Mai mulți senatori americani au criticat acordul propus, dar Trump l-a apărat.
„Avem un acord cu niște oameni foarte buni, niște companii foarte bogate care ar face o treabă grozavă cu el, dar va trebui să așteptăm și să vedem ce se va întâmpla cu China”, a spus Trump reporterilor din Biroul Oval. — E pe masă, foarte mult.
Trump a prelungit vineri termenul limită pentru ByteDance, cu sediul în China, să cedeze activele americane ale aplicației video scurte utilizate de 170 de milioane de americani, sau se confruntă cu o interdicție. Acordul trebuie încheiat până pe 19 iunie, data la care interdicția ar intra în vigoare.
Trump a acordat de două ori o amânare de la aplicarea interdicției, care inițial trebuia să intre în vigoare în ianuarie.
Acordul ar transforma operațiunile TikTok în SUA într-o nouă companie cu sediul în SUA și deținută și operată majoritar de investitori americani. Planul presupune separarea unei entități americane pentru TikTok și diluarea proprietății chineze, au declarat surse pentru Reuters.
Senatorii democrați Mark Warner și Ed Markey au spus că Trump nu are autoritatea legală pentru a prelungi termenul. Warner a mai spus că tranzacția probabilă raportată în cauză nu va îndeplini cerințele legale.
Miercuri, Markey a încercat să adopte o legislație pentru a prelungi termenul până în octombrie, dar a fost blocat.
Președintele Comisiei de Informații a Senatului, Tom Cotton, a remarcat miercuri că mulți investitori americani doresc să cumpere TikTok, dar a avertizat că trebuie să întrerupă toate legăturile cu China.
„Acești potențiali cumpărători ar putea cere Congresului să-i despăgubească într-un fel pentru încălcarea legii sau să-i imunizeze pentru crimele anterioare ale TikTok și rănile aduse poporului american”, a spus Cotton. „Pentru orice american care dorește să investească într-o afacere TikTok pe jumătate, Congresul nu te va proteja niciodată de a intra în afaceri cu China comunistă.”
TikTok nu a comentat imediat.
O piatră majoră de poticnire în orice înțelegere pentru afacerile TikTok în SUA este aprobarea guvernului chinez. O sursă apropiată de investitorii americani ai ByteDance a spus că lucrările privind acordul potențial continuă înainte de termenul limită de 19 iunie, dar Casa Albă și Beijingul vor trebui să rezolve mai întâi disputa tarifară.
Legea impunea TikTok să nu mai opereze până pe 19 ianuarie, cu excepția cazului în care ByteDance a finalizat o cesionare a activelor aplicației din SUA. Trump și-a început al doilea mandat ca președinte pe 20 ianuarie și a optat să nu-l impună.
Departamentul de Justiție a spus în ianuarie Apple și Google că nu va aplica legea, ceea ce i-a determinat să restabilească aplicația pentru noi descărcări.