Această măsură, cu titlu pur informativ, ar aduce un plus de transparență pentru consumatori și ar ajuta și la evitarea practicării unor tarife excesive de către unele service-uri, susțin firmele de asigurare.
„Subliniem că prețul poliței RCA, plătit de toți cei care dețin autovehicule, este influențat semnificativ și de costul despăgubirilor plătite. Astfel, convențiile cu unitățile reparatoare care ar putea fi introduse în Legea RCA ar putea simplifica și grăbi procesul de despăgubire – la prețuri corecte de piață, în interesul atât al plătitorilor de prime de asigurare, cât și al persoanelor prejudiciate. Prin urmare, introducerea unor prețuri de referință de piață ar putea eficientiza procesul de reparație a autovehiculelor pentru persoanele păgubite, ajutând, totodată, consumatorii să fie mai bine informați.”, mai arată un comunicat de presă.
Procentul este unul foarte ridicat (peste 90%) și în ceea ce privește posibilitatea publicării anuale, cu titlu informativ, a unor tarife de referință pentru servicii de tip rent-a-car, adică pentru închirierea autovehiculelor primite la schimb de persoanele păgubite RCA pe perioada reparației celor avariate, arată același sondaj.
De peste 5 ani, studiile realizate de IRES arată că șoferii își doresc aceste schimbări necesare inclusiv pentru a preveni apariția unor derapaje și a echilibra piața asigurărilor.
Reamintim faptul că dauna medie plătită în baza polițelor RCA a crescut semnificativ în 2023, ajungând la valoarea de 10.750 lei.
Asigurătorii au plătit anul trecut în baza polițelor RCA despăgubiri record de 4,2 miliarde lei. Acestor sume li se adaugă rezerve în valoare de 2,3 miliarde lei pentru daunele avizate (RBNS), dar și 2,35 miliarde lei aferente daunelor neavizate (IBNR).