Trump vrea să reformeze sistemul de vize pentru lucrătorii calificaţi

Preşedintele american Donald Trump doreşte o modificare a celebrelor vize de tipul H-1B, preferate de Silicon Valley, în contextul luptei administraţiei sale împotriva 'fraudei şi abuzului', dar marja sa de manevră rămâne limitată în absenţa unei reforme legislative de amploare, comentează marţi France Presse.
Economica.net - mar, 18 apr. 2017, 06:12
Trump vrea să reformeze sistemul de vize pentru lucrătorii calificaţi

Preferate de companiile specializate în noile tehnologii, aceste permise de muncă (cu durată determinată) destinate oamenilor de ştiinţă, inginerilor şi programatorilor informatici sunt în special o poartă de acces pentru mulţi indieni atraşi de Silicon Valley.

Preşedintele SUA va semna marţi la Kenosha, statul Wisconsin, un ordin executiv prin care cere ministerelor avizate (al Muncii, Justiţiei, Securităţii Interne) propuneri de reformă pentru ca programul H-1B ‘să revină la scopul iniţial: oferirea de vize candidaţilor cu o înaltă calificare pentru posturi bine plătite’.

‘De prea mult timp, în loc să permită venirea numai a celor mai buni (…), programul H-1B a fost aplicat mai degrabă în detrimentul lucrătorilor americani’, potrivit Casei Albe, care consideră că acesta a condus la sosirea unui val de lucrători ‘relativ puţin calificaţi şi prost plătiţi’ în sectorul tehnologiei.

Prin semnarea acestui ordin executiv, Trump vrea impunerea a ‘două reguli simple’, ridicate de preşedintele republican la rangul de priorităţi absolute: a cumpăra produse fabricate în SUA şi a angaja mână de lucru americană.

Serviciile de imigrare au anunţat la începutul lunii aprilie o serie de măsuri în lupta împotriva ‘fraudei şi abuzului’ în atribuirea acestor vize foarte râvnite.

Măsurile anunţate luni intervin într-un moment în care SUA dau undă verde atribuirii anuale a circa 85.000 de vize de tipul H-1B.

Preşedintele SUA nu poate, printr-un simplu ordin executiv, să modifice numărul vizelor alocate, dar Casa Albă speră ca, prin semnarea acestui text, să dea un impuls înaintea unei posibile reforme legislative viitoare ale cărei contururi sunt totuşi foarte neclare.

‘Aceasta este o etapă tranzitorie spre un sistem de imigraţie mult mai centrat pe calificări’, a subliniat un responsabil american, sub rezerva anonimatului.

În primul său discurs în faţa Congresului, la 1 martie, Donald Trump a pledat pentru abandonarea ‘sistemului actual de imigraţie cu calificare redusă’. Evocând exemplul Canadei şi Australiei, el şi-a subliniat hotărârea de a orienta sistemul american spre un sistem ‘bazat pe merit’.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul de la Atena se așteaptă ca turismul să aducă anul viitor Greciei venituri de peste 20 de miliarde de euro
Guvernul de la Atena se așteaptă ca turismul să aducă anul viitor Greciei venituri de peste 20 de miliarde de euro
Veniturile Greciei din turism ar urma să depăşească 20 miliarde de euro anul acesta, iar primele semne pentru anul viitor sunt pozitive, a declarat marţi ministrul elen al Turismului, Olga......
Turcia dorește să încheie un acord de demarcație maritimă cu noile autorități din Siria
Turcia dorește să încheie un acord de demarcație maritimă cu noile autorități din Siria
Turcia îşi propune să încheie un acord de demarcaţie maritimă cu Siria după ce un guvern permanent va fi format la ...
Ministrul bulgar al Turismului, Evtim Miloshev: Deficitul de angajați din stațiunile de iarnă nu poate fi acoperit decât cu personal străin
Ministrul bulgar al Turismului, Evtim Miloshev: Deficitul de angajați din stațiunile de iarnă nu poate fi acoperit decât ...
Rezolvarea deficitului de angajaţi în staţiunile de iarnă din Bulgaria nu va fi posibilă fără a face angajări din ...
Fitch a coborât perspectiva de rating a Romgaz de la stabilă la negativă
Fitch a coborât perspectiva de rating a Romgaz de la stabilă la negativă
Agenţia de rating Fitch a revizuit perspectiva ratingului acordat Romgaz de la stabilă la negativă şi a confirmat rating-ul ...