Rezumatul discuţiei pare să arate că Donald Trump – până în prezent un adversar înverşunat al acestui acord istoric al preşedinţiei Obama şi menit să împiedice Iranul să se doteze cu armata atomică – a evoluat în acest sens.
El a criticat constant acordul în timpul campaniei şi a numit în posturi-cheie ale administraţiei sale personalităţi făţiş anti-iraniene, începând cu viitorul secretar de stat, Rex Tillerson, care doreşte o ‘revizuire completă’ a acordului.
Preşedintele Trump şi suveranul saudit au mai insistat asupra necesităţii de a răspunde ‘activităţilor destabilizatoare ale Iranului’ în regiune. Teheranul este duşmanul Washingtonului şi al Riadului şi marele concurent al regatului saudit în regiune.
Cei doi lideri s-au angajat să combată propagarea ‘terorismului islamic radical’, reluând astfel formula favorită a preşedintelui american pentru a-i desemna pe jihadişti.
La solicitarea preşedintelui Statelor Unite, cei doi au căzut de acord pentru crearea unor ‘zone de securitate’ în Yemen şi Siria şi să îşi aducă sprijinul ‘altor idei pentru a veni în ajutorul numeroşilor refugiaţi deplasaţi de conflictele în curs’.
Modalităţile practice de punere în aplicare a acestor ‘zone de securitate’ nu au fost detaliate, mai scrie AFP.