Decizie istorică: Trump a anunţat că SUA recunosc oraşul Ierusalim drept capitală a Israelului. Primele reacţii – UPDATE

Preşedintele american Donald Trump a anunţat miercuri că SUA recunosc oraşul Ierusalim drept capitală a statului Israel, anunţ care marchează o schimbare majoră a politicii Washingtonului în Orientul Mijlociu, relatează agenţiile internaţionale de presă. Uniunea Europeană s-a declarat, miercuri seară, serios îngrijorată de decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, afirmând că această hotărâre poate avea consecinţe pentru perspectivele de pace, transmite Reuters. Mai multe ţări europene au criticat miercuri seară decizia preşedintelui Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, apreciind că statutul acestui oraş trebuie să fie stabilit în cadrul procesului de pace din Orientul Mijlociu, informează agenţiile internaţionale de presă. De asemenea, Turcia, Iran, Hamas, Preşedintele Autorităţii Palestiniene şi Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei au "condamnat" decizia Statelor Unite. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a salutat drept o ”zi istorică” recunoaşterea de către preşedintele american a Ierusalimului drept capitala Israelului.
Economica.net - mie, 06 dec. 2017, 19:05
Decizie istorică: Trump a anunţat că SUA recunosc oraşul Ierusalim drept capitală a Israelului. Primele reacţii - UPDATE

Preşedintele american Donald Trump a anunţat miercuri că SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a statului Israel, anunţ ce marchează o schimbare majoră a politicii Washingtonului în Orientul Mijlociu. Totodată, Trump a cerut Departamentului de Stat american să înceapă pregătirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim şi a anunţat că vicepreşedintele Mike Pence va efectua o vizită în Orientul Mijlociu în următoarele zile.

Liderul de la Casa Albă a subliniat că Ierusalimul trebuie să rămână locul sfânt pentru trei religii importante (creştină, iudaică şi musulmană, n.r.) şi că Israelul are dreptul de a-şi decide propria capitală.

Opt ţări cer o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU

Opt ţări, dintre care patru europene, două sud-americane şi două africane, au cerut miercuri o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate după decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte unilateral Ierusalimul drept capitală a Israelului, au anunţat diplomaţi citaţi de Reuters, dpa şi AFP.

‘Misiunile Boliviei, Egiptului, Franţei, Italiei, Senegalului, Suediei, Marii Britanii şi Uruguayului cer preşedinţiei’ nipone a Consiliului de Securitate ‘să organizeze o reuniune de urgenţă a Consiliului, cu un expozeu al secretarului general, înainte de sfârşitul săptămânii’, informează un comunicat al misiunii suedeze.

Potrivit Reuters, cel mai probabil reuniunea de urgenţă ar putea avea loc vineri.

Palestinienii au stins luminile de Crăciun din Betleem într-un protest anti-Trump

Palestinienii au stins miercuri noaptea luminile de Crăciun la Betleem, considerat oraşul unde s-a născut Iisus, în semn de protest faţă de decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului, informează Reuters.

Un pom de Crăciun împodobit cu beculeţe, amplasat în faţa Bisericii Naşterii Domnului, şi un altul la Ramallah, în apropierea locului în care a fost înhumat fostul lider palestinian Yasser Arafat, au fost lăsate în întuneric.

‘Pomul de Crăciun a fost stins astăzi (miercuri) la ordinul primarului, în semn de protest faţă de decizia lui Trump’, a declarat Fady Ghattas, ofiţerul media al municipalităţii oraşului Betleem, care nu a putut preciza dacă iluminatul va fi pornit din nou înaintea principalelor festivităţi de Crăciun.

Totodată, sute de palestinieni furioşi au ieşit miercuri în stradă, unde au protestat, au strigat sloganuri – împotriva lui Trump şi în favoarea oraşului Ierusalim – şi au dat foc la cauciucuri. Au avut loc proteste în Beit Hanoun în nordul Fâşiei Gaza, în întregul oraş Gaza şi în oraşele Khan Younis şi Rafah, din sudul Fâşiei Gaza, relatează dpa. Proteste de mai mici dimensiuni au avut loc şi în Ramallah şi Betleem, în Cisiordania.

De la difuzoarele moscheilor, locuitorii din Gaza au fost chemaţi să iasă în stradă să-şi exprime furia şi protestul faţă de declaraţia lui Trump.

Iranul avertizează că decizia lui Trump va provoca o ‘nouă Intifada’

Iranul a denunţat miercuri decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului şi a avertizat că această decizie ar putea provoca ‘o nouă Intifada’, sau revoltă palestiniană, informează AFP.

Ministerul Afacerilor Externe de la Teheran a denunţat într-un comunicat ‘o provocare şi o decizie nechibzuită din partea SUA (…) care va duce la o nouă Intifada şi va împinge la comportamente mai radicale şi prin urmare la furie şi violenţă’.

Decizia lui Trump este ‘o încălcare clară a rezoluţiilor internaţionale’, a adăugat MAE iranian într-un comunicat, care apreciază că Ierusalimul este ‘o parte integrantă a Palestinei’.

‘Iranul condamnă acest demers cu putere şi cere comunităţii internaţionale, ţărilor influente şi în special ţărilor musulmane să împiedice aplicarea acestei decizii a SUA, de pe urma căreia beneficiază doar regimul sionist, pentru a păstra stabilitatea în regiune’, se mai menţionează în comunicat.

La 28 septembrie 2000, o vizită controversată a şefului dreptei israeliene Ariel Sharon pe Esplanada Moscheilor din Ierusalimul de Est a provocat începerea celei de-a doua Intifade împotriva ocupaţiei israeliene. Prima Intifadă a izbucnit în decembrie 1987.

Proteste ale palestinienilor în Iordania, după anunţul lui Trump privind Ierusalimul

În sectoare locuite de refugiaţi palestinieni în Amman, capitala Iordaniei, au izbucnit miercuri proteste după ce preşedintele american Donald Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitala Israelului, informează Reuters, care citează martori.

Tineri au strigat sloganuri antiamericane la Amman, în timp ce în tabăra de refugiaţi Baqaa, de la periferia capitalei iordaniene, sute de tineri mărşăluiau pe străzi pentru a-l acuza pe Trump şi a cere guvernului iordanian să rupă tratatul de pace din 1994 cu Israelul. ‘Jos America… America este mama terorii’, strigau aceştia.

Dinastia haşemită este custodele locurilor sfinte musulmane din Ierusalim, ceea ce face ca Iordania să fie sensibilă la orice schimbare de statut a oraşului, al cărui sector estic a fost capturat de Israel de la Iordania în războiul din 1967. Multe persoane din Iordania sunt descendenţi ai refugiaţilor palestinieni ale căror familii au plecat după crearea statului Israel în 1948.

Uniunea Europeană, serios îngrijorată de decizia lui Donald Trump privind Ierusalimul

”Aspiraţiile ambelor părţi (israeliană şi palestiniană, n.r.) trebuie să fie îndeplinite şi trebuie să fie găsită prin negocieri o cale de soluţionare a statutului Ierusalimului ca viitoare capitală a celor două state”, a subliniat şefa diplomaţiei UE, Federica Mogherini.

Anterior în cursul zilei de miercuri, Mogherini a reiterat, într-o convorbire telefonică cu preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmoud Abbas, ‘poziţia fermă’ a UE potrivit căreia ‘statutul final al Ierusalimului ca viitoare capitală a Israelului şi a unui stat palestinian trebuie rezolvat prin negocieri care să răspundă aspiraţiilor ambelor părţi’.

Ea a reafirmat totodată angajamentul Uniunii Europene faţă de ‘reluarea unui veritabil proces de pace care să conducă la o soluţie bazată pe două state’, singura perspectivă în opinia sa ‘de a garanta pacea şi securitatea atât a palestinienilor cât şi a israelienilor’.

Mai multe ţări europene critică recunoaşterea de către SUA a Ierusalimului drept capitală a Israelului

Mai multe ţări europene au criticat miercuri seară decizia preşedintelui Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, apreciind că statutul acestui oraş trebuie să fie stabilit în cadrul procesului de pace din Orientul Mijlociu, informează agenţiile internaţionale de presă.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat că nu susţine decizia ‘unilaterală’ a preşedintelui Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului şi a lansat un apel la calm în regiunea Orientului Mijlociu.

”Aceasta este o decizie regretabilă pe care Franţa nu o aprobă şi care este contrară dreptului internaţional şi tuturor rezoluţiilor Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite. Statutul Ierusalimului este o chestiune de securitate internaţională care priveşte întreaga comunitate internaţională. Statutul Ierusalimului trebuie să fie decis de israelieni şi palestinieni în cadrul negocierilor sub auspiciile Naţiunilor Unite”, a declarat Macron într-o conferinţă de presă la Alger, unde efectuează o vizită.

El a reafirmat că Franţa şi Europa susţin soluţia coexistenţei a două state – unul israelian şi unul palestinian – şi a subliniat că Parisul este gata să lucreze cu părţile interesate pentru găsirea unei soluţii.

La rândul său, Italia a susţinut că statutul Ierusalimului trebuie să fie ‘definit în cadrul unui proces de pace’.

”Ierusalimul – Oraşul Sfânt, unic în lume. Viitorul său trebuie să fie definit în cadrul unui proces de pace bazat pe (coexistenţa a) două state, Israel şi Palestina”, a reacţionat pe Twitter premierul italian Paolo Gentiloni.

Ministrul de externe polonez Witold Waszczykowski, citat de PAP, a afirmat că Polonia ‘încă priveşte Tel Aviv drept capitala Israelului’. ”Acolo este locul unde se află ambasada noastră. Dar ne dăm seama că principalele instituţii ale Israelului sunt localizate în Ierusalim”, a spus şeful diplomaţiei de la Varşovia.

Potrivit DPA, Margot Wallstrom, ministrul de externe al Suediei, ţară care în prezent este membră a Consiliului de Securitate al ONU, a avertizat că o ‘acţiune unilaterală privind Ierusalimul ameninţă pacea şi stabilitatea în regiune şi în afara ei’.

Wallstrom a estimat că este ‘vital să se protejeze statutul special al Ierusalimului aşa cum a fost stabilit de ONU şi să se respecte rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU’. În anul 2014, Suedia a recunoscut Palestina ca stat, ceea ce a dus la înrăutăţirea relaţiilor între ţara scandinavă şi Israel.

 

Turcia şi Iranul condamnă recunoaşterea de către SUA a Ierusalimului drept capitală a Israelului. Franţa nu susţine decizia

Ministerul de Externe turc a condamnat miercuri seară decizia SUA de a recunoaşte oraşul Ierusalim drept capitală a statului Israel, decizie calificată de Ankara ca ‘iresponsabilă’, transmite Reuters.

”Condamnăm declaraţia iresponsabilă a administraţiei Statelor Unite prin care Ierusalimul este recunoscut drept capitală a Israelului şi prin care ambasada SUA în Israel este mutată la Ierusalim. Cerem administraţiei americane să reconsidere această decizie greşită care poate avea consecinţe negative şi să evite măsuri necugetate care vor afecta statutul istoric şi identitatea multiculturală ale Ierusalimului”, se menţionează în declaraţia diplomaţiei turce.

La scurt timp după anunţul făcut de preşedintele american, câteva sute de protestatari s-au adunat în faţa consulatului SUA la Istanbul. Protestul a fost în general paşnic, deşi unii demonstranţi au aruncat monede şi alte obiecte către consulat.

La rândul său, preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat că nu susţine decizia ‘unilaterală’ a preşedintelui Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului şi a lansat un apel la calm în regiunea Orientului Mijlociu.

”Aceasta este o decizie regretabilă pe care Franţa nu o aprobă şi care este contrară dreptului internaţional şi tuturor rezoluţiilor Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite. Statutul Ierusalimului este o chestiune de securitate internaţională care priveşte întreaga comunitate internaţională. Statutul Ierusalimului trebuie să fie decis de israelieni şi palestinieni în cadrul negocierilor sub auspiciile Naţiunilor Unite”, a declarat Macron într-o conferinţă de presă la Alger, unde efectuează o vizită.

El a reafirmat că Franţa şi Europa susţin soluţia coexistenţei a două state – unul israelian şi unul palestinian – şi a subliniat că Parisul este gata să lucreze cu părţile interesate pentru găsirea unei soluţii.

Anunţul lui Trump a fost condamnat şi la Teheran, unde preşedintele iranian Hassan Rohani a declarat că mutarea ambasadei SUA în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim este ilegală şi va duce la sporirea instabilităţii în Orientul Mijlociu.

Într-o convorbire telefonică cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, Rohani a lansat un apel la solidaritate între ţările musulmane pentru a se opune deciziei ‘periculoase’ a administraţiei Trump. El a adăugat că Israelul este ‘responsabil pentru întreaga instabilitate şi insecuritate’ din regiune.

 

Hamas: Statutul Ierusalimului nu se schimbă după anunţul lui Trump. Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei anunţă distrugerea procesului de pace

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a insistat miercuri că recunoaşterea de către SUA a Ierusalimului drept capitală a Israelului ‘nu schimbă statutul religios, juridic şi administrativ’ al oraşului, în timp ce secretarul general al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), Saeb Erakat, a declarat că preşedintele american Donald Trump ‘a distrus’ soluţia celor două state, informează EFE, dpa şi AFP.

‘Din nefericire, preşedintele Trump tocmai a distrus orice posibilitate (de coexistenţă) a două state (israelian şi palestinian – n.r.). A decis să recunoască Ierusalimul drept capitală a Israelului. Aceasta vine în contradicţie totală cu acordurile semnate între palestinieni şi israelieni. Articolul 7 din acordul interimar specifică faptul că niciun stat nu trebuie să adopte măsuri care să judece în prealabil sau să stabilească în prealabil chestiuni legate de statutul final, între care Ierusalimul. (Decizia anunţată astăzi) judecă în prealabil, dictează şi închide porţile negocierilor. Preşedintele Trump a descalificat astăzi SUA pentru a mai juca orice rol în orice fel de proces de pace’, a insistat Erakat.

La rândul său, şeful Hamas, Ismail Haniyeh, a spus că decizia lui Trump nu poate schimba ‘istoria şi geografia’. ‘Decizia lui Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a ocupaţiei nu va schimba datele istoriei şi ale geografiei. Poporul palestinian ştie cum să răspundă corespunzător la degenerarea sentimentelor lor şi ale locurilor sfinte’, a afirmat Haniyeh, într-o declaraţie de presă.

Mişcarea Hamas, cu sediul în Fâşia Gaza, a calificat totodată decizia lui Trump drept ‘o agresiune flagrantă împotriva poporului palestinian’ şi le-a cerut arabilor şi musulmanilor ‘să submineze interesele SUA în regiune’ şi ‘să evite Israelul’.

Într-o intervenţie în faţa jurnaliştilor, în Gaza, Ismail Radouane, înalt responsabil al Hamas, a comentat că decizia lui Trump va deschide ‘porţile Infernului pentru interesele americane în regiune’ şi a făcut apel la ţările arabe şi musulmane ‘să rupă legăturile economice şi politice cu ambasadele americane şi să-i expulzeze pe ambasadorii americani.

Totodată, un influent politician palestinian aflat în exil, Mohammed Dahlan, a apreciat miercuri că palestinienii ar trebui să respingă orice fel de negocieri de pace în viitor şi să pună capăt coordonării în domeniul securităţii cu Israelul. ‘Cer retragerea din negocierile absurde şi nesfârşite cu Israelul după ce principiul inviolabilităţii statutului Ierusalimului a fost încălcat’, a declarat Dahlan, membru ales al comitetului central în partidul Fatah, al liderului palestinian Mahmoud Abbas.

‘Cer încetarea tuturor formelor de coordonare, îndeosebi a coordonării în domeniul securităţii, cu Israelul şi cu SUA’, a adăugat Dahlan din Emiratele Arabe Unite, unde trăieşte după ce un conflict cu Abbas l-a obligat să părăsească teritoriile palestiniene în 2011.

Pe de altă parte, dpa transmite că sute de refugiaţi palestinieni din Liban au ieşit în stradă în semn de protest după anunţul făcut de Trump. Sub o ploaie puternică, protestatarii au cântat ‘Domnul să binecuvânteze Palestina’ în tabăra de refugiaţi Rashidiyeh, din sudul Libanului. Palestinieni din alte tabere de refugiaţi din Liban au anunţat că joi va fi decretată ‘Ziua Mâniei’. Circa 400.000 de refugiaţi palestinieni trăiesc în cele 12 tabere împrăştiate pe întreg teritoriul Libanului, aminteşte dpa.

În fine, Universitatea Al-Azhar, cel mai renumit centru de învăţământ islamic din lume, cu sediul la Cairo, a condamnat decizia lui Trump, pe care a calificat-o drept ‘injustă şi inacceptabilă’. Instituţia a atras atenţia într-un comunicat de presă că decizia le va oferi grupărilor militante ‘nou combustibil pentru a incita la războaie ale urii şi violenţei’ în întreaga lume.

Mahmoud Abbas consideră Ierusalimul ‘capitala eternă a Palestinei’

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a declarat miercuri că Ierusalimul este ‘capitala eternă a statului Palestina’, drept răspuns la anunţul făcut în aceeaşi zi de preşedintele american Donald Trump prin care a recunoscut Oraşul Sfânt drept capitală a Israelului, informează Reuters.

Într-un discurs înregistrat în ajun şi difuzat la postul Palestine TV, Abbas a respins anunţul lui Trump care include o decizie de a muta ambasada SUA de la Tel Aviv, unde se află în prezent, la Ierusalim, demers care – în opinia lui Abbas – ‘echivalează cu abdicarea de către SUA de la rolul lor de mediator al păcii’.

‘Aceste măsuri reprobabile constituie o subminare deliberată a tuturor eforturilor de pace şi reprezintă o declaraţie conform căreia Statele Unite s-au retras din rolul pe care l-au jucat în ultimele decenii de sponsor al procesului de pace’, a spus Abbas, care a adăugat că decizia încurajează Israelul ‘să continue politica de ocupaţie, colonizare, apartheid şi epurare etnică’.

‘Prin această declaraţie, (Trump) a ales să încalce toate rezoluţiile şi acordurile internaţionale şi bilaterale şi să contrazică consensul internaţional exprimat prin luările de poziţii ale mai multor ţări din întreaga lume’, a acuzat liderul palestinian.

Abbas a insistat că decizia lui Trump ‘nu va schimba realitatea oraşului Ierusalim, nici nu va oferi legitimitate Israelului în această privinţă, deoarece este un oraş arab creştin şi musulman, capitala eternă a Statului Palestina.

Două importante organizaţii de lobby americano-evreieşti au reacţii opuse după anunţul lui Trump privind Ierusalimul

Două importante organizaţii de lobby evreieşti din SUA au avut reacţii opuse la decizia de miercuri a preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului şi de a începe procesul de transferare a ambasadei SUA de la Tel Aviv în Oraşul Sfânt, transmite dpa.

Comitetul de Afaceri Publice Americano-Israeliene (AIPAC) a salutat decizia, numind-o ‘un pas important, istoric pentru care suntem recunoscători’, în timp ce organizaţia J Street a calificat-o drept ‘un pas care nu ajută, fără beneficii tangibile, doar riscuri serioase’.

AIPAC şi J Street, care au amândouă birouri la Washington, au dat publicităţii declaraţii la scurt timp după ce Trump a anunţat decizia de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului.

AIPAC, cel mai influent grup de lobby american pro-Israel , a lăudat ‘anunţul memorabil’ al lui Trump, afirmând că a susţinut întotdeauna recunoaşterea Ierusalimului de către SUA drept capitala nedivizată a Israelului. ‘Este poziţia noastră de lungă durată că #Ierusalimul nedivizat este capitala istorică, actuală şi viitoare a Israelului. Relocarea ambasadei la #Ierusalim nu prejudiciază în niciun fel #procesul de pace israeliano-palestinian’, se menţionează în comunicatul AIPAC postat pe Twitter.

J Street, organizaţie creată în 2008, în sprijinul procesului de pace care să ducă la crearea a două state, Israel şi Palestina, şi care se descrie drept ‘casa politică pentru americanii pro-Israel şi pro-pace care vor ca Israelul să fie sigur, democratic şi casa naţională a poporului evreu’, a apreciat că anunţul lui Trump contrazice decenii de politică prezidenţială bipartizană. ‘Nu ajută cu nimic şi ar putea submina serios angajamentul declarat al administraţiei de a soluţiona conflictul israeliano-palestinian, având potenţialul de a ameninţa securitatea Israelului şi de a aliena partenerii arabi regionali’, scrie J Street în comunicatul său.

Chestiunea referitoare la dacă şi când ambasada SUA va fi mutată devine discutabilă, deoarece recunoaşterea suveranităţii israeliene în Ierusalim înaintea unui acord de pace negociat va avea acelaşi efect devastator ca şi mutarea propriu-zisă a ambasadei, continuă J Street, care consideră că Ierusalimul ar trebui recunoscut internaţional drept capitală a Israelului în contextul unei soluţii agreate a două state care să stabilească şi că Ierusalimul de Est devine capitala Palestinei.

‘În absenţa unui acord final între părţi cu privire la statutul oraşului, recunoaşterea completă a Ierusalimului drept capitală a Israelului este prematură şi provoacă discordie’, apreciază J Street, care insistă că doar o mică minoritate de evrei americani – circa 20% – susţine mutarea unilaterală a ambasadei.

Pe de altă parte, potrivit EFE, Congresul Mondial Evreiesc (WJC) a calificat decizia lui Trump drept ‘un pas curajos’. ‘Ierusalimul este capitala indiscutabilă a Israelului şi capitala istorică a poporului evreu’, a transmis într-un comunicat preşedintele organizaţiei, Ronald Lauder. ‘Sperăm că această declaraţie să fie începutul unui nou proces politic şi al unei mişcări în favoarea păcii şi stabilităţii în Orientul Mijlociu’, a adăugat Lauder.

Secretarul general al ONU: Statutul Ierusalimului nu poate fi definit decât prin negocieri israeliano-palestiniene

Statutul oraşului Ierusalim nu poate fi soluţionat decât printr-o ‘negociere directă’ între israelieni şi palestinieni, a declarat miercuri secretarul general al ONU, Antonio Guterres, la scurt timp după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat că SUA recunosc Ierusalimul drept capitală a Israelului, transmite AFP.

Guterres a amintit că el s-a pronunţat întotdeauna ‘contra oricărei măsuri unilaterale’ în cazul statutului Ierusalimului.

”Nu există alternativă la soluţia (coexistenţei, n.r.) a două state cu Ierusalimul drept capitală a Israelului şi a Palestinei”, a adăugat secretarul general al Naţiunilor Unite.

Tillerson: Departamentul de Stat va începe ‘imediat’ pregătirile pentru a muta ambasada SUA la Ierusalim

Departamentul de Stat al SUA va începe ‘imediat’ pregătirile pentru a muta ambasada Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim, întărind securitatea pentru a-i proteja pe americanii din Orientul Mijlociu, a anunţat miercuri secretarul de stat american Rex Tillerson, informează AFP.

Decizia preşedintelui Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului ‘reprezintă o adecvare la realitate a prezenţei americane’, deoarece parlamentul, Curtea Supremă, preşedinţia şi serviciile premierului israelian sunt amplasate în acest oraş, a apreciat şeful diplomaţiei americane într-un comunicat.

Tillerson a dat asigurări că decizia a fost luată după consultări cu ‘numeroşi prieteni, parteneri şi aliaţi’. ‘Credem ferm că există şansa unei păci durabile. Departamentul de Stat va începe imediat procesul de punere în practică a deciziei şi va începe pregătirile pentru mutarea ambasadei Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim’, a declarat Tillerson, aflat miercuri în vizită la baza militară americană Ramstein din Germania.

Însă o astfel de mutare ar urma să dureze câţiva ani, deoarece este nevoie să fie găsit un spaţiu corespunzător şi să fie construită o clădire, cu toate implicaţiile de securitate pe care le presupune aceasta, potrivit unor responsabili americani.

‘În colaborare cu alte agenţii federale, am realizat planuri de securitate solide pentru a proteja securitatea americanilor în regiunile vizate’, a mai anunţat Tillerson, în condiţiile în care decizia lui Trump riscă să provoace sentimente antiamericane puternice în Orientul Mijlociu. ‘Am luat toate măsurile corespunzătoare din timp şi suntem încrezători în capacitatea noastră de a asigura securitatea cetăţenilor noştri’, a insistat şeful diplomaţiei americane.

–––––––––––––––––––––––––––––

”Am hotărât că este timpul să recunoaştem oficial Ierusalimul drept capitală a Israelului. Deşi preşedinţii precedenţi au făcut din asta o promisiune majoră în campaniile electorale, ei nu au reuşit să se ţină de promisiune. Astăzi, eu mă ţin” de acest angajament, a declarat Donald Trump în mesajul transmis din sala de recepţii diplomatice a Casei Albe.

”Ierusalimul este centrul guvernului israelian modern, sediul legislativului israelian şi al Curţii Supreme”, a spus preşedintele american.

Totodată, Trump a cerut Departamentului de Stat al SUA să înceapă pregătirile pentru a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim şi a anunţat că vicepreşedintele Mike Pence va efectua o vizită în Orientul Mijlociu în următoarele zile.

Liderul de la Casa Albă a subliniat că Ierusalimul trebuie să rămână locul sfânt pentru trei religii importante (creştină, iudaică şi musulmană, n.r.) şi că Israelul are dreptul de a-şi decide propria capitală.

Decizia lui Donald Trump îi va mulţumi probabil pe principalii săi susţinători – republicani conservatori şi creştini evanghelici care formează o mare parte a bazinului său electoral, notează Reuters.

Trump a acţionat în conformitate cu o lege din 1995 care prevede că SUA îşi mută ambasada la Ierusalim. Predecesorii săi Bill Clinton, George W. Bush şi Barack Obama au amânat constant această decizie pentru a evita tensionarea situaţiei din Orientul Mijlociu.

Un emisar palestinian a menţionat că decizia lui Trump reprezintă o declaraţie de război în Orientul Mijlociu. Papa Francisc a cerut ca status quo-ul în Ierusalim să fie respectat, estimând că în caz contrar ar putea fi alimentate alte conflicte din lume.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...