Cele mai mari centre de producție ale H&M sunt în China – țară asupra căreia Trump a impus deja o taxă vamală suplimentară de 20% la importuri – și Bangladesh, una dintre țările expuse riscului așa-numitelor taxe vamale „reciproce” pe care Trump intenționează să le anunțe pe 2 aprilie.
Agenția Reuters notează că Statele Unite reprezintă a doua cea mai mare piață pentru H&M în ceea ce privește vânzările, iar retailerul va fi, cel mai probabil, nevoit să majoreze prețurile pentru a atenua impactul taxelor vamale. În România retailerul are peste 50 de magazine.
„Considerăm că, în cele din urmă, consumatorul va fi cel care va suporta costurile”, a declarat CEO-ul H&M, Daniel Erver, într-un interviu acordat Reuters. „Credem cu tărie în comerțul global desfășurat în condiții echitabile și egale, iar taxele vamale nu sprijină comerțul global și dezvoltarea acestuia”, a subliniat el.
Ever a precizat că H&M monitorizează și se pregătește pentru următoarea rundă de taxe vamale așteptate de la Trump, afirmând însă că acestea sunt o „țintă în mișcare” din cauza incertitudinii legate de țările pe care președintele SUA le are în vizor.
„Luăm măsuri pentru a muta producția către piețe mai puțin afectate de taxe vamale, acolo unde este posibil și unde putem obține un produs la fel de bun”, a adăugat acesta, fără a specifica despre ce țări este vorba.