență (PNRR). Termenul estimat pentru finalizarea implementării este 2025.
Troleibuze poloneze la Vaslui?
Troleibuzele sunt dorite și în Vaslui, unde rețeaua a fost inaugurată în 1994 și închisă în 2009, apoi redeschisă pentru o scurtă perioadă în 2016. După mai multe încercări eșuate de a readuce transportul ecologic în municipiu, Primăria Vaslui a aplicat pentru fonduri europene pentru reconstrucția rețelei, execuția unui depou la standarde europene și achiziția a 10 troleibuze noi de 12 metri.
Valoarea estimată a achizției celor 10 troleibuze pentru Vaslui este de 18,15 milioane de lei.
Procedura este în desfășurare, la licitație depunând ofertă doar polonezii de la Solaris Bus & Coach. Aceștia au câștigat contracte pentru livrarea troleibuzelor Trollino în mai multe orașe din țară (
foto: modelul pentru Ploiești).
„Asociația „Metrou Ușor” susține aceste inițiative sustenabile, europene și urmărește evoluția mobilității la nivel național. Nu în ultimul rând, recomandăm ca primăriile să ia în considerare și introducerea unor troleibuze articulate, de capacitate mare, pe trasee, pentru a încuraja utilizarea transportului public prin sporirea capacității de transport”, conchid reprezentanții Metrou Ușor.