Trump l-a demis pe directorul FBI, James Comey
Însă, demiterea directorului agenţiei a avut loc la doar câteva ore după ce FBI a recunoscut că Comey a prezentat o serie de informaţii eronate în Congres cu privire la e-mailurile clasificate descoperite pe dispozitivele lui Anthony Weiner, soţul vicepreşedintei de campanie a lui Hillary Clinton, scrie News.ro.
Preşedintele Trump a precizat în scrisoarea de demitere că este de acord cu recomandarea Procurorului General, Jeff Sessions, care a susţinut că ”nu eşti capabil să conduci în mod eficient Biroul Federal de Investigaţii”.
Sessions a explicat că departamentul Justiţiei este ”angajat să respecte un nivel înalt de disciplină, integritate, precum şi statul de drept”, menţionând că există nevoia ”unui nou început” la FBI.
Casa Albă a precizat că va începe imediat căutarea unui înlocuitor pentru James Comey, unul dintre puţinii directori numiţi de administraţia Obama şi păstraţi în funcţie de Donald Trump.
Şi James Comey a fost surprins de vestea demiterii sale, acesta se adresa agenţiilor FBI din Los Angeles, atunci când un membru al echipei sale l-a infomat printr-un bilet că tocmai a fost eliberat din funcţie de către administraţia Trump.
Iniţial, acesta a crezut că este vorba de o farsă şi a început să râdă în faţa agenţiilor FBI din Los Angeles.
Comey a rezistat doar patru ani dintr-un mandat de zece ani la conducerea Biroului Federal de Investigaţii.
Mulţi politicieni şi-au exprimat surprinderea că directorul agenţiei ar trebui să fie demis pentru modul în care a gestionat investigaţia cu privire la e-mailurile lui Hillary Clinton, având în vedere că Trump l-a lăudat anterior pe Comey.
În ultimele zile ale campaniei electorale, Trump l-a catalogat pe Comey drept curajos pentru redeschiderea investigaţiei cu privire la e-mailurile lui Clinton.
”Ceea ce a făcut i-a restabilit reputaţia”, a concluzionat atunci Trump.
Adjunctul Procurorului General, Rod Rosenstein, a declarat marţi că nu poate apăra modul în care directorul FBI a gestionat investigaţia cu privire la e-mailurile democratei Hillary Clinton.
”Nu înţeleg refuzul său de a accepta judecata aproape universală că a greşit. Aproape toată lumea acceptă că directorul a făcut o serie de erori grave, vorbim de o problemă care-i uneşte pe oameni”, a precizat Rosenstein.
De asemenea, acesta a precizat că James Comey a greşit atunci când l-a ”uzurpat” pe fostul Procuror General şi a anunţat închiderea investigaţiei cu privire la e-mailuri, fără să recomande inculparea democratei Hillary Clinton.
Rosenstein a explicat că directorul agenţiei şi-a agravat eroarea iniţială prin eliberarea ”neîntemeiată” a unor ”informaţii deragatorii” cu privire la Clinton.
Însă, democraţii au sugerat că Trump l-a demis pe Comey în încercarea de a influenţa investigaţia lansată de FBI cu privire la presupusele legături dintre reprezentanţii campaniei sale şi agenţii Kremlinului.
Aceste acuzaţii sunt investigate simultan şi de comisiile de informaţii din Senat şi Camera Reprezentanţilor.
”Oare aceste investigaţii se apropiau prea mult de casă pentru preşedinte? Asta nu pare să fie o coincidenţă”, a declarat liderul senatorilor democraţi, Chuck Schumer.
Preşedintele Trump l-a criticat imediat pe Schumer, dar fără să dea mai multe informaţii despre demiterea directorului FBI.
”Plângăciosu’ de Chuck Schumer a declarat recent că nu mai am încredere în James Comey. Apoi acţionează indignat. #curăţămlaştina”, a scris preşedintele republican într-un mesaj postat pe Twitter.
Democraţii l-au criticat adeseori pe Comey pentru modul în care a condus investigaţia cu privire la e-mailurile lui Hillary Clinton, acuzând că redeschiderea neîntemeiată a investigaţiei cu doar două săptămâni înainte de alegeri a costat-o pe aceasta lupta pentru Casa Albă.
James Comey a precizat săptămâna trecută că ar fi ”greţos” ca cineva să creadă că redeschiderea investigaţiei pe 28 octombrie a influenţat într-un anumit mod rezultatele alegerilor prezidenţiale din Statele Unite.
Însă, Clinton a declarat că era în drum spre o victorie sigură înainte de publicarea scrisorii directorului FBI, care a redeschis investigaţia cu privire la e-mailurile candidatei democrate după descoperirea unor noi dovezi pe dispozitivele deţinute de Anthony Weiner.
Directorul FBI a susţinut în faţa congresmenilor că Huma Abedin a trimis sute de mii de e-mailuri clasificate ale prezidenţiabilei democrate către soţul ei, Anthony Weiner.
Însă, un reprezentant al agenţiei a clarificat recent eroarea comisă de Comey, fiind vorba de 49.000 de e-mailuri trimise pentru printare lui Weiner, dintre care doar 12 e-mailuri conţineau informaţii clasificate şi erau copii ale unor e-mailuri deja verificate de către agenţii FBI.