Trump prezintă noua strategie de apărare antirachetă

Preşedintele american Donald Trump va face publică joi noua strategie de apărare antirachetă a SUA, destinată să răspundă ameninţărilor reprezentate de noile arme ale Rusiei şi Chinei, dar şi de cele ale Iranului şi Coreei de Nord, informează France Presse.
Economica.net - joi, 17 ian. 2019, 09:22
Trump prezintă noua strategie de apărare antirachetă

Liderul american este aşteptat joi la sediul Pentagonului, unde va prezenta în jurul orei 16:00 GMT această analiză comandată în 2017 şi aşteptată de mai multe luni, conform unor responsabili de la Washington.

Potrivit fragmentelor extrase din acest document de peste 80 de pagini care au fost difuzate presei, Pentagonul detaliază noile proiecte pe care intenţionează să le dezvolte pentru a apăra SUA, în special, de noile rachete hipersonice dezvoltate de China şi Rusia.

Aceste rachete, capabile să dezvolte o viteză de peste 5.000 km/oră, de patru ori viteza sunetului şi manevrabile, sunt aproape imposibil de interceptat odată lansate.

Pentru a se apăra, SUA doresc să poată urmări mai îndeaproape mişcările lor prin senzori speciali şi prin modernizarea echipamentelor deja desfăşurate în spaţiu, conform documentului.

Pentagonul va lansa de asemenea un studiu privind proiectarea unui nou sistem de interceptare în spaţiu, cu o dronă de tip nou care va fi echipată cu rachete şi care ar urma să rămână permanent pe orbită pentru a distruge racheta hipersonică ostilă, când se va afla la cea mai mare distanţă de Pământ.

Noua strategie de apărare vizează totodată rachetele balistice dezvoltate de către două ţări pe care SUA le consideră drept cei mai răi inamici ai săi: Iranul şi Coreea de Nord.

Pentru a se apăra împotriva rachetelor lor, mai puţin sofisticate decât cele ale Rusiei şi Chinei, dar care îi ameninţă în mod direct pe aliaţii SUA, în special Europa şi Japonia, Pentagonul vizează o altă pistă de cercetare: distrugerea lor la lansare.

Sistemele actuale antirachetă sunt toate focalizate pe distrugerea rachetelor în zbor. Ţintindu-le încă de când se află în faza de accelerare, Statele Unite ar consolida apărarea aliaţilor lor şi ar descuraja ţările respective, subliniază documentul.

Pentagonul doreşte de asemenea să dezvolte lasere cu care să echipeze drone şi care să permită distrugerea rachetelor balistice în faza de accelerare.

SUA şi aliaţii lor dispun şi de alte sisteme de apărare antirachetă, cum ar fi sistemul THAAD (Terminal High-Altitude Area Defense), conceput să intercepteze şi distrugă rachete balistice care se află în afara atmosferei sau care tocmai intră în atmosferă, aflate în ultima lor fază de zbor.

Washingtonul dispune şi de puternicul sistem GMD (Ground-based Midcourse Defense), cu 44 de interceptoare instalate la Fort Greely, la aproximativ 160 km de Fairbanks, în Alaska, şi la baza Vandenberg a forţelor aeriene în California.

Sistemul se bazează pe radare şi alţi senzori distribuiţi în lumea întreagă şi pe sateliţi pentru a detecta tirurile cu rachetă inamice. Apoi, o rachetă interceptoare distruge racheta ţintă în spaţiu, prin forţa energiei sale cinetice.

Totodată, noua strategie de apărare antirachetă prevede creşterea numărului de interceptori la 64 până în 2023.

Te-ar mai putea interesa și
EXIT POLL Primele rezultate. Cât au obținut Nicușor Dan și George Simion în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Primele declarații
EXIT POLL Primele rezultate. Cât au obținut Nicușor Dan și George Simion în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Primele ...
Nicușor Dan este în fața lui George Simion în exit poll-urile de după turul 2 al alegerilor prezidențiale, care nu măsoară însă voturile din străinătate. Simion revendică însă el......
Semne ale „interferenței ruse” în alegeri – Ministerul de Externe
Semne ale „interferenței ruse” în alegeri – Ministerul de Externe
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Andrei Ţărnea, a afirmat că au fost detectate semne ale ...
J.D. Vance şi Von der Leyen au discutat la Roma despre dezacordurile comerciale între SUA şi UE
J.D. Vance şi Von der Leyen au discutat la Roma despre dezacordurile comerciale între SUA şi UE
Vicepreşedintele american J.D. Vance a descris duminică Uniunea Europeană drept "un aliat important" al SUA, recunoscând ...
UPDATED Fondatorul Telegram afirmă că a refuzat cererea unei ţări de a „reduce la tăcere” vocile conservatoare în România, spune Reuters. De ce ar putea fi o știre falsă
UPDATED Fondatorul Telegram afirmă că a refuzat cererea unei ţări de a „reduce la tăcere” vocile conservatoare ...
Fondatorul aplicaţiei de mesagerie Telegram, Pavel Durov, a scris duminică într-un mesaj pe această platformă că a ...