Tudose: Impozitul pe cifra de afaceri nu va fi introdus. Consideraţi subiectul închis. Dragnea: Ar fi produs efecte într-o anumită privinţă

Economica.net
17 07. 2017
mihai_tudose_595858568_20915000

Mihai Tudose a spus că el s-a grăbit să anunţe decizia de a nu introduce impozitul pe cifra de afaceri, pe baza datelor pe care i le-a prezentat ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, scrie News.ro.

Premierul a precizat că a luat decizia în avion, în drum spre Bruxelles.

Şeful Executivului a declarat că ministrul Finanţelor a prezentat datele şi în şedinţa coaliţiei, iar decizia este ca impozitul pe cifra de afaceri să nu fie introdus.

”Consideraţi subiectul închis”, le-a spus Tudose jurnaliştilor.

Întrebat care au fost argumentele pentru a renunţa la introducerea impozitului, premierul a spus că acesta era ”ca o coasă”, astfel că nu puteai să alegi firele pe care le tai, fiind afectate şi firmele care plătesc impozit pe profit. El a subliniat însă că vor fi găsite modalităţi prin care să fie impozitaţi cei care ”se cred mai deştepţi ca statul”, referindu-se la companiile care nu declară profit în România.

Premierul Mihai Tudose afirma, după discuţiile avute la Bruxelles săptămâna trecută, că impozitul pe cifra de afaceri nu va mai fi aplicat.

”Am reiterat, din nou, foarte ferm, că nu vom introduce acel impozit suplimentar pe cifra de afaceri, că suntem predictibili în ceea ce priveşte sistemul financiar-fiscal şi că din tot ceea ce înseamnă simulările noastre de acum şi aşteptările noastre vom rămâne în ţinta de 3%”, a declarat prim-ministrul la Bruxelles.

Reacţia lui Liviu Dragnea

Dragnea a declarat luni că impozitul pe cifra de afaceri ar fi produs efecte într-o anumită privinţă, iar aceasta a rezultat dintr-o serie de simulări şi analize prezentate de premier în cadrul şedinţei coaliţiei.

‘S-a discutat despre impozitul pe cifra de afaceri. (Mihai Tudose – n.r.) le-a explicat şi colegilor din coaliţie, mie îmi explicase, că toate analizele şi simulările pe care le-a făcut, şi n-a mai fost nevoie să dureze mai mult, arată că acea măsură ar fi produs efecte bune într-o anumită privinţă, dar ar fi afectat societăţile comerciale din România care acţionează corect şi îşi plătesc în mod onest datoriile către stat. În schimb, rămân în continuare să analizeze modalităţi, acţiuni, prevederi prin care dintr-o zonă de mare business statul român să încaseze impozitul pe profit aşa cum ar fi normal. Şi asta înseamnă că vor avea discuţii inclusiv cu companiile respective, discuţii pentru a vedea ce ar putea face statul român pentru ca acele companii să devină mai profitabile, pentru că este interesul comun’, a detaliat preşedintele PSD.

Liviu Dragnea i-a cerut premierului să analizeze ‘foarte atent’ activitatea preşedintelui ANAF.

‘Eu i-am cerut prim-ministrului să analizeze foarte atent şi cu maximă rigoare activitatea ANAF. Şi m-a asigurat şi pe mine, şi pe colegii din coaliţie că se va întâmpla lucrul acesta în zilele următoare. A făcut o informare despre întâlnirile pe care le-a avut la Bruxelles. În opinia mea, a fost o vizită bună. (…) Nu a fost chemat acolo, a solicitat să aibă o întâlnire şi s-a acceptat’, a arătat preşedintele liderul social-democraţilor.

În ceea ce priveşte simulările pe taxa de solidaritate, Dragnea a arătat că orice măsură trebuie analizată, pe lângă oportunitate, din punct de vedere al impactului financiar.

‘Dacă impactul financiar pozitiv este unul semnificativ, sigur că măsura urmează să fie implementată, dacă nu produce alte lucruri negative. Dacă impactul financiar este unul negativ, n-are rost’, a spus el. Întrebat care va fi pragul de la care va fi introdusă taxa de solidaritate, Dragnea a spus: ‘De la pragul semnificativ’. 

Dragnea a spus, vineri, că nu vrea să comenteze declaraţiile premierului Mihai Tudose pe tema retragerii iniţiativei privind impozitul pe cifra de afaceri, considerând că şeful Executivului, când vorbeşte, „ştie ce vorbeşte” şi este rezultatul unei analize.