TRUMP PREŞEDINTE Ce se întâmplă pe burse, pe pieţele valutare şi cum a reacţionat preţul petrolului

Economica.net
09 11. 2016
watch_the_most_quotable_moments_from_trumps_new_hampshire_victory_speech_92176700

Reacţia pieţelor poate fi explicată de faptul că aproape toate sondajele o dădeau câştigătoare pe Hillary Clinton, candidata Partidului Democrat, iar Donald Trump a fost perceput de investitori şi analişti drept un om politic imprevizibil, anti-sistem, factor de incertitudine.

Volatilitate pe principalele pieţe europene miercuri dimineaţă. Indicele FTSE 100 al bursei de la Londra afişează la ora transmiterii acestei ştiri o scădere de 0,5%, DAX – Frankfurt minus 1,75%, CAC 40 – Paris minus 1,55%, IBEX 35 – Madrid minus 2,3%, FTSE MIB – Milano minus 2,3%. La Londra, Paris şi Frankfurt scăderile au fost mai abrupte la deschidere, însă s-au temperat ulterior.

Moneda euro s-a apreciat cu 0,86% faţă de dolar până la această oră, cursul urcând la 1,1121 dolari/euro, de la 1,1026 dolari/euro la sfârşitul şedinţei de tranzacţionare de marţi. Lira sterlină s-a apreciat în cursul dimineţii cu până la 1,3% faţă de dolar, dar se tranzacţionează în prezent la 1,24 dolari/liră, un câştig de 0,25% faţă de referinţă. Yenul japonez afişează o apreciere puternică, de 1,69%, în raport cu dolarul, cursul coborând la 103,38 yeni/dolar, faţă de peste 105 yeni la închiderea şedinţei de tranzacţionare de marţi; au fost efectuate tranzacţii şi la 101 yeni pentru un dolar, semnal de alarmă pentru programul economic al premierului Shinzo Abe.

Indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti afişează o scădere de 1,4%, similară evoluţiei indicelui BET Plus. Indicele BET-FI al acţiunilor din sectorul financiar şi SIF-urilor a coborât cu 0,8%, iar indicele BET-NG al companiilor din sectorul energiei a pierdut 1,5% până la ora transmiterii acestei ştiri.

Cursul leului a sărit de dimineaţă pe piaţa interbancară cu un ban, de la 4,51 la 4,52 lei/euro, însă a revenit ulterior până în preajma referinţei.

Zlotul polonez şi forintul unguresc au avut o dimneaţă ceva mai volatilă, însă la ora transmiterii acestei ştiri au revenit şi ele aproape de nivelurile de la sfârşitul şedinţei de marţi.

Preţul petrolului Brent, de referinţă în Europa, a scăzut iniţial cu 1,5 dolari, la un minim al zilei de 44,4 dolari pe baril, faţă de 46,04 dolari pe baril la sfârşitul zilei de marţi, însă a revenit ulterior în urcare, ultimele cotaţii fiind afişate la 45,55 dolari pe baril.

Cotaţiile aurului, refugiu pentru investitori în perioade volatile, a sărit în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de miercuri cu aproape 5%, la un maxim al zilei de 1.337,4 dolari pe uncie, faţă de 1.274,5 dolari pe uncie la finalul zilei anterioare. La ora transmiterii acestei ştiri, ultimele cotaţii plasează uncia de aur la 1.304,1 dolari pe uncie.