Trump îi ceruse fostului director FBI să-i spună dacă este vizat de o anchetă

Preşedintele american Donald Trump a admis joi că îl întrebase de trei ori pe directorul FBI, James Comey, pe care l-a destituit, dacă era vizat de o anchetă asupra legăturilor cu Rusia, cu riscul de a alimenta suspiciuni de ingerinţă sau intimidare, relatează vineri France Presse.
Economica.net - vin, 12 mai 2017, 11:42
Trump îi ceruse fostului director FBI să-i spună dacă este vizat de o anchetă

‘L-am întrebat’, a spus preşedintele american în cursul unui interviu la NBC, referindu-se la două convorbiri telefonice.

‘I-am spus ‘Dacă este posibil, puteţi să-mi spuneţi dacă există o anchetă asupra mea?’. El a spus că nu este nicio anchetă care m-ar viza’, a explicat Trump, referindu-se la investigaţii în curs privind legături între persoane din anturajul său şi Rusia în timpul campaniei electorale din 2016.

În pofida acestor asigurări date de Comey, Donald Trump a mărturisit că el avea dosarul cu Rusia în minte când a decis să-l destituie: ‘De fapt, când m-am decis, mi-am spus: ‘Acest truc cu Rusia, Trump şi Rusia este o invenţie”.

Potrivit lui Donald Trump, cei doi au vorbit pentru prima oară în cursul unui prânz ‘foarte simpatic’.

‘El voia să rămână şef al FBI şi eu i-am spus că mă voi gândi la asta’, a spus Trump. ‘Şi în acea zi, el mi-a spus că nu eram vizat de vreo anchetă, ceea ce eu oricum ştiam’.

Din punct de vedere juridic, aceste afirmaţii pot fi interpretate ca presiuni ale preşedintelui la adresa directorului FBI.

Potrivit New York Times, Trump i-ar fi cerut lui Comey să facă o promisiune de loialitate în cursul unui prânz, la o săptămână după accederea sa la Casa Abă. Conform ziarului, care citează doi asociaţi ai lui Comey, acesta din urmă ar fi refuzat să facă un astfel de angajament, dar l-ar fi asigurat pe Trump de ‘onestitatea’ sa. Cotidianul newyorkez nu a fost în măsură să spună dacă acest prânz era acelaşi pe care l-a evocat Trump la NBC.

Purtătoarea de cuvânt a preşedinţiei SUA, Sarah Huckabee Sanders, citată de ziar, ar fi respins totuşi această versiune, asigurând că Trump ‘nu a sugerat niciodată că aşteaptă loialitate faţă de persoana sa, ci doar faţă de ţara noastră şi marele său popor’.

FBI anchetează din vara trecută eventuale ingerinţe ruse în campania prezidenţială americană din 2016 şi o eventuală coordonare între membrii echipei de campanie a lui Trump şi Rusia.

Aceste contacte ale preşedintelui şi directorului FBI l-au uimit pe senatorul american Lindsey Graham, care a promis să ‘ridice problema’.

Casa Albă întâmpină greutăţi totuşi în a prezenta cu claritate secvenţa care a dus la demiterea, rarisimă, a şefului FBI, în timp ce acesta superviza îndeaproape o anchetă foarte sensibilă pe planul securităţii naţionale.

Trump invocase într-un prim moment gestionarea de către Comey a anchetei asupra emailurilor lui Hillary Clinton, rivala sa democrată la alegerile prezidenţiale, iar apoi l-a acuzat pe Comey că nu face ‘treabă bună’ la conducerea FBI.

În acelaşi interviu la NBC, Donald Trump a asigurat că nu a ‘existat o înţelegere între mine, echipa mea de campanie şi ruşi’. El a explicat că intenţiona să-l demită oricum pe Comey, distanţându-se astfel de versiunea Casei Albe că a acţionat numai după recomandarea Departamentului de Justiţie marţi. ‘L-aş fi concediat oricare ar fi fost recomandările’, a afirmat el. ‘Este un lăudăros, un fanfaron’, a spus Trump.

Aceste comentarii dezagreabile nu au fost pe gustul aleşilor din Congres, inclusiv al republicanilor. ‘(Preşedintele) a avut dreptul absolut de a-l demite pe directorul FBI din orice motiv’, a spus Lindsey Graham. ‘Problema vizează motivele incoerente care au fost date’, a adăugat acesta.

Directorul interimar al FBI a încercat să liniştească Congresul zguduit de aceste evenimente cu privire la independenţa investigaţiei. ‘Activitatea bărbaţilor şi femeilor din FBI continuă oricare ar fi schimbările circumstanţelor, oricare ar fi deciziile’, a declarat Andrew McCabe, fostul numărul doi al poliţiei federale în timpul unei audieri în Senat. ‘Nu există nicio încercare de a împiedica investigaţia noastră în ziua de azi’, a adăugat el.

Opoziţia democrată continuă să ceară numirea unui procuror special pentru supervizarea anchetei, dar niciun ales republican nu susţine această cerere, care are puţine şanse de succes fără o presiune din partea majorităţii.

Te-ar mai putea interesa și
Mâine, luni, 23 decembrie 2024, se decide viitorul României. Iată calendarul evenimentelor
Mâine, luni, 23 decembrie 2024, se decide viitorul României. Iată calendarul evenimentelor
Mâine, luni, 23 decembrie 2024, se decide viitorul României, cel puțin pe termen scurt. Vom afla cine va fi prim ministru, dar și cine va conduce cele două camere ale Parlamentului, Senatul și......
Bolojan, ultima oră. Ce se întâmplă cu noul Guvern și cum arată lista de miniștri
Bolojan, ultima oră. Ce se întâmplă cu noul Guvern și cum arată lista de miniștri
Ilie Bolojan, președintele PNL, a ieșit cu declarații arătând că PNL va avea șase miniștrii. Iată care sunt. PSD ...
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ...
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...