Mihai Tudose a fost întrebat vineri, dintr-o conferinţă de presa susţinută la Neptun, după şedinţă Comitetului Executiv National al PSD, ce a discutat cu preşedintele Franţei în legătură cu muncitorii din sud-estul Europei, scrie News.ro.
„Muncitorii din toată lumea care muncesc în Franţa vor trebui plătiţi ca în Franţa. Este vorba despre obligaţia angajatorului francez de a-l plăti pe muncitorul din Est sau de unde o fi el la nivelului salariului din Franţa, ceea ce este un lucru bun pentru români”, a spus premierul Tudose.
Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a exprimat speranţa, joi, în cursul unei conferinţe de presă comune cu omologul său român Klaus Iohannis, că un acord privind muncitorii detaşaţi în UE va fi încheiat până la sfârşitul anului şi a pledat ca statele UE să progreseze împreună în beneficiul Europei.
La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în conferinţa de presă comună, că nu poate spune că este de acord sau nu cu modul în care să fie reformulată Directiva Uniunii Europene privind lucrătorii detaşaţi, dar este „inadmisibil” să existe atâtea critici cu privire la acest document. Şeful statului a susţinut că Directiva ar trebui îmbunătăţită, având în vedere că există atâtea critici la adresa ei.
„Trebuie să vedem lucrurile aşa cum sunt. Există pe de-o parte o mare nemulţumire în Franţa că sunt lucrători care aparent încearcă mai degrabă să eludeze sistemul decât să se încadreze în sistem, pe de altă parte putem să observam că există foarte mulţi oameni în Europa de Est, de exemplu în România, care vor să lucreze în Spania, Germania, Franţa. Dacă situaţia este aşa, este foarte clar că trebuie să îmbunătăţim această Directivă. E inamdisibil să vedem aceste nemulţumiri, pe de o parte în Europa de Vest, pe de altă parte, dorinţa oamenilor din Est de a trăi mai bine. Şi una şi alta este legitimă şi dacă această directivă a produs astfel de disensiuni şi a produs astfel de divergenţe de abordare, nu înseamnă că oamenii din Franţa nu au dreptate sau oamenii din România nu au dreptate, înseamnă că Directiva nu este suficient de clară şi suficient de bună”, a completat Klaus Iohannis.
Şeful statului a ţinut să precizeze că „nimeni nu doreşte să înlăture competiţia sau piaţa liberă”, nefiind suficient să se rescrie directiva. „Este nevoie de o colaborare mult mai intensă”, a adăugat Iohannis.