‘Costurile sunt în jur de 50 de milioane de euro, ceea ce la nivel de ţară nu este o sumă care să creeze probleme (…) Nu e un capăt de ţară, dimpotrivă. Problema este că nu putem să cumpărăm peste noapte cu banii aceştia, că dacă ar fi un magazin unde să cumpărăm mâine un institut, o fabrică de vaccinuri, am face-o. Trebuie să parcurgem nişte etape’, a declarat Tudose, într-un interviu difuzat vineri, la Radio România Actualităţi.
Potrivit şefului Executivului, prima etapă a fost numirea unui nou manager la Institutul Cantacuzino.
‘Prima etapă – numirea unui nou manager, fiindcă înţeleg că echipa de acum este cumva autoarea, cu ghilimele sau fără, a situaţiei în care ne aflăm sau coautoare, fiindcă eu mă aşteptam ca, ştiu eu, chiar din prima zi să vină, să mă trezesc cu ei la Guvern, spunând că n-au găsit înţelegere până acum şi uite ceea ce doresc ei să facă şi uite de ce au nevoie. Nu i-am găsit, ba dimpotrivă, (…) nu prea am găsit pe nimeni ţipând pe această temă’, a spus Tudose.
Întrebat dacă în ceea ce priveşte vaccinurile ar putea exista ‘un dublu standard’, aşa cum ar exista în cazul anumitor alimente aduse în România, Tudose a răspuns: ‘Vreau să cred că nu se poate aşa ceva’.
Totodată, şeful Executivului a vorbit despre necesitatea debirocratizării sistemului sanitar.
‘Încercăm să găsim nişte ieşiri din această paradigmă, să facem lucrurile mai simple, fiindcă le-am complicat în 27 de ani şi, din păcate, unele măsuri care au fost implementate pentru a stopa anumite furturi din farmacii, anumite înţelegeri între medici şi farmacişti şi pacienţi (…) Din cauza a două-trei cazuri, a zece cazuri de echipe de astea, de furăcioşi de medicamente, suferă toată ţara (…) O tracasare a bolnavilor, a oamenilor, a românilor, absolut inutilă. Între timp, mai producem şi 10 tone de hârtie şi drumuri şi birocraţie şi îl îmbolnăvim eventual şi de alte boli. Chiar nu se mai poate aşa ceva’, a mai afirmat Tudose.