Trump şi Kim Jong Un au semnat un „document istoric”. Textul integral al declaraţiei comune

Preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un şi-au dat mâna marţi, într-un summit istoric, în Singapore. La finalul întâlnirii de aproximativ cinci ore, preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un au semnat un ”document istoric, destul de cuprinzător”, potrivit locatarului Casei Albe. ”Am decis să lăsăm trecutul în urmă”, a declarat Kim, susţinând că "lumea va asista la schimbări majore". Aceasta este prima reuniune între un preşedinte american în funcţie şi un lider nord-coreean şi a avut ca obiectiv să soluţioneze o criză pe tema programului nuclear nord-coreean, scrie News.ro.
Economica.net - mar, 12 iun. 2018, 07:22
Trump şi Kim Jong Un au semnat un

Textul Declaraţiei Comune a preşedintelui american Donald Trump şi liderului nord-coreean Kim Jong Un, emis la finalul summitului desfăşurat marţi în Singapore, şi prezentat integral de agenţia Reuters:

”Preşedintele Donald J. Trump al Statelor Unite ale Americii şi Preşedintele Kim Jong Un al Comisiei pentru Afaceri de Stat a Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC) au ţinut un prim, istoric summit în Singapore, pe 12 iunie 2018.

Preşedintele Trump şi Preşedintele Kim Jong Un au purtat un schimb de opinii cuprinzător, aprofundat şi sincer cu privire la problemele legate de stabilirea de relaţii noi SUA-RPDC şi la construirea unui regim durabil şi robust de pace în Peninsula Coreeană. Preşedintele Trump s-a angajat să acorde garanţii de securitate RPDC, iar Preşedintele Kim Jong Un şi-a reafirmat angajamentul ferm şi neabătut faţă de denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene. Convinşi că stabilirea de relaţii noi SUA-RPDC va contribui la pacea şi prosperitatea Peninsulei Coreene şi a lumii, şi recunoscând că construirea încrederii reciproce poate promova denuclearizarea Peninsulei Coreene, Preşedintele Trump şi Preşedintele Kim declară următoarele:

1. Statele Unite şi RPDC se angajează să stabilească relaţii noi SUA-RPDC în acord cu dorinţa popoarelor celor două ţări de pace şi prosperitate.

2. Statele Unite şi RPDC îşi vor uni eforturile pentru a construi un regim durabil şi stabil de pace în Peninsula Coreeană.

3. Reafirmând Declaraţia de la Panmunjom din 27 aprilie 2018, RPDC se angajează să acţioneze pentru denuclearizarea totală a Peninsulei Coreene.

4. Statele Unite şi RPDC se angajează să recupereze rămăşiţele militarilor americani (decedaţi în războiul din Coreea, n.red.), incluzând repatrierea imediată a celor identificate deja.

Recunoscând că summitul SUA-RPDC – primul din istorie – a fost un eveniment epocal de mare semnificaţie şi lăsând în urmă decenii de tensiuni şi ostilităţi între cele două ţări şi pentru deschiderea unui viitor nou, Preşedintele Trump şi Preşedintele Kim se angajează să pună în aplicare prevederile acestui comunicat comun, integral şi fără întârziere. Statele Unite şi RPDC se angajează să desfăşoare negocieri ulterioare conduse de secretarul de stat Mike Pompeo şi de o oficialitate de rang înalt relevantă a RPDC, cât mai curând posibil, spre a pune în aplicare rezultatele summitului SUA-RPDC.

Preşedintele Donald J. Trump al Statelor Unite ale Americii şi Preşedintele Kim Jong Un al Comisiei pentru Afaceri de Stat a Republicii Populare Democrate Coreene s-au angajat să coopereze pentru dezvoltarea de noi relaţii noi SUA-RPDC şi pentru promovarea păcii, prosperităţii şi securităţii în Peninsula Coreeană şi în lume.

12 iunie 2018

Insula Sentosa

Singapore”



Kim Jong Un părăseşte Insula Sentosa din Singapore, în urma summitului cu Donald Trump

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a părăsit insuliţa din Singapore care a găzduit marţi summitul său istoric cu preşedintele american Donald Trump, relatează The Associated Press.

Coloana oficială a lui Kim a părăsit Insula Sentosa după ce liderul nord-coreean a semnat un document, cu preşedintele american, care a rămas la hotelul în care s-au întâlnit, scrie News.ro.

Amândoi au catalogat acest document pe care l-au semnat drept istoric, însă niciunul dintre ei nu a oferit vreo precizare despre el. Trump a anunţat că detalii urmează să fie prezentate mai târziu.

Trump îl elogiază pe Kim, pe care-l consideră ”foarte demn”, ”inteligent”, ”talentat”

Preşedintele Donald Trump l-a elogiat pe liderul nord-coreean Kim Jong Un, pe care-l consideră un ”negociator foarte demn şi foarte inteligent” în numele poporului său, înainte ca cei doi lideri să se despartă, după summitul lor istoric, marţi, în Singapore, relatează The Associated Press.

Trump a fost întrebat de jurnalişti, la ultima sa apariţie împreună cu Kim, ce l-a surprins cel mai mult în timpul întâlnirii.

Şeful statului american a răspuns că Kim are o ”mare personalitate” şi este ”foarte inteligent. O combinaţie bună”.

El a adăugat că a aflat că Kim este ”un om foarte talentat” şi că ”îi place ţara sa foarte mult”.

Locatarul Casei Albe a încheiat summitul spunând că au avut amândoi ”o zi formidabilă” şi au ”învăţat multe lucruri unul despre celălalt şi despre ţările” lor.

Trump a subliniat că se aşteaptă să se întâlnească din nou, în mai multe rânduri.

Trump şi Kim semnează un ”document destul de cuprinzător” şi ”istoric”

Preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un au semnat marţi un ”document destul de cuprinzător”, potrivit locatarului Casei Albe, relatează BBC News.

BBC subliniază că nu se ştie ce conţine acest document ”istoric” şi ”cuprinzător”.

”Am decis să lăsăm trecutul în urmă”, a declarat Kim, potrivit translatorului său.

”Lumea va asista la schimbări majore”, a adăugat el.

”Mulţumesc foarte mult, a fost fantastic”, i-a spus Trump lui Kim, zâmbind amândoi şi strângându-şi mâinile.

”Suntem foarte mândri de ceea ce s-a întâmplat astăzi (marţi). Întreaga noastră relaţie cu Coreea de Nord şi peninsula coreeană va fi într-o situaţie mult diferită decât a fost în trecut”, a declarat şeful statului american.

După ce au semnat, zâmbit şi dat mâna, cei doi lideri au plecat mai departe.

Trump a anunţat că exemplare ale documentului semnat urmau să fie distribuite presei în scurt timp.

Ajuns la putere în 2011 după moartea tatălui său, Kim a respins apelurile Washingtonului şi ale comunităţii internaţionale de a renunţa la armele nucleare în schimbul ajutoarelor financiare şi a propus un program etapizat de denuclearizare. Declaraţiile sale publice şi informaţiile prezentate de televiziunile nord-coreene sugerează că liderul de la Phenian vrea să scape de sancţiunile care izolează statul comunist, dar că nu va renunţa la programul nuclear fără garanţii că regimul nu va fi înlăturat.

Dictatorul nord-coreean a ajuns, de asemenea, duminică la Singapore şi s-a întâlnit la rândul său cu premierul Lee, cel de-al treilea lider străin cu care s-a văzut faţă în faţă în şapte ani. De asemenea, se crede că Singapore reprezintă cea mai îndepărtată călătorie a lui Kim de la preluarea puterii.

Agenţia de presă de stat din Coreea de Nord, KCNA, a scris luni că Kim speră să stabilească, la Singapore, noi relaţii cu SUA, pe baza denuclearizării şi negocierii unui mecanism durabil de pace în Peninsulă. Agenţia a anunţat şi şase oficiali care îl vor însoţi pe Kim la Singapore, printre care se numără şi Kim Yong Chol, consilierul nord-coreean de politică externă care l-a vizitat pe 1 iunie pe Trump în Biroul Oval.

Prima întâlnire dintre un preşedinte american şi un lider nord-coreean încununează o relaţie a extremelor. După alegerile din 2016, fostul preşedinte Barack Obama i-ar fi spus lui Trump că Coreea de Nord reprezintă principala ameninţare la adresa securităţii naţionale a SUA, avertisment pe care noul preşedinte pare să-l fi luat în serios.

Te-ar mai putea interesa și
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri de muncă în țara lor, potrivit unui studiu realizat în 33 de țări.......
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
România va avea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar, care presupune o creştere de cheltuială salarială, atunci ...