Propunerea legislativă a apărut într-un mesaj postat de miliardarul republican pe Twitter.
Donald Trump a declarat că vrea să convingă firmele şi companiile să-şi păstreze operaţiunile de producţie pe teritoriul american prin tăierea impozitelor pe profit şi prin reducerea reglementărilor, două componente cheie pe agenda economică a viitorului ocupant de la Casa Albă.
Însă, republicanul a avertizat că va impune o taxă vamală în valoare de 35% din valoarea bunurilor vândute pe teritoriul american de companiile care şi-au deschis fabrici de producţie în state terţe.
Comentariile lui Donald Trump vin după ce a intervenit în mod direct pentru a menţine deschisă în Indiana o fabrică care produce unităţi de încălzire şi de aer condiţionat pentru compania Carrier. Această companie urma să-şi mută operaţiunile de producţie în Mexic, însă un acord a fost negociat de către Donald Trump pentru a menţine deschisă fabrica din Indiana.
În schimb, autorităţile locale au acceptat să plătească stimulente financiare de până la 7 milioane de dolari, în vreme ce compania va învesti 16 milioane de dolari în următorii doi ani în fabrica din Indiana.
Donald Trump a salvat cel puţin 800 de locuri de muncă pentru americanii din Indiana, care urmau să fie mutate în Mexic. Însă, compania va disponibiliza între 300 şi 600 de persoane de la o altă fabrică din Indiana.
Mesajul miliardarului republican a fost primit cu rezervă de unii politicieni republicani, care susţin o abordare politică ce nu prevede implicarea directă în economie.
Totuşi, consilierii preşedintelui-ales au declarat că acesta se va implica în mod obişnuit în deciziile luate de marile corporaţii americane, o poziţie politică care nu este împărtăşită de alţi politicieni conservatori.
Donald Trump a adoptat o poziţie protecţionistă agresivă împotriva comerţului internaţional, iar scepticismul său legat de beneficiile globalizării reprezintă un sentiment împărtăşit de alegătorii din clasa de mijloc.
După alegerea sa, consilierii miliardarului republican au prezentat o retorică economică ceva mai moderată.
Însă, ultimele comentarii indică că preşedintele-ales nu a renunţat la dorinţa sa de a pedepsi companiile care îşi mută operaţiunile în state terţe şi pun în pericol locurile de muncă pentru americani.