Trupele ruse se întorc în zonele limitrofe cu Ucraina

Ministerul rus al apărării s-a răzgândit, se pare, şi a decis să nu-şi mai retragă trupele rămase la graniţa cu Ucraina, iar unităţile militare din regiunile Rostov şi Belgorod au fost consolidate din nou, relatează joi publicaţia ucraineană 24UkrNews, citând mass-media ruse.
Economica.net - joi, 19 iun. 2014, 09:14
Trupele ruse se întorc în zonele limitrofe cu Ucraina

În acelaşi timp, în pofida armistiţiului anunţat în ajun de preşedintele Petro Poroşenko şi denunţat de rebeli drept o ‘stratagemă’, armata ucraineană va beneficia din ce în ce mai mult de echipamente militare împotriva insurgenţilor înarmaţi proruşi.

Transferul de trupe ruse la frontiera ucraineană, evocat de Kiev în ultimele zile, a fost confirmat pentru publicaţia rusă Rbc, citată de 24UkrNews, de două surse distincte din domeniul apărării.

‘Situaţia a escaladat: atacuri asupra misiunilor diplomatice ruse în oraşe ucrainene, promisiunea neonorată a preşedintelui Petro Poroşenko privind încetarea focului, provocările militarilor ucraineni la graniţa cu Rusia, toate acestea au determinat reconsiderarea planului de retragere a trupelor la bazele lor’, a afirmat, sub rezerva anonimatului, un responsabil din cadrul Statului Major al armatei ruse.

Acesta s-a eschivat să indice un număr exact de militari ruşi concentraţi din nou la frontiera cu Ucraina, indicând că este vorba de câteva mii de ‘baionete’.

Consolidarea unităţilor militare la frontiera ucraineană a fost confirmată, miercuri, de însuşi ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, în cadrul unei şedinţe cu uşile închise a Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus), a declarat pentru Rbc un deputat care a participat la această reuniune.

Ministrul Şoigu ar fi explicat această nouă concentrare de trupe prin desfăşurarea de manevre, care s-au multiplicat odată cu intensificarea activităţii forţelor Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în regiune.

Cu toate acestea, preşedintele Comisiei pentru apărare din Duma de Stat, Vladimir Komoedov, a pus la îndoială posibilitatea ca armata regulată rusă să treacă graniţa cu Ucraina.

O serie de înregistrări video, postate în ultimele zile pe Internet, arată coloane de vehicule militare înaintând spre graniţa ruso-ucraineană. Aproximativ 50 de camioane grele ‘KamAZ’, tancuri şi transportoare blindate au fost văzute în orăşelul Novoşahtinsk, regiunea Rostov, sudul Rusiei.

Alte 200 de camioane militare, maşini blindate ‘Tiger’ şi vehicule militare medicale au fost filmate miercuri la graniţa dintre regiunile ruse Voronej şi Rostov. Pe vehiculele militare de culoare neagră era indicată ‘regiunea 76’, ceea ce relevă că acestea aparţin fostului Districtul militar Ural, care din 2012 face parte din Districtul Militar Centru.

Mobilizarea militarilor ruşi la graniţă nu a rămas neobservată la Kiev, unde Vladimir Cepovoi, purtător de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare, a indicat că, în zonele de frontieră, au fost aduse patru grupuri tactice ale armatei ruse: două din cadrul diviziilor aeropurtate 7 şi respectiv 76, şi alte două din cadrul brigăzii de asalt aeropurtate 56 şi brigăzii 19 motorizate.

La 16 iunie, autorităţile ucrainene le-au oferit separatiştilor ultima şansă de a depune armele şi de a părăsi teritoriul ţării, dându-le termen două săptămâni pentru aceasta.

În ajun, preşedintele Petro Poroşenko a declarat că va da ordin în curând pentru încetarea focului în sud-est, pentru ca forţele de autoapărare să depună armele, iar voluntarii (mercenarii ruşi) să poată părăsi ţara. Ulterior, Irina Gheraşcenko, emisarul său pentru soluţionarea paşnică a conflictului în regiunile Doneţk şi Lugansk, a specificat că ordinul preşedintelui privind armistiţiul temporar va fi dat atunci când controlul la graniţa cu Rusia va fi restabilit. Separatiştii au denunţat o ‘capcană’, iar ministrul rus de externe Serghei Lavrov s-a pronunţat pentru o încetare a focului totală.

Te-ar mai putea interesa și
Mâine, luni, 23 decembrie 2024, se decide viitorul României. Iată calendarul evenimentelor
Mâine, luni, 23 decembrie 2024, se decide viitorul României. Iată calendarul evenimentelor
Mâine, luni, 23 decembrie 2024, se decide viitorul României, cel puțin pe termen scurt. Vom afla cine va fi prim ministru, dar și cine va conduce cele două camere ale Parlamentului, Senatul și......
Bolojan, ultima oră. Ce se întâmplă cu noul Guvern și cum arată lista de miniștri
Bolojan, ultima oră. Ce se întâmplă cu noul Guvern și cum arată lista de miniștri
Ilie Bolojan, președintele PNL, a ieșit cu declarații arătând că PNL va avea șase miniștrii. Iată care sunt. PSD ...
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ...
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...