‘Cu ocazia consultării prealabile, am primit propuneri realmente valoroase de modificare a codurilor penale, dar opinii care ies din limita obiectivului de reglementare, de punere de acord cu deciziile CCR, pe care le-am reţinut şi pe care le vom valorifica la momentul când vom evalua cele patru coduri – penal, procedură penală, civil, procedură civilă’, a spus Toader.
El le-a cerut reprezentanţilor sistemului judiciar, în cadrul consultărilor publice privind proiectul de modificare a codurilor penale desfăşurate luni, să vină cu propuneri.
‘Între timp, CCR a mai pronunţat şi alte decizii. Va pronunţa şi alte decizii de neconstituţionalitate şi după ce proiectul va fi trimis la Guvern şi la Parlament, ceea ce înseamnă că această activitate de legiferare pentru cele două coduri penale, pentru codul civil şi cel de procedură civilă, cealaltă legislaţie, va fi o activitate continuă. Avem decizii ale CCR care vor genera modificări la Codul muncii, la legislaţia, eu ştiu, Codul silvic, celelalte domenii de legiferare, pe care va trebui, în egală măsură şi cu prioritate, să le punem de acord cu deciziile CCR. (…) În perspectiva unei evaluări a celor patru coduri pentru toamnă, să ne formulaţi propunerile dumneavoastră de revizuire, de modificare a codurilor, pentru că toţi ştim că sunt anumite instituţii care trebuie modificate, trebuie îmbunătăţite, trebuie corelate chiar între ele, corelate cu exigenţele constituţionale, cu cerinţele Convenţiei Europene a Drepturilor Omului’, a precizat ministrul Justiţiei.