„Groenlanda este a noastră. Nu suntem de vânzare şi niciodată nu vom fi de vânzare. Nu trebuie să pierdem îndelungata noastră luptă pentru libertate”, a declarat premierul insulei, Mute Egede, într-un comentariu scris.
Într-un anunţ despre nominalizarea pentru postul de ambasador al SUA în Danemarca, acesta urmând să fie Ken Howery, fost ambasador în Suedia, Trump s-a referit şi la statutul Groenlandei, un vast teritoriu semi-autonom aflat în componenţa Danemarcei şi gazdă a unei mari baze aeriene americane.
„În scopul securităţii naţionale şi al libertăţii în întreaga lume, SUA consideră că proprietatea şi controlul asupra Groenlandei sunt o necesitate absolută”, a scris Trump pe reţeaua sa de socializare Truth Social.
Nu este prima dată când el avansează această idee. Şi în precedentul său mandat prezidenţial Trump a spus că Groenlanda ar trebui să fie cumpărată de SUA. Guvernul danez, care deocamdată nu a reacţionat faţă de noua declaraţie a lui Trump, a respins atunci categoric ideea acestuia.
Şefa Guvernului danez, Mette Frederiksen, aflată în această funcţie atunci şi acum, a catalogat la acea vreme sugestia lui Trump drept „absurdă”. În replică, preşedintele SUA a considerat „obraznic” acest refuz şi şi-a anulat o vizită oficială în Danemarca.
Din 2009, Groenlanda are dreptul să-şi declare independenţa faţă de Danemarca, dar nu a făcut niciodată acest pas. Această insulă vastă, dar care numără doar aproximativ 56.000 de locuitori, are o economie dependentă de pescuit şi este finanţată masiv de Guvernul danez, deşi dispune de mari resurse naturale, inclusiv petrol şi gaze naturale.
Cu baza sa aeriană Pituffik, Groenlanda este importantă din punct de vedere strategic pentru SUA şi pentru sistemul american de avertizare timpurie a rachetelor balistice.
Citește și: