Tudorache, ATSR: Negocierile cu Patronatul ROMATSA vor continua. Greva va fi reluată dacă nu vom încheia Contractul Colectiv de Muncă
‘Având în vedere impactul negativ asupra traficului aerian şi disconfortul creat pasagerilor ce se deplasează din destinaţii de concediu prin continuarea grevei propriu-zise părţile au convenit încheierea unei convenţii prin care se suspendă temporar greva propriu-zisă începând cu ora 12:10 şi continuarea negocierilor în vederea ajungerii la un acord pentru semnarea unui nou Contract Colectiv de Muncă. Dacă negocierile eşuează greva va fi reluată fără a mai fi necesară parcurgerea etapelor procedurale preliminare prevăzute de lege’, a subliniat Tudorache.
Acesta susţine că atitudinea conducerii ROMATSA a fost ‘total neproductivă şi distructivă’ în cadrul negocierilor de la Ministerul Transporturilor, aceasta fiind considerată singura responsabilă de situaţia creată.
‘Ce avem de adăugat este atitudinea total neproductivă şi distructivă a conducerii ROMATSA, a patronatului ROMATSA, în special în cursul zilei în care am stat la Ministerul Transporturilor, cât şi în cursul zilei de astăzi (marţi, n.r.). Din punctul nostru de vedere nu a făcut decât să tragă de timp, deşi noi ne doream pentru pasageri ca perioada grevei să fie de o oră, maximum două ore. Aşa cum declaram ieri am ajuns în situaţia în care suntem numai din cauza atitudinii patronatului ROMATSA. (…) Negocierile vor continua până când vom avea un Contract Colectiv de Muncă. (…) Cu un nou management profesionist şi competent, numit legal în primul rând, nu provizorat, nu numit pe ochi frumoşi, sperăm că dacă vom avea o asemenea conducere vom rezolva problemele cât mai urgent. Dacă nu se vor rezolva şi vom constata că în continuare interesele sunt altele şi nu interesele ROMATSA şi ale României vom declara din nou grevă, în conformitate cu legea, pe care o vom anunţa cu două zile lucrătoare înainte aşa cum prevede legea’, a adăugat liderul sindical.
Regia Autonomă Administraţia Română a Controlorilor de Trafic Aerian – ROMATSA a contestat luni în instanţă legalitatea grevei anunţate pentru marţi, 30 mai, de către Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR), iar judecătorii de la Tribunalul Bucureşti se vor pronunţa marţi, la ora 15,00.
La începutul dezbaterilor din sala de judecată, avocatul sindicaliştilor a anunţat că greva a fost suspendată la ora 12:10, însă conflictul de muncă nu a încetat, astfel încât procesul deschis de ROMATSA poate continua.
Un consilier juridic de la ROMATSA le-a cerut judecătorilor să declare ca nelegală greva controlorilor de trafic aerian, contestând modul în care a fost întocmită lista cu semnăturile de susţinere ale salariaţilor.
La rândul său, un consilier de la Ministerul Transporturilor a spus că lista cu semnături a fost întocmită în luna noiembrie 2016 şi nu mai este de actualitate. Mai mult, angajaţii de pe acea listă şi-au continuat acum activitatea în proporţie de 70%, ceea ce înseamnă că ei nu susţin greva.
De cealaltă parte, avocatul Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR) a replicat că sindicaliştii au parcurs toate etapele prevăzute de Legea dialogului social.
‘Nu am dorit să perturbăm traficul aerian şi să creăm disconfort în cadrul societăţii. ROMATSA trebuia să trimită la UE un plan de performanţă atunci când traficul aerian creşte cu mai mult de 10%, dar nu a făcut-o. În acest moment, nu există un buget adoptat la ROMATSA. Ei s-au făcut că negociază, deşi nu aveau buget. Nici acum nu negociază în realitate. Astăzi ne aflăm în momentul în care nu avem controlori de trafic aerian suficienţi. Problema este gravă. S-a ajuns în situaţia în care turnurile de control din ţară au doar câte 3 oameni, din care intră doi în tură, iar al treilea intră însoţit de director. Sunt oameni care lucrează ore suplimentar şi nu primesc libere pentru că, dacă pleacă, nu are cine să îi înlocuiască. Toate revendicările noastre nu fac decât să protejeze traficul aerian. Nu avem controlori destui şi nici specialişti, dar avem personal administrativ. Personalul de la radare nu poate intra în grevă, că fără radar dirijăm avioanele cu steguleţe. De asta 70% din personal a continuat activitatea pe durata grevei. Consider că greva este legală şi vă rog să respingeţi contestaţia ROMATSA’, a spus avocatul.
Niciuna dintre părţi nu a solicitat cheltuieli de judecată.
La sfârşitul procesului, cei trei judecători ai completului au anunţat să vor da soluţia la ora 15,00.
Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a precizat marţi că, în prezent, ROMATSA este condusă de un om competent.
‘Este din rândul controlorilor de trafic, lucrează de 20 de ani la ROMATSA şi este director interimar. Eu am transmis încă de vineri un mesaj foarte clar către controlorii de trafic: să nu blocăm şi să nu avem repercusiuni asupra minivacanţei românilor, în condiţiile în care toate doleanţele şi tot ceea ce ţine de minister au fost respectate şi am respectat termenele. Nu vreau să aduc greaua moştenire în discuţie, dar lucrurile putea fi preîntâmpinate. Nu trebuia să se ajungă în acest moment. De anul trecut putea fi deschis acest plan de performanţă şi se puteau face demersuri, astfel încât ROMATSA să aibă un calcul clar al traficului aerian pe care îl coordonează şi a veniturilor pe care le încasează de la EUROCONTROL’, a declarat la Realitatea TV ministrul Transporturilor.
Acesta a precizat că, în urma grevei de avertisment din 12 mai, a semnat planul de performanţă, ce va fi înaintat Comisiei Europene.
‘Eu, ca şi ministru, am semnat scrisoarea de deschidere a planului de performanţă şi urmează ca mâine (miercuri, 31 mai 2017, n.r.) să mi se transmită de la ROMATSA fundamentarea tehnică pentru modificarea bazei de cost pentru 2018 şi 2019, urmând ca eu să o înaintez mai departe către Comisia Europeană. Eu mă aştept acum pe termen scurt ca ei să suspende greva, lucru pe care l-am convenit ieri la negocieri’, a spus Cuc.
Planul de performanţă elaborat de ROMATSA în urma Regulamentelor Europene 390 şi 391 din 2013, care obligă toate organele de trafic din Europa să elaboreze o politică a costurilor bazată pe o multitudine de criterii, conţine o serie de erori care au prejudiciat instituţia cu peste 550 milioane de lei, se arată într-un document postat de reprezentanţii Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR), pe propria pagină de Facebook.
Potrivit sindicaliştilor din ATSR, lipsa unei politici de personal este una dintre erorile planului de performanţă întocmit de ROMATSA în 2014, document conform căruia Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian s-a angajat să reducă drastic cheltuielile cu personalul chiar dacă Eurocontrol vorbeşte despre o creştere suplimentară a traficului de 7% anual în următorii 7 an, începând din 2014.
‘Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) sesizase nonconformităţi asupra lipsei personalului operativ. ROMATSA nu ţine cont de acestea, nu ţine cont de creşterea traficului şi nu prevede nicio sumă de bani necesară noilor angajări de controlori de trafic, pentru a căror pregătire sunt necesari 3 – 5 ani. ROMATSA s-a angajat în anul 2014 ca până în 2019 să reducă costurile cu personalul la nivelul anului 2009! Acest lucru este posibil doar printr-o reducere drastică a personalului operativ, în contradicţie cu creşterea traficului aerian şi a volumului de muncă necesar asigurării serviciilor de trafic aerian, împotriva oricăror politici economice şi de siguranţă. Conform legislaţiei europene, aproximativ toţi banii încasaţi suplimentar faţă de costurile declarate (zeci de milioane euro), nu pot fi utilizaţi şi se păstrează pentru a fi restituiţi în următorii 2 ani operatorilor aerieni’, se precizează în postarea ATSR.
Potrivit sindicaliştilor, ROMATSA este obligată să facă angajări graduale în cei 5 ani pentru a nu rămâne fără controlori de trafic, iar încasările companiei scad an de an.
‘În consecinţă, turnurile de control din România, aflate deja în deficit de personal, nu vor mai putea funcţiona în următorii ani, iar celelalte unităţi de trafic vor rămâne cu un număr redus de personal care nu va mai putea asigura survolurile ce tranzitează ţara noastră’, precizează ATSR.
Potrivit directorului de comunicare al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, Valentin Iordache, şapte curse aeriene au înregistrat întârzieri mai mari de 30 de minute, iar alte 30 de curse aveau întârzieri până în 30 de minute, de la debutul grevei generale a controlorilor de trafic aerian.
Potrivit acestuia, au fost anulate doar şase zboruri ale unei companii low-cost, restul urmând să fie operate la timp sau cu întârzieri, în condiţiile în care, într-o zi obişnuită din această perioadă a anului – care este o perioadă medie – pe Aeroportul Henri Coandă se înregistrează aproximativ 150 de aterizări şi 150 de decolări.