Trump critică Fed şi cere „eliberarea împrumutului pentru toţi americanii”. Răspunsul şefului Rezervei Federale

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, s-a lansat miercuri pe Truth Social într-o critică violentă împotriva Rezervei Federale (Fed), care mai devreme în cursul zilei a lăsat neschimbate ratele dobânzilor, asigurând că se va ocupa de "eliberarea împrumutului pentru toţi americanii", scrie AFP.
AGERPRES - joi, 30 ian. 2025, 07:06
Trump critică Fed şi cere

„Pentru că (Jerome) Powell şi Fed nu au reuşit să oprească problemele pe care le-au creat cu inflaţia, voi face ca ţara noastră să fie din nou puternică din punct de vedere financiar, şi nu numai”, a declarat preşedintele american.

El a reacţionat la câteva ore după ce banca centrală americană a anunţat că a menţinut ratele dobânzilor neschimbate, într-un interval cuprins între 4,25% şi 4,50%, şeful acesteia considerând că nu este necesar „să se acţioneze în grabă” şi să le coboare mai mult.

Economia americană merge într-adevăr la viteză maximă, cu o piaţă a forţei de muncă în continuare solidă şi cu o inflaţie încă peste ţinta de 2% a Fed, condiţii care îi permit să se concentreze pe controlul preţurilor.

Dar Donald Trump a cerut săptămâna trecută ca „ratele dobânzilor să scadă imediat”, pretinzând că are o cunoaştere mai bună a subiectului decât Powell.

„Dacă Fed ar fi petrecut mai puţin timp cu politicile anti-discriminare, ideologia de gen, energia +verde+ sau pseudo-schimbările climatice, inflaţia nu ar fi fost niciodată o problemă. În schimb, am suferit cea mai mare inflaţie din istoria noastră”, a insistat preşedintele american.

Statele Unite au cunoscut un vârf al inflaţiei la jumătatea anului 2022, preţurile crescând cu 9,5% în ritm anual conform indicelui IPC, un nivel nemaivăzut de la începutul anilor 1980 după şocul petrolului şi liberalizarea cursului de schimb.

Ţara a cunoscut o inflaţie de până la 14,5% pe an în aprilie 1980, dar a cunoscut un vârf şi mai accentuat la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, inflaţia ajungând la aproape 20% pe an în martie 1947.

Răspunsul şefului Fed

Rezerva Federală a SUA (Fed) se ghidează după lege şi obiective economice, nu după politică, a declarat miercuri preşedintele Fed, Jerome Powell, răspunzând întrebărilor despre impactul administraţiei Trump asupra Fed.

Deşi Powell a spus că Fed lucrează pentru a alinia politicile sale privind forţa de muncă cu ordinul executiv al preşedintelui Donald Trump de a interzice promovarea diversităţii şi incluziunii, el a semnalat că schimbările ar putea fi limitate, spunând că „ele vor fi în concordanţă cu legislaţia” şi rămâne convins că diversitatea este un semn distinctiv al organizaţiilor de succes.

Rezerva Federală supraveghează cu atenţie independenţa politică a politicii sale monetare, argumentând că influenţa politică subminează capacitatea instituţiei de a ţine sub control inflaţia.

„Nu este adecvat să comentez ce spune preşedintele”, a răspuns miercuri Powell la solicitările jurnaliştilor. Dar, a adăugat el, „opinia publică trebuie să aibă încredere că vom continua să ne facem treaba ca întotdeauna, concentrându-ne pe folosirea instrumentelor noastre pentru a ne îndeplini obiectivele şi a ne respecta atribuţiile”.

În condiţiile în care inflaţia încă depăşeşte ţinta Fed de 2%, a explicat Powell, Fed va aştepta indiciile unor progrese suplimentare privind inflaţia, sau ale slăbiciunii pieţei forţei de muncă, înainte de reducerea dobânzii de politică monetară.

De asemenea, el a refuzat să speculeze asupra modului în care politicile lui Trump privind comerţul, imigraţia, fiscalitatea şi reglementarea vor afecta economia.

Miercuri, Rezerva Federală a SUA a decis menţinerea dobânzii de politică monetară în intervalul 4,25% – 4,50%, iar Powell a explicat că Fed nu se grăbeşte să reducă din nou dobânzile, până când datele privind inflaţia şi piaţa muncii nu vor fi adecvate.

Oficialii Fed încearcă să stabilească un nivel al dobânzii de bază care să evite supraîncălzirea economiei şi avansul inflaţiei, dar care în acelaşi timp să nu frâneze dinamismul economiei, cu riscul de a vedea cum şomajul creşte.

Fed a redus costul creditului la precedentele trei reuniuni, cu un total de un punct procentual, în condiţiile în care inflaţia a scăzut semnificativ de la vârful de 9,5% în ritm anual, atins în luna iunie 2022.

Însă, în contextul în care, în prezent, inflaţia este în continuare peste ţinta Fed, pieţele financiare estimează că o nouă reducere de dobândă este puţin probabilă înainte de luna martie, cel mai devreme.

 

Te-ar mai putea interesa și
Franța va organiza miercuri un nou summit despre securitate europeană și Ucraina. De data asta România e invitată
Franța va organiza miercuri un nou summit despre securitate europeană și Ucraina. De data asta România e invitată
Franţa intenţionează să găzduiască, miercuri, o a doua reuniune la nivel înalt consacrată Ucrainei şi securităţii europene, însă de această dată a invitat ţări europene care nu au......
Elcen pune tunurile pe Nicușor Dan. „Compania nu poate fi făcută răspunzătoare pentru dezastrul din rețeaua de termoficare”
Elcen pune tunurile pe Nicușor Dan. „Compania nu poate fi făcută răspunzătoare pentru dezastrul din rețeaua de ...
Compania Elcen a reacționat în această seară la o postare de-a primarului Bucureștiului Nicușor Dan, în care i se ...
Producția de carne de pasăre din Franța, redresată după campania de vaccinare împotriva gripei aviare
Producția de carne de pasăre din Franța, redresată după campania de vaccinare împotriva gripei aviare
Campania de vaccinare contra gripei aviare, lansată de autorităţile de la Paris în 2023, a permis redresarea producţiei ...
Raportul Corpului de Control al Ministerului Energiei la Depogaz este aproape de a fi finalizat și în zilele următoare vor fi publicate extrase din el
Raportul Corpului de Control al Ministerului Energiei la Depogaz este aproape de a fi finalizat și în zilele următoare ...
Corpul de Control este în etapa finală de întocmire a raportului privind Depogaz, iar în zilele următoare vor fi publicate ...