Autostrada demolată: Tronsonul Sălişte-Cunţa de pe Orăştie-Sibiu, închis până în vara anului viitor
Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a fost întrebat luna trecută până când va fi închis tronsonul Cunţa-Orăştie, însă răspunsul acestuia a fost ambiguu: „Aici o să mă prevalez de faptul că nu sunt politician şi o să vă dau răspuns de tehnician – va sta închis atât timp cât vor cere procedurile de siguranţă şi procedurile pentru stabilire’.
Astăzi, 2 decembrie, Ministerul Transporturilor a actualizat pagina de internet a situaţiei drumurilor naţionale şi a autostrăzilor din România. Informaţiile arată că tronsonul de autostradă va rămâne închis până în iunie 2016.
Traficul rutier se desfăşoară pe o rută alternativă: DN 1 între localitatile Sălişte si Cunta.
O porţiune de 200 de metri din acest tronson de autostradă a fost demolată în luna octombrie pentru că au fost descoperite infiltraţii sub asfalt. Deşi autorităţile au anunţat că reparaţiile trebuie suportate de constructor, firma italiană Salini Impregilo, lucrările nu au început încă, din cauza dfiferendelor între constructor şi Compania de Autostrăzi. Mai mult, potrivit unei analize a Comitetului de Monitorizare a Programului Operaţional Sectorial Transport, statul ar putea plăti în plus 53 de milioane de lei de la buget Motivul: fie Comisia Europeană nu a decontat unele lucrări suplimentare realizate în perioada 2011-2015, fie au rămas de executat lucrări pentru care nu putem cere oricum fonduri europene.
Dacă România nu va reuşi să dovedească faptul că, până la finalul anului 2016 aceasată autostradă este funcţională, va trebui să ramburseze toţi banii europeni pe care i-a primit pentru construcţia ei. Cei 22 de kilometri dintre Cunţa şi Sălişte ar trebui să coste 604 milioane de lei fără TVA, fonduri europene şi bani de la bugetul de stat. Italienii au primit deja 94% din această sumă.
Proiectul Autostrăzii Orăştie – Sibiu, ca parte a Reţelei de Transport Trans-Europene (TEN-T CORE), prevedea construirea a 82,07 km de autostradă care leagă cele două oraşe. Comisia Europeană a decis, în septembrie 2011, finanţarea acestui proiect cu 510 milioane de euro din Fondul de Coeziune.
Autostrada a fost împărţită în 4 loturi de punere în aplicare. Loturile 1 şi 2, având lungimea de circa 44 km, au fost deschise traficului în 2013. Loturile 3 şi 4 au fost deschise traficului în 2014. Lotul 3, de aproximativ 22 de kilometri, este cel unde au fost identificate fisuri în structura de drum.
În data de 3 septembrie, CNADNR a anunţat închiderea circulaţiei rutiere pe Autostrada A1 Orăştie – Sibiu începând din 7 septembrie, la 10 luni de la inaugurarea acesteia, între Nod rutier Sălişte (km 270+020) – Nod rutier Cunţa (km 292+455), în vederea remedierii degradărilor constatate la km 275+650 al autostrăzii.