‘Suntem convinşi că ne aflăm pe cale să ajungem la un acord TTIP ambiţios care reflectă interesele şi valorile democrate ale UE şi ale SUA’, a declarat pentru AFP Trevor Kincaid, purtător de cuvânt al Reprezentanţei americane a comerţului extern (USTR) care negociază cu Comisia Europeană acordul respectiv.
Franţa şi-a înăsprit tonul cu privire la acest acord de liber-schimb discutat încă de la jumătatea anului 2013, preşedintele Francois Hollande asigurând marţi că ar respinge textul ‘în stadiul său actual’, în timp ce secretarul de stat al comerţului extern, Matthias Fekl, ameninţa pur şi simplu cu sistarea negocierilor.
‘Este important să amintim că suntem în mijlocul negocierilor şi că cele două părţi lucrează încă pentru a aplana divergenţele’, a răspuns Kincaid într-un mesaj.
În timp ce TTIP suscită temeri crescânde de dereglare generalizată, executivul american a ţinut să afirme de asemenea că acest acord ar proteja ‘consumatorii, lucrătorii şi mediul înconjurător’.
‘Nici UE şi nici SUA nu ar accepta altceva decât aceasta’, a asigurat Kincaid.
Dezvăluite pe baza unor scurgeri de informaţii de către ONG Greenpeace, divergenţele între UE şi SUA vizează în special accesul la pieţele publice americane, amploarea precauţiei şi modalităţile mecanismului de protecţie a investitorilor dorite de Washington.
Negociat în cel mai mare secret, acordul TTIP – denumit şi Tafta – urmăreşte să suprime barierele comerciale şi reglementare de o parte şi de alta a Atlanticului pentru a crea o vastă zonă de liber-schimb, destinată să stimuleze activitatea economică.